АВТОРИИзкуството да откраднеш огън
ПечатE-mail
Автор: Лиз Грийн


Страници: 302
Цена: 18.00лв.
14.40лв.

Веднъж някой беше казал, че ако искаш да разсмееш Бог, трябва само да си направиш план. 
Двата семинара от този том се фокусират върху Уран – този най-непредвидим и разрушителен от астрологическите символи, който е най-неправилно интерпретиран.
Първата част изследва Уран в наталната карта, като разглежда митологичните образи на небесния бог Уран и титана Прометей – дал на хората космическия огън, разкривайки психологическите динамики на бунтарския, революционен и колективен стремеж към развитие и усъвършенстване.
Втората част третира 84-годишния цикъл на Уран – как се изразява психологически и посредством събития и модели на връзките. Разгледана е зависимостта му с периодичната динамика на Сатурн, която хвърля сянка върху Урановия цикъл през цялото съществуване на индивида.
„Изкуството да откраднеш огън” е творба, която провокира и предизвиква нашите конвенционални астрологически предположения за Уран. Тя за пръв път поставя въпроса за необходимостта да балансираме индивидуалните ни ценности с по-обхватните колективни и архетипни идеали на Уран. Книгата е достъпна за изучаващите астрология на всяко равнище, но ще се окаже и много проникновена за обиграните в практиката астролози.

„Това е една от най-ценните и проникновени разработки на Лиз Грийн – изключително съдържателна, динамична, изцяло в духа на съвършената Уранова визия.”
Horoscope Magazine

 


 

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА

Част първа: Уран в рождения хороскоп

Този семинар се състоя на 20 януари 1999 година в Реджънтс колидж, Лондон, като част от пролетния семестър от лекторската програма на Центъра по психологическа астрология.

