АВТОРИЕлективна астрология
ПечатE-mail


Страници: 152
Цена: 12.00лв.
9.60лв.

Дали понякога ви се иска да сте избрали по-подходящо време за начало на някой нов проект? Елективната астрология се занимава с избора на най-добрия момент за започване на всяко начинание и именно тя може да ви помогне.
В тази книга са изложени класическите правила за избор на най-доброто време за начало на всякакви дела – от тривиалните (подстригване на косата, оформяне на ноктите, масажи, покупка на нови дрехи) до важните (брак, стартиране на бизнес, наемане на служители, покупка на недвижима собственост, ремонт на дома и украса, теглене на заем, хирургически интервенции, зачеване), и за почти всичко, за което се сещате: поемане на път, зъболечение, оран и наторяване, засаждане и засяване, оформяне на завещания…

 
Разработката също включва изложение за влиянието на лунните стоянки и планетните часове.

ЗА АВТОРА
Вивиан Робсън (26 май 1890 г., Бирмингам, Англия – 31 декември 1942 г.) е роден в семейството на известния в Бирмингам хирург Алфред Робсън, който е достатъчно успешен, за да изпрати сина си в елитното мъжко училище на крал Джордж VI, основано на 2 януари 1552 г. След като завършва, Робсън постъпва в университета в Бирмингам през октомври 1907 г., където учи във факултета по геология до юни 1913 година, когато получава бакалавърска степен.

 
Още през студентските си години преминава обучение по астрология, с което се справя толкова успешно, че през 1918 година, след смъртта на Алан Лео,  става отговорен редактор и издател на списание „Съвременна астрология“ заедно с Беси Лео, измествайки Чарлз Картър. От 1921 г. работи като куратор по геология и палеонтология в Британския музей, занимава се с изследвания и пише статии и книги.  

 
През 1922 година 32-годишният Робсън публикува първата си книга „Учебник за студенти по астрология“. След нея през 1923 г. издава ръководството „Неподвижните звезди и съзвездия в астрологията“, през 1930 г. – „Системата на радикса в астрологията“, през 1931 г. - „Ръководство за начинаещи по практическа астрология“, през 1937 г. – „Елективна астрология“ и, накрая, през 1941 г. – „Астрология и секс“.
През 1929 г. Робсън прекратява сътрудничеството си с Беси Лео и напуска списание „Съвременна астрология“. След това работи за други астрологически издания.


Вивиан Робсън умира през последния ден на 1942 година от сърдечен удар. След смъртта му за него свидетелстват мемоарите на съвременници, които го описват като истински учен и изследовател, запознат с математиката и астрономията, с астрологията от средновековието и Ренесанса, който владее френски, немски и латински. Приживе притежава богата библиотека от почти всички книги по астрология, издадени по онова време, и огромна колекция от грамофонни плочи. Известен е и като страстен почитател на класическата музика, детективските истории, гатанките и пъзелите.


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:


ГЛАВА I
Въведение


Предметът на елективната (изборната) астрология, или по-просто елекциите, се занимава с избора или със „селектирането“ на благоприятни моменти за започване на кое да е начинание. По същество подходът е обратен на хорарната астрология, защото – макар и нейните методи и процедури да са сходни, тя започва от точката, в която завършва хорарната астрология, и работи обратно до точката, в която започва последната.
За да изясним въпроса по-изрично, нека предположим, че човек трябва да започне бизнес. Той избира дата и час въз основа на съображения за удобство или някакви други практически мотиви, като селектираният момент автоматично се превръща в рожденото време на предприетото начинание. Хороскопът, зададен за това време, е хорарна фигура, или както уместно го определя Картър, инесепционна карта, по която, чрез прилагане на правилата на хорарната астрология, човек може да предскаже възходите и паденията на започнатия тогава бизнес и неговия краен успех или провал.
Но е очевидно, че има и друг начин да се работи с елекциите. Ако хороскопът за начало показва неуспех, защо да не се стартира по друго време, когато хороскопът благоприятства начинанието? С други думи, защо първо да не изберете подходящ хороскоп и да впишете всичко останало в него? Това е теорията, върху която се основават елекциите, а елективната астрология се занимава с правилата, които трябва да се спазват при изграждането на благоприятна карта, подхождаща на всяка дадена цел.
Общият принцип за осъществяване на елекция е изключително прост. Трябва да вземем планетните позиции, каквито ги откриваме в рамките на определен период от време, и да ги подредим в диаграмата на хороскопа, така че планетите, управляващи въпросната материя, да са толкова силни и освободени от наранявания, колкото сме способни да ги направим, а всички спънки и отслабващи поставяния да са закътани спретнато там, където могат да нанесат възможно най-малка вреда.
Този процес на овластяване на дадена планета с възможно най-голямата сила е известен като укрепване и се състои в поставянето ù в благоприятен знак на ъгъл или в уместен дом, като датата се планира така, че планетата да получава благоприятни аспекти от благодетелите Венера и Юпитер, и да не е наранена, нито в някои случаи изобщо да е аспектирана от злотворните Марс, Сатурн, Уран и Нептун. За съжаление, винаги сме много зависими от общите планетни позиции по това време и обикновено е напълно невъзможно да се направи идеален избор, защото планетите най-неуслужливо ще отказват да се подредят подходящо във времевия диапазон на наше разположение. В такива случаи трябва да направим най-доброто, на което сме способни, с наличния материал, но с малко проблеми винаги ще се окаже възможно да се получи елекция, която е разумно задоволителна.
Темата обикновено се разделя на три широки категории според основата, върху която е построена елективната карта, така че трябва да разглеждаме радикални елекции, мунданни и ефемеридни или хорарни избори.


