АВТОРИАстрологията за избора на професия
ПечатE-mail


Страници: 392
Цена: 21.00лв.
16.80лв.

„Моята книга е посветена на тези, които се вълнуват от въпроса за избора на професия: родители, подрастващи и млади хора със сериозно намерение да намерят повече или по-малко подходяща специалност за себе си – работа, свързана с тяхното призвание, душевна нужда, физически и интелектуални възможности. Препоръчва се и на онези, които все още се съмняват в своите таланти…
Всички знаем и отлично разбираме, че професия, специалност, работа, която не отговаря на вътрешните нужди, е просто мъчение за самия човек и тегоба за колегите му и околните. Последствието от грешен, неуспешен избор на професия е вечното търсене на нещо по-добро и повтарящата се смяна на работата и редуване на позициите…
Разположението на по-голямата част от планетните констелации в диаграмата на хороскопа говори много точно и правдиво за склонностите на индивида, за неговите таланти и способности.
Именно тях ще разгледам в тази книга...“
Сергей Алексеевич Вронски

Всички заключения в разработката са резултат от изследователска работа върху почти четири хиляди индивидуални хороскопа, извършена от автора в продължение на 20 години.
В първата част ще разберете към какви наклонности и заложби предопределя акцентирането на съответните зодиакални знаци. Следва детайлен анализ на асцендента – според неговия знак и декада. Най-подробно е разработена темата как се отразява разположението на всяка планета по знаци и домове върху призванието. Вронски обръща особено внимание на ретроградните позиции и тяхното тълкувание. Изключително любопитна е последната част от книгата, която съдържа особено ценна информация за поставянията на лунните възли, Хирон, Прозерпина, Черната Луна и Селена.

Сергей А. Вронски е известен астролог, хирург, екстрасенс, лечител и психотерапевт, доктор по медицина и философия.
Роден е през 1915 г. в Рига. В детството получава първите знания по астрология. Завършва образованието си в Берлинския медицински институт и в секретен институт на Третия райх, където под егидата на Вернер фон Браун изучава окултни науки: източни лечебни техники, хипноза, парапсихология, космобиология. След 1938 г. лекува нетрадиционно онкологични заболявания, работи за върхушката на власт, третира честите главоболия на Хитлер с биоенергия, като същевременно шпионира за СССР. През Втората световна война служи като военен лекар в Африка, докато заповед на Сталин не го връща в СССР. Там работи като хирург и директор на училище. През петдесетте години е в немилост, но с протекцията на Андропов се установява в Москва, където ръководи първите групи по екстрасензорно възприятие и астрология, лекува с биоенергия.
Вронски възражда астрологията в Русия. Наричан „Нострадамус на XX век и Щирлиц“, той оставя много тайни след кончината си през 1998 година.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

Първа глава
Влиянието на зодиакалните знаци върху професията


Първото, на което трябва да обърнем внимание, е как са разположени болшинството планети в хороскопа. Ако са над линията на хоризонта (оста асцендент-десцендент), тогава уверено може да кажем, че въпросният индивид е делови човек: активен и пробивен, енергичен и не си оставя магарето в калта или днешната работа за утре. Той решава всичко уверено, настойчиво и навреме.
Планетните констелации под линията на хоризонта показват много пасивен, бавен, нерешителен човек. Но той може да се прояви в сферата на свободните професии, особено в света на изкуствата и творчеството, в областта на окултните и езотеричните науки, където не са необходими нито режим, нито предписания или указания отгоре.
Ако повечето от планетните разположения се откриват в източната част на хороскопа, тоест от лявата страна на линията зенит-надир, имаме човек, чиито талант и способности може и трябва да се изяснят през младостта или дори в детството, а каква точно ще е изявата ще подскажат съответните зодиакални знаци.
Преобладаващо поставяне на планетните съзвездия в западната част на хороскопа утвърждава, че този индивид няма да се развие толкова бързо и че може да разчита на успех в живота едва през втората половина от битието си.
Всички данни, събрани в тази книга, са резултат от упорита изследователска работа върху почти четири хиляди индивидуални хороскопа, извършена през периода 1960-1980 г. в Рига и Москва…

