АВТОРИТрадиционна астрология: съвременно приложение
ПечатE-mail


Страници: 192
Цена: 15.00лв.
12.00лв.

„Тази превъзходна книга е идеална за всеки астролог, който се интересува как с помощта на традиционната астрология може да подобри практиката си. Тя е и съвършеният справочник за всички изучаващи астрология. Лично за мен е абсолютно удоволствие да открия още една „задължителна“ книга за моята библиотека.“

Маргарет Грей, ISAR International Astrology


Чували ли сте за традиционното възраждане в астрологията? В тази книга водещият астролог и преводач на древни текстове доктор Бенджамин Дайкс обяснява как използването на множество техники
и концепции от нашето наследство ще подобрят тълкуването на астрологически карти днес.
Предназначена е за любопитния съвременен астролог. Бенджамин Дайкс предлага бърз
и полезен справочник за историята на традиционната астрология, нейните концепции, правила за тълкуване, предсказателни техники, философските идеи, залегнали в основата й, също предоставя практически идеи и стратегии за консултиране.
Книгата завършва с отговори на общите възражения срещу астрологията на древните, дава напътствия за по-нататъшни изследвания и обхватен речник, който авторът е натрупал през годините в превод на древни текстове. Навсякъде Дайкс набляга на философските и житейски вярвания в традиционната астрология и на приноса, който тя е в състояние да направи за съвременната практика.
Независимо дали искате да се усъвършенствате или просто да научите някои позабравени днес техники, „Традиционна астрология: съвременно приложение“ ще ви даде солидна основа за непосредствено обогатяване на вашите опит и умения.


Д-р Бенджамин Дайкс е водещ астролог и преводач, който защитава доктората си по философия в университета на Илинойс. Получава квалификацията си по древна и средновековна астрология от Робърт Золер. Понастоящем, паралелно с практиката си на преводач, издател и астролог, води курсове по философия в университети в Илинойс и Минесота.
През 2007 г. публикува пълната „Книга по астрономия“ на Гуидо Бонати и оттогава е превел и публикувал множество традиционни творби по рождена, хорарна и елективна астрология. Вече е известен лектор сред астрологическата общност по целия свят.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

Тук съм, за да ви покажа, че традиционната астрология е жизнена, динамична и има какво да предложи: интересни предсказателни техники, речник, който ще ви помогне да правите по-конкретни интерпретации, и редица духовни и философски възгледи, с които може би до голяма степен вече сте съгласни. Няма как да обясня всичко в тази книга, но мога да ви насоча към някои основни различия между традиционните и съвременните подходи и да ви помогна да се ориентирате накъде да поемете от тук нататък. Дори да не станете напълно квалифициран традиционалист, все пак ще усъвършенствате астрологията си с понятията и техниките в тази книга.
Ще се съсредоточа върху рождената астрология, но всичко казано от мен е приложимо и към хорарите и картите на събития, и към елективната и мунданната астрология. В Първа част ще очертая основните периоди в традиционната дисциплина, заедно с няколко астролога, които трябва да познавате. После ще опиша някои традиционни възгледи за живота, теория за стойността и стратегии за консултиране. Във втора част ще продължа със специални термини и техники, които понякога контрастират с традиционните и съвременните, но като неизменно се фокусирам върху практическото използване на тези идеи. Ще завърша с отговорите на често задавани въпроси и предизвикателства към традиционната астрология. Приложенията и речникът предоставят друга ценна информация и възможни източници.

