АВТОРИКитайска астрология
ПечатE-mail
Автор: Шели Ву


Страници: 208
Цена: 15.00лв.
12.00лв.

Наръчник по автентична даоистка астрология


Корените на китайската астрологическа система са заложени надълбоко в класическите философии на Конфуций и Лао Дзъ. Тези мъдреци стават първите документирани психолози и съветници. Въз основа на 5000-годишна практика на наблюдения, китайската астрология разкрива как годината ви на раждане влияе върху вашите качества, движещи сили и възможности.
Китайската астрология се основава на 12 архетипни темперамента, представлявани от 12 символични животински знака. Всеки от тях се променя или придобива различен привкус чрез петте основни елемента – дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки от 12-те животински знака трае цяла година, започвайки с второто новолуние след зимното слънцестоене, което се пада на различни дати между средата на януари и средата на февруари. Всеки знак се повтаря на 12 години, но специфичната комбинация от животински знак и елемент се появява едва веднъж на 60 години.
Книгата съдържа детайлно описание на всеки от животинските знаци, със силните му страни, двойственост, характеристики на нагласите и възможностите за благоприятна кариера. Разбираемо и подробно е описано модифициращото влияние на петте елемента и въздействието на часа на раждане под различните знаци от даоистката традиция. Последният раздел съдържа пълен справочник за взаимоотношенията – кои знаци са съвместими, двойките сродни души и кармични противници.

Шели Ву е родена в година на кучето. Вече повече от двайсет години води рубрики в различни печатни и електронни издания по китайска астрология, прави подробни прогнози за всеки знак и развива онлайн школа по даоистка астрология.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:


Глава 1
Какво е китайската астрология?


„За да опознаете характера на човека, вижте какво прави, отбележете неговите мотиви,
проучете с какво си почива.“
Конфуций


Източният зодиак е може би най-старата известна система за хороскопи в света. Древните писания са датирани като написани още през четвърто хилядолетие пр. Хр., като много от тях са добре запазени и може да бъдат намерени в манастирите на Тибет, Китай и Югоизточна Азия.
В древен Китай някогашните духовни учители са отговаряли за поддържането на стабилността и благосъстоянието на населението. След много векове на наблюдения и записване на сезонните, селскостопанските, астрономическите и физическите цикли започват да се развиват и теориите относно човешката природа.
Корените на китайската астрологическа система се заложени надълбоко в класическите философии на Конгзи (Конфуций) и Лаози (Лао Дзъ). Тези мъдреци стават първите документирани психолози и съветници от онова време. Изкуството на тълкуване на характера се развива с появата на китайската система за писане и в крайна сметка се слива с философията на времето.
Тази психологическа народна мъдрост се развива и се предава устно още през 500 г. пр. н. е. Впоследствие е прецизирана и документирана в текста на Йи Джинг (Ай Чинг) или „Книгата на промените“. Прозренията относно човешкия характер, начин на живот и емоционална природа са необикновени.
Ние всички се раждаме с определена минг (съдба) в този живот. Китайската фраза за съдбата е минг юн. За нея се казва, че е житейското предназначение на индивида или причината за сегашното му съществуване. Съдбата се осъществява, когато събитията се случват, както са планирани. Тиан минг е нашата съдба или нашата „ежедневна участ в битието“, когато съдбата ни (душа и дух) е в хармония с нашата въплътена на земята личност.
Терминът „късмет“ е доста неясен. Повечето от нас знаят какво е късмет и съзнават, когато той е добър или лош. Макар и този късмет да не може да се види, той е дълбоко осезаем в ежедневието ни. В източната философия се смята, че има три вида късмет.
„Небесният късмет“ е нашата орис, голямата картина, рамката или духовната пътна карта на нашия живот. „Човешкият късмет“ е съдбата ни, направените от нас избори и усилията, които влагаме, функционирайки във вътрешно присъщата ни рамка. „Земният късмет“ е манипулацията на нашия късмет чрез подреждане на обкръжението ни (като по този начин се променя енергията на външните влияния с помощта на инструменти като фън шуй).
Физиците ни казват, че „всяко действие има своята равна по сила противоположна реакция“. Законите на природата, приложими към земната физика, функционират по подобен начин в целия духовен свят. Китайската астрология е форма на „духовна квантова физика“. Точно както гравитацията притегля предмет към земята, така и законите на духовната физика постановяват, че всяко действие има своето логично следствие. По този начин ние оформяме собствената си съдба чрез нашата свободна воля и посредством изборите, който правим.
Всеки знак или архетип е балансирана смесица от положителни и отрицателни качества. Смелостта и храбростта на Тигъра също може да се проявяват като припряност или действие без предумисъл. Бдителността и лоялността на Кучето е възможно да се превърнат в свръхнапрежение и собственическо чувство. Добрите маниери и изтънчеността на Заека също може да се изразяват като плахост и незаинтересованост. Тези личностни черти, които естествено бихме разглеждали като положителни (лоялност, прошка, състрадание), отразяват единението на нашата личност с духа ни (чи). Характеристиките, които обикновено оценяваме като отрицателни (гняв, ревност, горчивина), въплъщават голямо разделение между човешката личност и нашата духовна същност. Колкото по-голяма е пропастта между духа и личността, толкова по-мрачен е характерът на човека.
Древните китайци приписват произхода на целия живот на равновесието между небето и земята, ин и ян. Ин представлява отрицателната, пасивна сила на нощта; тя е женска, водна и възприемчива. Ян символизира положителната, агресивна сила на деня; тя е мъжка, огнена и отдаваща. Тези две половини са представени в познатия китайски символ, известен като тай чи или ин и ян…


