АВТОРИХолистично лечение на Плутоновите кризи
ПечатE-mail


Страници: 278
Цена: 14.00лв.
11.20лв.

Ако не искате да се усъвършенствате духовно, не посягайте към тази книга. Защото е невъзможно да прочетеш онова, което авторката има да разкаже за Плутон, без да погледнеш дълбоко в себе си, и в резултат – под влиянието на авторовите идеи – да преосмислиш някаква част от живота си.
Дона Кънингам дава основна информация за индивида от Плутонов тип, тя обяснява как може да влияе Плутон в хороскопа и показва как се проявяват плутонианските проблеми. Авторката представя материала си с топлина и разбиране, но без да спестява отрицателните прояви под влиянието на планетата, непреклонно засягайки местата, където боли. За астролозите, чиито клиенти се нуждаят от помощ при Плутонови проблеми, Кънингам разглежда следните теми:

Вина, гняв и страх.
Емоционални тайни и тяхният принос за самоизолацията.
Кръвосмешение, изнасилване и домашно насилие.
Плутон и нуждата от власт и контрол.
Психологията в положение на жертва.
Смърт и трансформация.
Последствията от потискането и неизживяването на скръбта.

Изследвала не само диагностицирането на Плутоновите кризи, Дона Кънингам ни дава начини за холистично лечение на тези проблеми – твърдения, цветни есенции, аломатотерапия, упражнения за работа с чакрите, медитативни сеанси, – и ни показва как да използваме Плутоновите транзити за личностното си израстване. Много подходяща за астролози и психолози консултанти, това не е книга, която да прочетете веднъж и да я сложите настрана. Тя ви е необходима отново и отново, за да надмогвате съзнателно Плутоновите кризи и да използвате трансформативния им потенциал.

 


 

 

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

Въведение
Защо да разискваме темите на Плутон?

Винаги е трудно да се говори открито по темите, които сега ще дискутираме – вина, гняв, малтретиране на деца, смърт на близки хора. Когато обсъждахме тези Плутонови влияния на семинарите, някои хора започваха да се чувстват неудобно и се налагаше да си тръгнат. Машинописките се разстройваха и започваха да плачат, докато работеха над материала. Понеже е известно, че темите на Плутон са болезнени, струва ли си да се обсъждат? Да – когато хора, измъчвани от вина, отново започват да обичат себе си. Да – щом някой носи бремето на огромни тайни, разчупва изолацията си и си възвръща себеуважението, когато се научи да ги споделя с подходящия човек. Да – Плутон, но и да намери средства, с които да ги излекува.
Ако сте професионални астролози, добре е да прочетете този материал, за да сте в състояние да помогнете на клиентите си, измъчвани от Плутонови проблеми. С транзита на Плутон през Скорпион става все по-наложително да се излекуват тези трудни области. Клиентите ви ще споделят с вас тайните, които ги измъчват, а вие ще трябва да сте в състояние им отговорите с нещо различно от шок и смущение. Информацията и лечебните средства, представени в настоящата книга, ще ви помогнат да започнете подготовката си.
А ако вие самите сте силно повлияни от Плутон в хороскопа си – приемете моите поздравления. Плутонианец е човекът, в чиято карта Плутон е в силна позиция – например, ако е свързан със Слънцето, Луната, асцендента или медиум цели; такъв човек е и онзи, който има няколко планети в Скорпион. Вие можете да се освободите от задръжките, за които ще говорим по-нататък. Няма да ви лъжа – не е лесно. Под влиянието на тази планета със сигурност ви е било трудно. Но с помощта на съзнанието и на лечебните средства, описани по-нататък, ще започнете да разчупвате Плутоновите бариери. Ако някой притежава упорството – може би вманиачеността – да работи с минало, съкрушително като вашето, тази личност сте именно вие. Натискът, на който сте устояли, за да оцелеете, ви е направил закалени като стомана, твърди като същински диаманти. Нека тази книга даде своя принос във вашия живот.

