АВТОРИАспектните модели в астрологията
ПечатE-mail


Страници: 328
Цена: 20.00лв.
16.00лв.

Холистичен метод за тълкуване на хороскопи
„Аспектните модели в астрологията“ предоставя ключ към новата холистична интерпретация на хороскопа. Цялостният модел на аспектите разкрива структурата и основните мотивации в съзнанието на индивида. Книгата въвежда постепенно в теорията на аспектите: значение, сила, цвят, орбис, като постъпателно преминава към проявлението на фигурите, които се образуват в хороскопа: разгледани са повече от 45 разнообразни аспектни модела, всеки с различно значение. Книгата дава систематично въведение към практическото използване на този метод, използвайки много примери за хороскопи и рождени карти на известни личности. Независимо дали сте новак или опитен астролог, аспектните модели ще ви осигурят непосредствено значими откровения за самите вас и за другите. Астрологията на аспектния модел е развивана и изследвана от Бруно, Луизе и Михаел Хубер в Института по астрологическа психология в Адлисвил, близо до Цюрих, в продължение на много години консултации и преподаване. Тази книга е неоценим помощник за правилното психологическо тълкувание на астрологическите карти – всеки сериозен ученик трябва да я има!


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

От анализ към синтез
В последните години мнозина астролози търсят нещо повече от аналитично-психологическо приложение на астрологията за холистични методи. Те признават, че не е достатъчно да включат психологически техники в астрологията, докато същевременно тъпчат на място в старото, аналитично ориентирано прилагане на астрологическите символи. Вместо това те трябваше да развият визуално понятни методи, които отговарят на потребностите на съвременния човек и са лесни за разбиране. Това ново развитие изисква премисляне, приемане на законите на духовния растеж, които са тясно свързани с еволюционни идеи и с езотерични истини. Премислянето върви от анализ към синтез, от детайла към цялото, като така поражда философия, в която структурата и съдържанието, изразяването и качеството взаимно се оформят и цветово се уравновесяват. Визуален символичен начин на мислене (Юпитер) трябва да се добави към аналитичния ум, който регистрира всеки детайл (Меркурий). Само когато двата начина на мислене действат заедно е възможно да се обединят детайлите и цялото в значима връзка, тоест развитото холистично мислене може да помогне на човека да схване връзките и вътрешното значение на дадена ситуация.
Астролозите винаги са работили с интерпретирането на символи. Символите са външни и видими форми на духовни реалности. Тяхното изучаване води навътре, от външното възприемане на нещо към неговия вътрешен смисъл. Ако някой притежава способността да открие истината и значението, лежащи зад специфична форма, това означава, че интуицията е пробудена. Студентите по астрологическа психология развиват интуицията си почти автоматично наред със способността да достигат до субективната истина чрез формата. Астрологическите изследвания им помагат да мислят холистично и духовно, ускоряват потока на интуицията и насърчават чувствителната реакция спрямо човешката природа. Има различни начини за активиране на интуицията; един от най-полезните и ефективните е изучаването и интерпретирането на астрологическите символи…

Системата на аспектите

Аспектите в сравнение с израстването на растение
Ако се върнем към основния характер на аспектите, за да се опитаме да ги разберем, откриваме основно съдържание зад тях. Те очевидно са свързани с вече позната система, тоест със зодиака, с дванадесетте деления, както и с планетите, управляващи знаците. Това твърдение разкрива колко свързани са основната структура на астрологията и начинът й на мислене; дори тълкуванията на аспектите черпят от същите източници и градят върху същата основна структура.
Планът на аспектите, представен в диаграмата на „Системата на аспектите“, може да се сравни с дърво или растение с големи дълги листа, което в растежа си преминава през няколко етапа на развитие. Когато годината свърши, растението умира и оставя семена. Те попадат в почвата и първо заспиват зимен сън. Вътре в семената има потенциал за покълване, план за изграждане под формата на генетична структура. Ако семената получат подходящи климатични условия, например светлина, вода и топлина, през пролетта ще се отворят, ще покълнат и ще се роди ново растение. Това е цикъл на растеж и смърт. В сравнение с нашата „фиданка на аспекта“ почвата, в която ще покълне това въображаемо растение, е разположена между Рака (знака на Луната) и Лъва (знака на Слънцето).