Астрологическо консултиране
Етичните системи и на Аристотел, и на стоиците са съвместими с астрологическата прогностика и са еднакво способни да виждат същите събития и чувства в една астрологична схема. Но тяхното разбиране за човешката природа, ценности и щастие ги кара да разглеждат тези събития и чувства в различен морален контекст. Следователно един астролог, който възприеме единия или другия възглед, ще предложи на клиент различен тип съвети. Макар и всяка мисловна школа да иска (а) да предлага пътища за действие на клиентите и (б) да им помага да се подготвят за събития, всяка ще го направи по различен начин и с различни очаквания как ще я кара човекът. Последователите на Аристотел ще окуражават управлението на емоциите за неща, които наистина са от решаващо значение за нашето щастие, докато стоиците ще насърчават преобразуването на нашите ценности и мъдър подбор или отхвърляне на същите тези неща. И двете школи ще ни посъветват да предприемем действия, да направим определени неща и да избегнем други, използвайки тълкувание и прогностика, за да подготвят клиентите. Но нагласата, която развием към всичко това, може да направи нещата съвсем различни. Ето някои стъпки, които предлагам, когато разглеждате карта:
Оценете конвенционалните добрини и злини. Тук може да използваме обичайните тълкувателни техники, за да оценим наличието на конвенционални дарове и пасиви (или нещата в съзвучие с природата или не). Какъв е социалният статус на клиента? Дали има приятели и какви са? Как ще я карат децата на клиента? Как ще са връзките? По този начин може да помогнем на хората да се подготвят за събития, които не са изцяло под техния контрол. Това включва правенето на елективни карти за важни събития, за да се увеличат конвенционалните добри дадености или нещата в съответствие с природата. Или предположим, че виждате диаграма с много планети в заточение или с преобладаващо кадентни небесни тела: тези карти подсказват или събития и планове, които започват добре, но не са дълготрайни, или че се разгръщат там, където не изглежда да има много енергия и движещ импулс. Умението ви да се свързвате с клиента на равнището на ценностите ще ви съдейства в изграждането на стратегии, които да им помогнат.
Оценете типичните умствени и емоционални способности. Както модерната, така и традиционната астрология разполагат с подходящи техники, често включващи асцендента и неговия господар, Меркурий и Луната. Какъв баланс има между емоциите и апетита на клиента и рационалните му способности? Какви ценности изповядва и как неговите убеждения задействат емоционални реакции и влияят на способността му да се справя с живота? Тук може да разпознаем подразбиращите се начини, по които хората откликват интелектуално и емоционално на живота, за да препоръчаме умереност относно благините и емоциите или преминаване към селективни ценности и емоционална трансформация. Но в никакъв случай не бива да препоръчваме просто пасивност и претенции за пожертване. Вместо това трябва да насърчаваме клиентите да правят съзнателен избор за нещата, като притежават и укрепват своята сила по отношение на емоциите и усещането си за увереност и цялостност.
Предсказание и подготовка. Никой не се е родил мъдрец. Но прогнозирането може да играе важна роля в консултирането, защото позволява на хората да развиват готовност, търпение и спокойствие пред изправянето пред бъдещи събития. Предсказанието ни позволява да си изградим известна критична дистанция от нашия живот, така че да можем реалистично да оценим какво ще се случи и какво означава за нас, както и да осъзнаем, че всичко, което става от година на година, е само временна фаза в космическия процес…

Перегрин. И накрая, нека разгледаме какво е „перегрин“. Думата на латински и арабски наистина означава да си пътешественик, чужденец, чуждоземец или поклонник. Една планета е перегрин, когато е на място, където изобщо няма положително достойнство, като Слънцето в Телец. Това е като да си на чужда земя, докато едва говориш езика и наистина зависиш от благоразположението на другите, за да се справяш. Може да сте объркани и загубени, или евтиният хотел, който искате, да е резервиран и т. н. Възможно е да се наложи да останете с хора, които не харесвате и където почти нямате контрол. Или, от друга страна, възможно е да кацнете тъкмо на точното място – но въпросът е, че нямате онзи обичаен контрол, на който се наслаждавате у дома. Точно така, когато една планета е перегрин, нейното състояние и поведение наистина зависят от случващото се с владетеля по домицил на този знак. Ако господарят на знака е в благоприятен дом и в едно от своите собствени достойнства или някаква друга благосклонна ситуация, тогава планетата перегрин се справя по-добре: сякаш си има някой, който се грижи за нея. Но ако господарят на знака е в противоположните условия, проявлението й ще бъде по-малко приятно, конструктивно и т. н.
Някои хора се объркват как точно поставянето като перегрин се съвместява със заточението и падението. Не забравяйте, разположението като перегрин означава липса на едно от положителните достойнства, то не изключва възможността планетата също да в контра-достойнство. Например Слънцето е перегрин в Телец, защото там няма нито едно от петте достойнства. То също е перегрин във Водолей поради същите причини, но понеже е и в заточение във Водолей, това потенциално прави нещата още по-лоши относно всичко, което означава в една карта.
Ето един съвет, когато тълкувате планета с достойнство или с контра-достойнство: за достойнства: помислете кои ще бъдат най-организираните и конструктивни (домицил) или възвишени и самоуверени (екзалтация) изражения на тези планети, и след това се запитайте какво би било същата планетата да е дезориентирана и т. н. (заточение) или да се изявява долнопробно и маргинализирано (падане). Разбира се, трябва да вземете под внимание и планетната им природа. Дезорганизираният Марс ще действа по различен начин в сравнение с един разпилян и объркан Юпитер…