В първата част на книгата ще се запознаете с влиянието на зодиакалните знаци върху професията, във втората – на асцендента и на меридиана, а в третата – на планетите от нашата слънчева система.
Сигурен съм, че ще останете доволни от това изследване на себе си, тъй като то не изисква никакви задълбочени познания в науката астрология: достатъчно е да сте наясно само с основите, защото книгата е предназначена за широк кръг читатели.
И така, започваме запознанството си със зодиакалните знаци.
Знаците от тригона на стихията огън (Овен, Лъв, Стрелец) показват сила и енергия, самочувствие и решителност, изобретателност и иновативни способности, интерес към технологиите, механиката, машините и устройствата, към занаятите и професиите, които изискват уменията на организатор и ръководител. Първо, тези хора обичат да властват над другите, и второ, трудно се поддават на подчиняване.
Знаците от троицата на стихията земя (Телец, Дева, Козирог) винаги показват склонност към трудоемка и продължителна, бавна и дори упорита работа (по своя собствена воля или принудително), изискваща голямо старание, постоянство, устойчивост, издръжливост, твърдост, търпение…

Втора глава
Влиянието на асцендента върху професията


Асцендентът в зодиакалните знаци
• Асцендент (АСЦ) в знака Овен: показва организационни умения и желание за власт. На „овните“ може да се поверяват длъжностите на ръководител и командир, началник и мениджър. Те са родени пионери и новатори, борци за прогресивни идеи, воини и пълководци, водачи, главатари и подстрекатели.
Хората с асцендент Овен може да работят във всяка сфера и област на живота, ако ги интересува. И има много такива поприща. 1) Наука и научно-изследователска и експериментална работа, окултни и езотерични науки; 2) всички професии, свързани с огъня и желязото, металургичната промишленост и машиностроенето с всичките им специалности; 3) всички технологични направления – електротехника, електронно оборудване, телефон и телеграф, телевизионно и радиоразпръскване, авиация и космос, военна техника – особено автомобилна, мотоциклетна, ракетна и локаторна; 4) армия и военизирани части, полиция, детективски бюра, разузнавателна служба и контраразузнаване; 5) астрономия и небесна механика, астрология, психология и социология, социологически изследвания; 6) медицина – особено хирургия, хипнология и психотерапия; 7) светът на изкуството, особено на музиката, литературата, драмата, театъра и киното, авторството на сценарии и режисурата; в) спорт и физическо възпитание; 9) занаяти.
Асцендент в 1-ва декада (0°-10°) от знака Овен: показва добрите способности на командир и организатор, ръководител на промишлено предприятие, на културна институция, медицински център, финансово стопанство. Този човек притежава потенциална воля и много уравновесени страсти, богата фантазия и ярко, живо въображение, богатство от идеи, лоялност към каузата и отдаденост на своето начинание и съмишленици. Но най-често той самият ще е виновен за смъртта си.
Асцендент във втора декада (10°-20°) показва повишена чувствителност, възприемчивост, впечатлителност, емоционалност. Тук се наблюдава силно влечение към военната служба и оръжията, любов към спорта, към света на изкуството. Тези хора проявяват страхотна изкусност в занаятите и в сферата на хобитата, сръчност и ловкост, „златни ръце“. Също изпитват силна любов към природата и животните, мощно ги привлича и противоположният пол. Такъв човек съвместява по рождение ролите на предводител, водач и рицар.
Ако асцендентът е наранен от зловредните планети – човекът прекалява и преминава границите във всичко. Единствено самият той може да е виновен за своята гибел. Възможно е да постигне особен успех като медик, инженер, техник или механик.
Асцендентът в третата декада (20°-30°) изисква да се изследва позицията на Юпитер в зодиакалните знаци и домове на хороскопа, неговата конфигурация с други планети и елементи в рождената карта. Ако са добри и благоприятни, тогава ще надделеят най-привлекателните свойства и качества: общителност и справедливост, доброта и милосърдие, отлична интуиция и изискан стил, голяма любов към спорта и животните – особено кучета и коне. Тук има много пътувания, командировки, придвижвания.
Юпитер в знаците на неподвижния кръст засилва фанатизма и догматизма и е отчетливо свързан с печалбите, парите. Ако Юпитер е увреден от Марс, човекът вечно изпитва тревога и е склонен към физически удоволствия. Проявява невъздържаност и неумереност във всичко, страда заради пренапрежение и претоварване с всички произтичащи от тях последствия. Най-често достига своя жизнен апогей между 20 и 30-годишна възраст.
Специфика: съдбата и дейността на „овните“ се характеризират с голямо безпокойство – вечни промени и превратности, преломи и пренареждания, размествания и редувания – както добри, така и лоши…