1. РАДИКАЛНИ ЕЛЕКЦИИ
Всички писатели по темата за елекциите са единодушни, че рожденият хороскоп на човека, за който се прави избора, е от първостепенно значение. Както казва Птолемей в шестия афоризъм от своя „Центилоквиум“, „Предимство е да се избират дни и часове по време, което е благоприятствано от рождената карта. Ако моментът не е подходящ, изборът по никакъв начин няма да донесе облага, колкото и благоприятен късмет за даден казус да обещава“…


ГЛАВА VI
Лични елекции


Под това заглавие може да се групират редица елекции, като всичките се отнасят до тоалета и личните въпроси.


ПОДСТРИГВАНЕ НА КОСАТА
Луната трябва да е в подвижен или земен знак, добре поставена и аспектирана, с изключение на разположението в Дева заради безплодната природа на знака. За бърз растеж обаче е по-добре да предвидите позиция на асцендента и Луната във водни знаци. Луната трябва да нараства като осветеност и скорост, както и да е в секстил или тригон с господаря на асцендента в рождения хороскоп на нативуса. Необходимо е да се избягват нараняванията на Луната от малефиците, тъй като стимулират лющенето на скалпа и образуването на пърхот.
С цел сгъстяване на косата, Луната трябва да е в опозиция на Слънцето, като същевременно Луната и асцендентът не са аспектирани от малефици.
Ако не желаете косата да израсне бързо отново, поставете Луната в Близнаци, Лъв или Дева, като се уверете, че е намаляваща, с по-бавно движение и наранена от Сатурн.


ПОДРАВНЯВАНЕ ИЛИ НАВИВАНЕ НА КОСАТА
Поставете Луната във Водолей в благоприятен аспект към Венера и избягвайте нараняванията от Марс, особено ако трябва да се използва топлина. В случая на трайно къдрене, от полза е да е в секстил или тригон със Сатурн…


ПРОЦЕДУРИ ЗА РАЗКРАСЯВАНЕ, МАСАЖ И ДРУГИ
Поставете Луната в Телец, Рак, Лъв, Везни, Скорпион или Водолей в добър аспект към Венера, а също и към Юпитер, ако е възможно. В случай на пластична хирургия трябва да се избягват нараняванията към Марс, а Луната не бива да е в зодиакалния знак, управляващ частта, която подлежи на операция. Избягвайте нараняванията от Сатурн и се постарайте тази планета да е ъглова или да заема шести дом. Изгряващият знак следва да е Везни или Водолей, с Венера или Юпитер на асцендента в благоприятен аспект към Марс и Луната…