Едно от предимствата на традиционната астрология е използването на правила и методи. Правилата не пречат на консултирането, нито ни възпрепятстват да помагаме на клиента да разбере какво означава нещо в живота му. Те не са там, за да ни ограничат по някакъв лош Сатурнов начин. Напротив, те засилват нашата способност да помагаме: традиционната астрология ни помага да блокираме шума, за да знаем как да продължим и да не се объркваме.
Традиционните текстове обикновено пристъпват, като определят проблема, идентифицирайки какво да погледнем, а след това изброяват различни възможности – често започвайки от най-лесните и очевидни неща за отбелязване, до някои по-неясни и втори най-добри индикации за това, което търсите. Целта на подобен тип подход е да ви помогне да класирате и да дадете приоритет на интересуващото ви. Дори ако всичко в картата е някак замесено в определена ситуация с вашия брак или брат, повечето индикатори предлагат толкова малко информация или тя е така периферна, че нерядко безопасно може да бъде игнорирана. Традиционната астрология ви помага да забавите и да дисциплинирате ума си, така че накрая да не се почувствате объркани и да нахвърляте куп интуитивни предположения какво означава нещо.
Нека първо да очертая няколко неща за това, което традиционните астролози обикновено мислят, че прави една планета34, после ще ви дам две ключови правила за тълкуване на всяка карта. Като цяло, всяка планета прави четири неща едновременно и трябва да ги обмисляте в този порядък, когато тълкувате какво означава планета:

• Естествено или общо значение. То не означава нищо повече от това, че всяка планета се опитва да бъде себе си, показвайки нещо от своята природа по най-общ начин. Някои естествени или общи значения на Венера са: любов, партита, игра, красота, бижута, сестра и т. н. Всички сме запознати с тях. Това, което трябва да добавим към тази основна природа, е състоянието на планетата, като движеща се директно или ретроградно, в заточение или домицил и т. н. Планетното състояние идентифицира нещо от качеството на естествените или общи индикации на планетата.
• Местоположение. Всяка планета се опитва да бъде самата себе си, но по начин, който е фокусиран върху определен дом. Така че, ако Венера е в единадесети, тя сочи Венерини приятели; в седми дом – Венерини партньори или междуличностни отношения. И отново, изражението ще бъде модифицирано от планетното състояние.
• Владичество. Всяка планета се опитва да бъде самата себе си – в определени условия, в специфичен дом, но и така че да управлява домовете, на които е господар. Ако една планета е в единадесети, но управлява девети дом, то тогава тя властва над делата по девети дом (духовност, пътуване и т. н.) чрез средствата на дома, където се намира (приятелствата), използвайки своя собствен стил (естествено значение) и според състоянието, в което е поставена.
• Аспекти. Може да се окаже изненада, но като цяло аспектите са последните неща, които традиционните астролози изследват. Аспектът е като един вид партньорство, но трябва да знаем кои са партньорите и какво искат, преди да можем да опишем как ще проработи връзката им. Меркурий в секстил към Марс е възможно да се характеризира до известна степен сам по себе си, но няма да имаме пълно разбиране на този аспект, ако не знаем какво означават Меркурий и Марс, не познаваме техните условия, къде фокусират своята енергия и кои са сферите от живота, които управляват.
Оттук можем да преминем към две основни правила за тълкувание:
Правило № 1: Местоположението е по-непосредствено от управлението
ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.