Оригиналност и индивидуалност
Днес ни предстои да обсъждаме една вълнуваща – или, нека кажем, – наелектризираща тема. Интерпретацията на всяка външна планета представлява голямо предизвикателство, защото не разполагаме с древна астрологическа традиция, която да подкрепя нашите проучвания. Така че аз ще започна, като опиша онова, което – по мое разбиране – не представлява Уран. При тълкуването на астрологически символи е нужно да бъдем изключително внимателни в избора на думите, които използваме. Точността е от огромно значение при предаването на астрологични концепции – както помежду ни, така и на клиентите, – а немарливостта или мъглявостта може да доведат до недоразумения. Чувала съм доста астролози да описват Уран като „планетата на индивидуалността”. Но индивидуалността се отнася до един индивид, което означава ти или аз като отделна, обособена личност – уникална, различна от всеки друг, която се развива по специфичен план на разгръщане, нееднакъв с този на останалите.
Уран е външна планета. Понеже външните планети отразяват тенденциите вътре в колективната психика, от която всички сме част, Уран не е заангажиран с индивидуалното развитие. Той може дори да се окаже враждебен към персоналните ценности и индивидуалните емоционални нужди. Би трябвало да осъзнаваме колективната природа на Уран просто заради факта, че тази планета е съ-управителят на противоположния знак, управляван от Слънцето – заедно със Сатурн, Уран е господар на Водолей, който е точно срещу Лъв. Дори само това ни информира, че Уран символизира антитезата на индивидуалното изражение (което е слънчево), защото отделната личност е потопена в групата.
Така че личността, която описваме като много уранианска, може съвсем да не е индивидуална в слънчевия смисъл. Тук нерядко персоналните ценности и личната идентичност са малко осъзнати. Уран е склонен да разглежда света през лещата на много гледни точки и ежедневните неща лесно могат да бъдат пренебрегнати или сметнати за маловажни. Такъв човек е възможно да се бунтува срещу съществуващите структури или начини на мислене, или да отхвърля светоглед, който изглежда е надживял дните си. Той може да е в досег с прогресивни идеи и вдъхновение, които са доста напредничави за своето време. Ето защо нерядко уранианецът е силно неконвенционален; но нетрадиционен не означава индивидуален.
Колко от вас са гледали „Животът на Брайън” от Монти Пайтън? Може би си спомняте сцената, в която стотици пламенни ню-ейдж сподвижници, стремящи се към изкупление, се събраха пред вратата на избрания за Месия, пеейки в унисон: „Всички ние сме индивиди!” Неконвенционалността може да бъде така невероятно неиндивидуална. Тя понякога изключва индивидуалността на подобно поведение, което обаче рядко се признава от човека в хватката на Урановата визия, понеже самият факт на въставане срещу нещо означава дълбоко обвързване и неуловимо овладяване именно от него. Подобно поведение не е проява на индивидуалност, защото идва отвътре и не е продиктувано от опита да бъдеш противник на нещо, забелязано във външния свят. Така че, моля ви, опитайте се да се отървете от свързването на Уран с индивидуалността, защото, ако използвате този термин при прочита на една карта, може да сбъркате доста.
Много често специалното клеймо на страдание, което може да отразява Уран, произлиза от факта, че човекът не е способен да изразява усещане за индивидуалност. Той може да е овладян или подтикван от откритие или светоглед, който е колективен. Това понякога е революционен или внасящ промени възглед за живота, но той въпреки всичко е общ, ето защо Урановите идеи обикновено идват напълно оформени в съзнанието на индивида, без да са извлечени от лични преживявания или да са изпитани в тях. Ако човек не може да се отърве от такава възприемчивост към колективното, без какво да е индивидуално усещане за себе си в качеството на контрол, промяна и оформяне на откритието, той вероятно ще изгуби досег с онова, което е подхранващо и съзидателно на едно по-вътрешно равнище, и много значими аспекти от личния живот могат да бъдат несъзнателно потъпкани.
На човек му е потребно да е в състояние да каже: „Чакай малко. Това е чудесна вдъхновяваща визия за бъдещето, но дали е приложима към света, в който понастоящем живея? Дали е осъществима с оглед на моя житейски опит и човешка природа? Вярвам ли в нея със сърцето и инстинкта си, както и с главата си? Тази идея наистина ли е смислена в реалните условия? Какво е разписанието на времето? Мога ли да допринеса с нещо действително индивидуално за нейното осъществяване?” Без този вид перспектива е възможно Уран да изтрие нашите лични ценности и индивидуална автентичност, а онова, което ни остава, са полемиките. Тяхната най-отрицателна форма са призивите на терористите или идеологията на всяко масово движение, целящо да разруши институции или структури, за които се смята, че се нуждаят от радикална промяна. Да признаеш потребността от промяна може да е правилно и уместно – въпреки че нерядко – като красотата – тя е само в очите на наблюдателя.
Но Уран не признава стойността и естеството на времето, нито важността на бавния растеж и компромиса. Нито пък се съобразява с действителността на индивидуалното човешко чувство. Визията за бъдещето трябва да се осъществи сега, а всичко, стоящо на пътя й, следва да се унищожи или – в най-добрия случай – да се реформира. Това може да доведе до огромно страдание – за отделните хора, както и за колектива. Основната философия на Уран е, че за да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата. Проблемът е, че яйцата представляват емоционалните и инстинктивните нужди на индивидуалното човешко създание. Революциите винаги намират начин да излязат извън контрол.
Сега, ако това разстройва някой от вас, членуващ в Урановия фронт за освобождение, всичко е наред. Имате право да сте обезпокоени, както и да изразите чувствата си за това в хода на семинара. Но аз не внушавам, че Уран е „малефик”. Вярвам, че в астрологията ние му придаваме обаяние, защото предполагаме, че промяната винаги е добра. Нерядко е така, но промяната заради самата нея може да не отваря какви да е творчески врати. Също така начинът, по който е осъществена тя, е критичен, а Уран не е много елегантен в зачитането на индивида, когато промяната е наложителна. Думата „права” често е на устата на Уран, но по-дълбоките, вътрешни права на всеки индивид нерядко значат малко пред абстрактните Уранови идеали. Надявам се, че докато продължавам по-нататък, ще разберете защо гледам от тази перспектива на планетата.
Една от най-уранианските личности, които някога съм срещала, дойде при мен за хороскоп преди няколко години. Тя имаше Слънце във Водолей, което правеше тригон с Уран в Близнаци. Жената започна да описва своето положение, семеен живот и така нататък. Всеки път, когато споменаваше някакво събитие, чувство или мнение, тя винаги казваше „ние”. „Ние” искахме да се преместим на село, „ние” бяхме силно заинтригувани от астрологията, пред последните една-две години „ние” преживяхме трудности, „ние” не одобряваме правителствената политика по здравеопазването. На въпроса ми кои са „ние” жената ми отвърна, че това означава нейния съпруг, трите кучета, двете й деца и нейната майка, която живееше при нея. Продължих с опитите си да изтръгна някакъв личен ответ – някакво загатване за „аз” насред целия този групов консенсус. „А що се отнася до вас, вие какво мислите?” Питах упорито, а тя отвръщаше: „Добре, ние чувстваме...” Жената не можеше просто да каже „аз”. Беше доста ужасяващо. Сякаш тя не притежаваше усещане за самата себе си като независимо същество. Ексцентрична и нетрадиционна, да. Но индивидуалистка? Съвсем не.

Митологията на Уран
Сега ще поставя на екрана над вас една доста семпла диаграма – всъщност тя е нещо като списък, за да покажа някои от разнообразните връзки, които може да ни помогнат да разберем по-добре Уран. Сигурна съм, че има много повече образи и асоциации, за които вероятно ще си помислите, докато напредваме нататък, и би било от полза да дадете своя принос, ако усещате, че съм забравила или пропуснала нещо уместно. За всеки от вас е важно да развива свои собствени асоциации – за другите планети, както и по отношение на Уран, защото вашите преживявания и сфери на изследване може да са различни от моите, но да не по-малко уместни. Всяко от тези съответствия само по себе си би изисквало отделен семинар, ако искаме да го изследваме задълбочено – например аз съм включила Кабалистичната хохма*, и за да

*Едно от десетте числа, разположени върху Дървото на живота, така наречените 10 свещени сефирота. Хохма отговаря на числото две. – Бел. прев.