Съвпад = аспект Слънце/Луна
Когато две планети са заедно, те са като семе; в тях се съдържа всичко: склонност, потенциал, бъдещи възможности. Но те не са в състояние да ги осъществят самостоятелно; почти не са способни да си реагират взаимно или да бъдат активни една към друга. За да се случи, необходима им е външна помощ. Те представляват просто сила на семето, в която има много скрито. Когато например съвпадът стои сам в хороскопа, тоест няма аспекти към други планети, за този индивид е трудно да прехвърля качествата и енергиите, налични в двете планети. Те са латентни и често остават скрити за цял живот. За да се научите да анализирате и оценявате тези енергии, трябва да разбирате как действат въвлечените планети и да знаете какво означават те, иначе никога няма да бъдат събудени, точно както семето, лежащо в почвата, не може да направи нищо самостоятелно. Трябва му външно влияние – топлина, светлина и влага. За да бъде ефективен, съвпадът има нужда от външен стимул или подтик. Преведено на астрологически език казаното означава, че съвпадът ще се развие само ако има аспекти към други планети.


Полусекстил = аспект на Меркурий
По-нататък идва полусекстилът, който подтиква растежа на това семе. В хороскопа този аспект върви от 0° в Лъв в двете посоки до двата знака на Меркурий – Близнаци и Дева. Ако енергиите от околната среда въздействат върху семето през пролетта, неговият вътрешен живот се запалва от топлината и влагата и то покълва. Предпазливо изниква бледо стебло и се протяга плахо в света. Това състояние е нещо като експериментален стадий. Съвпадът пуска един вид разузнавателна антенка във вид на полусекстил. Това е неутрален опит да се провери положението и да се установи каква е средата наоколо. Ако всичко върви добре за известно време, то може да продължи да расте. В психологически смисъл полусекстилът е етап на информиране. Всичко, което се случва при аспекта полусекстил осигурява информация и има временен характер. Всичко е възможно, много неща си остават неопределени, не дават резултат, нищо крайно, много още може да се случи или да стане доста по-иначе. Този аспект подпомага възприемането, съставянето на картина на възможностите. В това състояние не може да очаквате природата да осигури подкрепа. Две планети, свързани с полусекстил, си разменят информация и това точно съответства на качеството на Меркурий. Ето защо наричаме полусекстила Меркуриев аспект….


Едноцветни аспектни фигури


Червени аспектни фигури
Наричат се „фигури на постижението“, защото аспектите, които ги образуват, са заредени с енергия. Напрежението на енергията позволява на хората да я използват в живота – за работа, за действия или за постигане на цели. В червените фигури няма синьо и зелено. Без синьо не е налице възможността за релаксация; щом няма зелено, човек действа, без да мисли. Червеното стимулира активността, постиженията, достигането на цели и демонстрирането. Тези хора са много активни и мнозина работят под мотото „Първо действай, после мисли“, а не обратното, което означава, че много лесно допускат грешки.


Квадратура на постижението [също квадратура на ефективността]
Квадратурата на постижението се състои от две опозиции и четири квадрата. Енергията се събира и съхранява в опозициите, както в батерия или акумулатор, според техния характер. Създаденият енергиен потенциал (високо напрежение) се освобождава по четирите страни на правоъгълника.
Въпреки че в големия правоъгълник силата и динамиката на червените аспекти са вкарани в неподвижна форма, присъствието им все пак се усеща. Такива хора имат голям потенциал и почти винаги постигат целите си. Те са способни да работят много усилено и с голямо постоянство, много надеждно и упорито, което им дава сигурност…“

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.