Докато стигна до феникса...
Има предвид фениксовата страна на Скорпиона или Плутон – да се надигна от собствената си пепел, да се възродя. Може да се питате защо пиша книга за Плутон. Понеже тази планета се намира само на един градус от асцендента ми, аз никога не съм успявала да се отпусна по течението, а постоянно изпитвам потребността да работя над себе си и своята връзка със света. По-почтено ми изглежда да ви кажа това, отколкото да се правя на външен специалист, който снизходително се обръща към „вас, останалите”.
Плутон символизира и връзката ни с колектива, така че, работейки над собствените си Плутонови проблеми, научих много неща, които помогнаха на други плутонианци. Настоящата книга е резюмето на това познание и на лечебните средства, които можете да използвате за проблемите на Плутон. Самата астрология е мощно лечение и би могла да ви бъде от голяма помощ – и лично на вас, и на клиентите ви, ако давате консултации на други хора. От досегашните си проучвания знам какво означава Плутон на асцендента ми – нещо смущаващо. Гордостта понякога може да бъде добродетел – именно тя ме караше да не правя недотам красивите плутониански неща. Надявам се, че като прочетете за собствените си Плутонови аспекти и домови разположения, това ще послужи на същата цел – да насочи вниманието ви към вашите игри. Но не е лесно да четете описанията. Неведнъж, докато пишех за собствените си аспекти, ми се искаше да изкрещя: „Как смееш да ми казваш това?” Но съзнателното осъзнаване само по себе си също лекува.
Докато четете лечебните раздели в книгата ми, ще се питате – ако сте редовни мои читатели - как една такава почтена астроложка със солидно образование в областта на психотерапията може да се отклони по подобни шантави пътеки... светлини, чакри, мантри и Бог знае още какво. Тези неща, разбира се, винаги са присъствали у мене, понеже имам Плутон на асцендента, но аз ги избягвах като чума. Странни – може би, но шантави – никога. Когато настъпи тринадесетата година от кариерата ми, астрологията умря – 13 е Плутоновото число. Никой от познатите ми, практикувайки я, не си докарваше прилични доходи. Освен това почувствах, че в астрологията, която познавам, липсва нещо съществено. След като от картата се виждаше какъв е проблемът на клиента, къде да търся разрешението? Реших да скъсам с досегашното си занимание и сериозно да се огледам за нова кариера.
През това време всяка седмица се срещах с един много мил физик на име Андрю Рамър. Започнахме съвместен проект за духовните измерения на алкохолизма, който прерасна в книга за пристрастяванията – прекрасен и въздействащ материал. След това Андрю се зае с лекуването на пристрастяванията и последиците от тях, а аз започнах да изследвам темата за възстановяващите се алкохолици. Не след дълго моята лечебна група и индивидуалните ми клиенти изпаднаха във възторг от резултатите. Тъй като понякога нямах търпение да дочакам следващия сеанс, започнах да работя самостоятелно. (Сякаш някой ме водеше с вързани очи, стъпка по стъпка, докато страхът ми от подобни практики още беше силно изразен.)
После намерих обява за курс по билколечение в една програма за обучение на възрастни и я запазих – стори ми се много подходящо за Андрю. Той обаче беше ужасно зает и почти без да искам, се озовах в метрото, запътила се към курса. На третата седмица преподавателят представи Баховото цветно лечение за емоционални проблеми и аз започнах да го изучавам. То стана неразделна част от работата ми вече повече от четири години. По-късно стана ясно, че вече съм си намерила нова кариера. Тези средства и другите, които усвоих след тях, добавиха важно измерение, в което проблемите, така лесно диагностицирани от хороскопа, наистина получаваха разрешение. В края на краищата, астрологията не беше умряла – просто се придвижи на друго равнище!

Глава първа
Да разберем Плутон в своята карта
Планетата Плутон е естествено свързана със знака на Скорпиона и с осми дом. Тези три категории имат известни общи интереси в сферите на рождението, секса, смъртта, властта и трансформацията. Властта и как да действаме с нея е сериозна Плутонова тема – както на индивидуално равнище, така и за цялото човечество. В тази глава и в цялата книга ще изследваме психологическата комплексност на Плутон и в рождената карта, и при транзитите му. Когато проявите са предимно отрицателни, ще търсим начини да излекуваме или да подобрим трудните състояния, предизвиквани от Плутон. В тази глава са представени описания на домовата позиция на Плутон и аспектите му в рождената карта, както и някои мнения относно значението на планетата в различните знаци. (В приложението начинаещите консултанти или студенти по астрология ще намерят указания как да определят разположението на Плутон в собствените си хороскопи.) Ако имате няколко Плутонови аспекта (или осми дом или знакът на Скорпиона във вашата карта са акцентирани), ще получите повече прозрения, когато прочетете Глава втора. Плутонианската личност е човек, който има силен Плутон в хороскопа си, както е описано във въведението.
Темите, които може да се очакват от позициите на Плутон, са вината, огорчението, желанието за контрол, злобата или отмъщението. Но никой не търси мъст, без да е бил дълбоко засегнат, така че често пъти е налице ужасна преживелица, свързана с разположението на Плутон в рождения хороскоп. Например нерядко последиците от смъртта или „бягството” на много важна личност се проявяват като склонност към развиване на симбиотични* връзки, редуващи се с периоди на изолация. Макар че някои хора са по-фундаментално засегнати от Плутоновите защити, отколкото други, всички ние показваме известни плутониански черти в онези области от живота, които планетата управлява.

Преглед на Плутоновите позиции
Много от нещата, които ще разискваме на следващите страници, са насочени към хората с труден Плутон. Ако планетата в картата ви е добре аспектирана (имате само тригони и секстили) или не е подчертано силна, този материал може да не е особено приложим към вас. Но е възможно да откриете, че дори и най-слабите позиции (като например Скорпион на куспидата на дома, когато в него няма планети) отговарят на някои преживявани от вас трудни моменти. Ако е така, когато прочетете коментарите, ще получите известни прозрения, дори да не проявявате някои от тези драстични поведения, характерни за конкретната позиция. Независимо дали вашият Плутон е силен или слаб, може да почувствате срам заради някои от описаните неща, но да се изправиш лице в лице с истината означава да сложиш начало на промяната. Но все пак един път не е достатъчно – трябва непрекъснато да научаваш неща и да се изправяш срещу тях, докато игрите, които играеш, не бъдат разкривани толкова често, че започват да те излагат и в резултат се налага да се освободиш от тях. Ако си го признаеш пред другите, ще ускориш процеса.
Ние често се вманиачаваме на теми от сферите на дома или планетите, обвързани с Плутоновото разположение в рождената карта. И непрекъснато правим отново и отново това, от което не можем да се освободим. Един и същи отрицателен модел нерядко се появява до безкрайност в живота ни и при всяко повторение ние все повече се вкопчваме в него. Ако сме били предадени или наранени, очакваме предателство, ето защо си подбираме хора, които ще го направят, осъществявайки очакваното от нас. Дори почтен човек, който е изложен на постоянно подозрение, може да бъде подтикнат да каже: „Значи не ми вярваш? Ако по този начин мислиш за мене, аз ще те изпреваря и ще го направя!” Така създаваме собствените си самоосъществяващи се пророчества.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.