Девета глава
Влиянието на Сатурн върху професията


Сатурн в хороскопа символизира способността на човека да се концентрира над едно нещо, да се приучава на дисциплина и самодисциплина, на самоограничение, засилвайки такива черти на характера и нрава като упорство и настойчивост, издръжливост и стоицизъм, търпение и постоянство. По-добре е да имаш в хороскопа си наранен Сатурн, отколкото със слаб космически статус. С поразен Сатурн човекът е способен да постигне успех в службата, видно социално положение и здрава материална база, макар и да се налага да преодолява много сериозни препятствия. Именно квадратите и опозициите на Сатурн с други планети и елементи от рождената карта са основният стимул за постигане на професионалните цели, независимо дали в науката или бизнеса, в света на изкуството или в селското стопанство, и т.н. Повечето от великите и известни хора от миналото са имали в своите хороскопи квадрат между Сатурн и Слънцето.
Човекът със слаб Сатурн в рождената карта обикновено не постига нито висок социален статус, нито материално богатство, защото просто не му достигат амбиция, дисциплина, воля и енергия, за да взема такива решения, които биха допринесли за постигането на житейската цел.
Позицията на Сатурн в зодиакалния знак показва как човек може да изразява своята вътрешна същност, как да си изгради маршрут към своята житейска цел.
Поставянето на Сатурн в домовете на хороскопа дава насоките, в които може да се реализира мечтата на човека.
Благоприятните аспекти показват по-лесен или дори по-плавен път на еволюционно развитие на този етап, а лошите показват, че човекът ще се развива в някаква сфера от битието в необичайна за себе си роля, като подобрява уменията си до равнището на изкуство.
Сатурн в знаците от тригона на огнената стихия дава на подопечния си способностите на лидер, пионер, предлага нови идеи и новаторски проекти в професионалната дейност…

Сатурн в ретроградно положение
В тази позиция Сатурн изисква най-силната защитна система срещу всяко влияние отвън, към което индивидът е най-податлив в съответния дом. В някои случаи е твърде плах и срамежлив, в други може да се държи изключително нагло и дръзко, като по този начин маскира своите слаби страни. Вярно е, че и в двата случая той притежава забележителна вътрешна сила и с голям успех се бори с вътрешните несъзнавани изкушения, устоява на всякакви съблазни отвън, увеличавайки потенциала на своята индивидуалност, биологичното си поле и елементите на биомагнетизма, като кристализира съдържанието на своя вътрешен свят.
Във всички случаи ретроградният Сатурн търпи определено влияние от Луната, в зависимост от местоположението ù в дадения момент – или по вътрешна орбита между Земята и Слънцето, или по външна. В първия случай Луната има съвместно влияние заедно със Слънцето, като създава отявлен интроверт, а във втория, като е в опозиция на Слънцето, ще има съчетано влияние с планетата, с която в момента образува някакъв аспект, но винаги със силен акцент върху обективността, лоялността, безпристрастността и чувствата, насочени навън.
Ретроградният Сатурн в радикса винаги ни принуждава да разберем, че всички усилия, насочени към постигане на професионален и социален статус, се основават само на опита от миналото. Доста често такива хора решават онези проблеми и завършват именно делата, които все още остават недовършени, работата, която е останала неприключена в миналото. Сега всички професионални активности и самата дейност на индивида ще изпитват нужда от постоянно преразглеждане, промяна, усъвършенстване. По време на ретроградния период Сатурн заставя човека да бъде особено внимателен и търпелив, консерватизмът временно надделява над прогресивните тенденции, принуждавайки го да се заеме със стари, отдавна започнати дела и да не пристъпва към нови дори когато възникват някакви идеи и възможности за тяхното осъществяване. Индивидът ще остане в това състояние, докато Сатурн не се задвижи директно и не премине градуса, на който се е спрял.
Позицията на ретроградния Сатурн показва къде е спрял човекът по пътя си на развитие и къде му се налага да приложи цялата си сила и енергия, за да възобнови отново прекъснатия път. Ретроградното положение засилва чувството за отговорност, като принуждава човека да разгледа по-отблизо опита от миналото, да осмисли и добрите, и печалните уроци…