го проумеете наистина, ще трябва в някаква степен да изучите Кабала – така че моите коментари по необходимост ще бъдат непълни. Тези Уранови асоциации са предназначени да бъдат трамплин за въображението, както и за интелекта, и аз бих искала да опитаме да ги разгледаме през първата част от сутрешната ни дискусия, така че да разполагаме с колкото е възможно по-пълна картина, когато разглеждаме Уран в рождената карта.

Асоциациите на Уран
Прометей Уран
Евреинът Яхве (Йехова)
„Душата на групата” и „Планът в Божия ум” на Алис Бейли
Франкенщайн на Мери Шели
Просвещението
Питагоровите числа
Идеалните форми на Платон
Ритуалната магия
Седемте лъча на Алис Бейли
Музата Урания
Египетската богиня Нут
Индуиският бог Брахма
Кабалистичната хохма
„Кулата” от картите Таро
Американската, френската и болшевишката революция
Аз смятам, че тези асоциации могат да помогнат, като ни дадат по-дълбоко прозрение за същинското значение на тази планета, защото наистина ни е нужно да разберем сърцевината – емоционално, интуитивно, както и с рационалния ум. Не можем да тълкуваме Уран по дом, аспект или знак, без да сме си изградили по-разширено и по-пълно усещане за неговото значение. Ключовите думи наистина не помагат, защото те не ни свързват с жизнената енергия на планетата; а такива като „индивидуалност” са по-скоро препятствие, отколкото помощ. Добре би било да запомним, че планетите действително са богове в психологическия смисъл. Те представляват жизнени енергии – с намерения и прояви на воля, точно като една личност, но са много по-големи. Всяка планета има отделна природа, специфичен набор от нужди и желания и определен светоглед. Небесните тела се движат някъде; те притежават умисъл и интелигентност. Вътре в нас планетите представляват аспекти на психиката. Не е нужно да бъдете атеисти, за да схванете тази гледна точка за планетите. Аз използвам термина „бог” като символ на жизнената енергия – един действащ архетипен модел в цялото съществуване. Понеже планетите са вътре в нас, както и извън нас, и притежават живот и отличителна идентичност, нужно ни е да добием усещането каква наистина е тази идентичност. Ако пожелаем да опознаем един човек, то трябва да усетим какво лежи в сърцевината – какво съставлява действителността за този индивид.

Титанът Прометей
Какво лежи в сърцевината на Урановото намерение и какво е естеството на бога? Ще започнем с Прометей, защото според по-проницателните астролози той е фигурата, най-често свързвана с Уран. Би трябвало всички ние да прочетем чудесната малка книга на Рик Тарнас „Будителят Прометей”.1 От голяма полза е да подхождаме към

1Richard Tarnas, Prometheus the Awakener, Auriel Press, Oxford, 1993.

Уран чрез изследване на тази фигура. Въпреки че в митологията да липсва история, включваща пряка връзка между небесния бог Уран и титана Прометей, всичките титани – включително и Прометей, са потомци на Уран.
Мисля, че вероятно всички сте запознати в общи линии с основния мит за Прометей. Има ли някой, който не го знае? Добре, това ми спестява изложението на цялата история. Но би трябвало да се концентрираме плодотворно над няколко важни подробности. Най-напред следва да разгледаме титаничната природа на Прометей и какво означава тя. Титаните не са „богове” в същия смисъл като олимпийците, например Зевс/Юпитер или Афродита-Венера. Митовете, като сънищата, са изключително прецизни, когато описват нещо. Те не са неясни, несвързани или разхвърляни, въпреки че се развиват с времето и се променят, приспособявайки се към нуждите на различните култури в хода на историята. Митовете са специфични в начина, по който подреждат нещата, така че, ако една божествена фигура в митологията е титан, а не олимпиец, то това ни казва нещо много важно. Титаните са деца на небесата, но те са земни, въплътени духове, защото тяхната майка е Гея – земята.
Така че Прометей всъщност не е обитател на небесното царство. Той притежава Уранов дух, но тялото му е направено от пръст и може да изпитва болка, както става накрая. Бихме могли да кажем, че по някакъв начин той е свързан с небесния или божествен дух във въплъщението – с други думи, с мечтателната или фантазьорска страна на човешката природа, съдържаща се в света на формите. В действителност Прометей, чието име означава „предвиждане”, е натоварен със създаването на човешките същества, които той моделира от глина, след което Атина им вдъхва живот, за да ги задвижи.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.