ГЛАВА VIII
Търговия и финанси


КУПУВАНЕ И ПРОДАВАНЕ
Седми дом и неговият господар означават човека (т.е. купувача или продавача), който пръв повдига въпроса; асцендентът и неговият господар означават лицето, с което се преговаря; медиум цели и господарят му съответстват на цената на стоката; четвърти дом, неговият господар и Луната се свързват със самия продукт; докато планетата, от която последно се е отделила Луната чрез аспект, е ко-сигнификатор на продавача, а планетата, към която приляга, е ко-сигнификатор на купувача. Луната на асцендента е благоприятна и за покупка, и за продажба, макар и да е неудачна за повечето начинания.
При закупуване укрепете Локус фортуна и я поставете в Стрелец или Риби в добър аспект с Юпитер, Венера или Меркурий, ако самият той е добре аспектиран. Постарайте се Луната да е с намаляваща светлина и в знак с бързо възкачване. При продажба нека Луната да е в знак с бавно възкачване, с нарастваща осветеност или скорост, и да е присъединена към бенефиците. За продажба също е благоприятно, ако Луната е в Телец, Рак, Дева, Козирог или Риби, отделяйки се от конюнкция или благоприятен аспект със Слънцето, Венера, Юпитер или Меркурий, и аспектираща малефиците, но без да е в съвпад с тях. Ако Луната се отделя от бенефици и приляга към малефици, ситуацията е много по-добра за продавача, отколкото за купувача; следователно, за да купите евтино, постарайте се Луната да се отделя от малефиците и да приляга към бенефици…
При покупка с цел препродажба укрепете специално Луната, а също и Меркурий, господаря на втория дом и, ако е възможно, господаря на асцендента. Нека Луната да е в съвпад или благоприятен аспект с Меркурий, силна по знак и дом и свободна от наранявания, особено от Марс. Ако Меркурий не може да бъде подсилен, укрепете Луната, единадесети дом и неговия господар, но поне се уверете, че Меркурий не е в конюнкция или какъв да е аспект с Марс, и ако е възможно, нека да е в съвпад или добър аспект с Венера или с господаря на единадесети дом, или и с двете планети. Колкото по-силно може да бъдат укрепени Луната и Меркурий, толкова по-сигурно е, че човек ще извлече печалба.


ЗА ЗАЕМАНЕТО И КРЕДИТИРАНЕТО ИЗОБЩО
Асцендентът и неговият господар са сигнификаторите на кредитополучателя; седми дим и неговият господар са сигнификаторите на заемодателя; а Меркурий и Луната означават обекта на отдаване в заем…

 ГЛАВА XI
Медицински елекции


Медицинската страна на елективната астрология сама по себе си би изисквала голяма книга, ако трябва да бъде разгледана подобаващо, а задачата ще надхвърли сегашните ни познания по темата. Следователно не съм се опитвал да изложа изцяло всички елекции, които биха могли да се правят в съответствие с днешните медицински познания, отчасти защото се знае малко и са нужни много изследвания, за да се получи необходимата информация, и донякъде понеже подобна работа е в състояние да осъществи правилно само медицински експерт. Следващите бележки съвместяват цялата достигнала до нас информация, която вероятно е тествана многократно в миналото…


ЛЕЧЕНИЕ НА НОСА
Нека асцендентът да е в Рак, Лъв или Дева и поставете Луната на асцендента в аспект с бенефик, свободна от изгаряне и нараняване, неаспектирана от малефик, като не е в съвпад със слаба или ретроградна планета.


ХИРУРГИЧЕСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ
Нека Луната е с нарастваща осветеност и скорост на движение, в благоприятен аспект с Юпитер или Венера, и неаспектирана от Марс. Подходящо е поставяне на Луната в неподвижен знак, но не и в този, който управлява частта от тялото, подлежаща на операция, нито, според някои автори, дори в аспект към него. Също се уверете, че асцендентът и неговият господар не са в този знак, като Луната и господарят на асцендента не бива да са кадентни…РЕМОНТИ И УКРАСЯВАНЕ
При всички ремонтни дейности избягвайте нараняванията на планетата или знака, управляващи мястото или вещта, която се ремонтира. Укрепете тази планета, като я поставите свободна от наранявания и в благоприятен аспект с Юпитер или Венера. Добрият аспект от Сатурн също е от полза, както и от планета в един от неподвижните знаци. Нека знакът, който управлява подлежащото на ремонт място, или един от знаците, управлявани от съответната планета, да е на асцендента или да съдържа Луната, като и в двата случая да не е наранен, а Луната да е нарастваща. Уверете се, че ъгловият дом от хороскопа, управляващ мястото, което трябва да се ремонтира, не е зает от малефиците и че неговият господар е укрепен и ненаранен.
За декориране поставете Луната за предпочитане във въздушен знак или, ако не успеете, във воден знак, силна и ненаранена, и в добър аспект с Венера, която също трябва да е силна.
Секторите от дома, управлявани от планетите, знаците и ъглите, са както следва:
Слънцето управлява предния вход, коридора, трапезарията или всекидневната и верандата. Луната властва над избата, водопроводната система, тоалетната и банята и вратите. Меркурий отговаря за библиотеката, кабинета, картинната галерия и навеса с инструменти. Венера управлява спалните, гостната и женските стаи като цяло. Марс властва над кухнята, огнищата и камините. Юпитер управлява местата, където се складира дървесина, шкафовете за съхранение и килерите за провизии…


 
 ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.