Глава тринадесета
Влиянието на лунните възли върху професията


Лунните възли са абстрактни понятия в астрономията, а в астрологията, в рождените карти – получават своите конкретни места в зодиакалните знаци и домове от хороскопа, и имат много специфично обозначение, тълкуване.
Те се изчисляват и определят според ежедневните ефемериди, в чиито таблици лесно ги намираме. Лунните възли подчертават всички компоненти на хороскопа: онези зодиакални знаци, където са поставени, домовете от картата, които локално заемат, тези планети и елементи от хороскопа, с които са свързани чрез съвпад или силни точни аспекти.
Лунните възли са два – възходящ (северен) и низходящ (южен). Първият е под влиянието на Юпитер, а вторият – на Сатурн. Първият показва благоприятни срещи и общ успех, а вторият – връзки и контакти, които може да донесат скръб и тъга, препятствия и прегради, спънки и трудности, загуби и щети.
На влиянието на възходящия възел трябва да обръщаме внимание в случаите, когато трябва да сключим съюз за много дълъг и продължителен срок или дори за цял живот, например брак или дългосрочно съвместно сътрудничество, съавторство. Разбира се, във всички тези случаи трябва да се избягва всяко влияние на низходящия възел, което може да доведе до недоразумения, огорчение, неприятности, разочарование, развод, вдовство, банкрут, колапс, раздяла и разлъка.
Лунните възли проявяват своето действие и влияние при следните обстоятелства, които трябва да се отчитат:
1) формиране на конюнкция с коя да е планета в рамките на сферата на влияние на нейния орбис;
2) образуват съвпад с всеки елемент от хороскопа с орбис до 2 градуса;
3) сключват конюнкция с неподвижна звезда на разстояние до 1 градус;
4) при поставяне на възлите в кардиналните (ъгловите) домове на хороскопа.
Във всички останали случаи тяхното влияние подлежи на внимателно проучване и анализ под строг научен контрол.
Лунните възли в астрологията показват пътя на въплъщението на човека, програмата за по-нататъшното му духовно развитие на този етап от живота, свързана с неговата карма. Те са пресечната точка на миналото (Луната) с настоящето (Земята) и бъдещето (Слънцето). Лунните възли с невидими нишки свързват едно въплъщение с друго. Низходящият възел във формата на ваза символизира вместимостта на съда за Луната, съдържащ всичко, което човек е натрупал през миналите си животи, а възходящият показва правилния път в тази инкарнация, по който трябва да се движим, за да изкупим или смекчим нашата карма.
Целият ни живот се върти около оста на двата възела. Приблизително на всеки 18,5 години възлите се връщат на предишните си места, което дава възможност за изкупване или смекчаване на нашата карма, за прераждане в областта от живота, посочена от дома на хороскопа, където се намира северният възел, за поправяне на грешките от предишното въплъщение. През този период от съществуването на човек му се дава шанс да се освободи от кармата си, да поеме по пътя на прогреса и еволюцията.
Но това се случва рядко. На повечето хора им липсва и силата, и енергията, а често и желанието да се освободят от лапите на изкушението на южния възел, с което са така свикнали през миналия си живот…

Лилит в домовете на хороскопа
Първото, което показва домът от хороскопа, е за какво е наказан индивидът в този живот, заради какви прегрешения в миналото трябва да изкупва или да смекчава своята карма в настоящето. Второ: Лилит в дадения дом от радикса сочи онази сфера и област от живота, където човекът може да стане истински роб на някого, напълно попадайки под неговата магическа сила (във физически, духовен, умствен смисъл и т.н.).
• Лилит в първи дом: заставя индивида да се разплати за всички действия и постъпки в предишния живот. Сега той ще бъде в ролята на съблазнител и прелъстител, на изкусител и развратител, и то в по-леките случаи. А при по-сериозните може да се превърне в човек с разрушена личност – убиец или палач, или самоубиец, да проявява изразена шизофрения или шизоидизъм с присъща му злотворност. Привличат го и са му близки споровете и кавгите, конфликтите и конфронтацията, превратите, метежите, бунтовете и въстанията, революциите и войните, дворцовите преврати и т. н. Главна роля в неговата дейност играе необичайно високият еротично-сексуален потенциал, а единственото му спасение може да бъде способността да го сублимира в духовна и творческа енергия, която да влага в науката и технологиите, в изобретенията, в рационализаторската работа или в света на изкуствата. С удивителна лекота тези хора моментално напипват и усещат всички силни и слаби страни на своите събеседници и опоненти, и веднага разбират как най-добре да го използват за собствените си цели. Много лесно им се отдава да унищожават идеалистичните и положителните мисли и намерения у хората, като ги обезкуражават с егоистични идеи и ги отклоняват от правия път в своята си посока. Психичната сила на такива индивиди е невероятно силна, те властват не само над отделни личности, но и над публиката, аудиторията, тълпата, над масите от хора (масова психоза). За съжаление, най-често в отрицателен смисъл – сеят безредие, объркване, хаос.


 
 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.