Бдителното куче (ксу) – „побеждаващият пазител“
10.02.1910 г. до 29.01.1911 г.: бяло метално куче
28.01.1922 г. до 15.02.1923 г.: черно водно куче
14.02.1934 г. до 3.02.1935 г.: зелено дървено куче
2.02.1946 г. до 21.01.1947 г.: червено огнено куче
18.02.1958 г. до 7.02.1959 г.: жълто земно куче
6.02.1970 г. до 26.01.1971 г.: бяло метално куче
25.01.1982 г. до 12.02.1983 г.: черно водно куче
10.02.1994 г. до 30.01.1995 г.: дървено куче
29.01.2006 г. до 17.02.2007 г.: червено огнено куче
16.02.2018 г. до 4.02.2019 г.: жълто земно куче
2.02.2030 г. до 22.01.2031 г.: бяло метално куче


Единадесетата позиция в китайския зодиак – кучето, е въплъщение на крайната лоялност към онези, които обича, и интензивна свирепост към враговете на близките му. Тези души, родени в годините на кучето, научават урока на „бдителността“ – способността да смесва вниманието и тихата предпазливост с голяма смелост, когато защитава или предпазва онези, за които се грижи.
Раздвоена между традицията и бунта, душата на кучето олицетворява някои от най-алтруистичните черти на човешката природа. Лоялно, надеждно и неегоистично, едно куче никога не обръща гръб на приятел. Всяка несправедливост го запраща в „режим на битка“ и кучето смята за своя лична мисия да коригира злодеянията на другите. Където има бедствие и човешко страдание, то винаги е на първа линия. Здраво стъпило на земята, скромното куче протестира срещу всякакви несправедливости и се стреми да коригира неправдите.
Най-щастливо, когато се стреми към хуманитарна цел, кучето е принципно, надеждно, нематериално и има силно усещане за правилно и неправилно. Тези души, родени в годините на кучето, стават приятели за цял живот, а тяхната лоялност към другите е ключов елемент в характера им. Те са привлекателни и въодушевени личности.
Въпреки това, кучетата са неспокойни, ужасяват се от отхвърляне и са неуверени в собствените си таланти. Егоизмът не е част от емоционалната им природа и на самообезличаващото се куче му е трудно да се изтъква и рекламира. Осигуряването на силна външна мотивация е важно за него и то трябва да бъде обградено от доверени поддръжници.


Основният темперамент
Темпераментът на кучето го прави силно зависимо от неговото обкръжение. Тези хора са склонни да бъдат меланхолични и недоволни. Ето защо за тях е изключително важно да избират мъдро своята среда и сподвижниците си. Препоръчително е да търсят положителни, стимулиращи хора, които симпатизират на чувствата им, насърчителни са и силно се привързват…

Благоприятна кариера
При избора на кариера кучето може да намери щастието като реформатор, учител, религиозен лидер, съдия или задкулисен съветник.
Законът, сестринската, мисионерската и социалната работа силно привличат вниманието им. Кучетата откриват мотивация като критици, писатели, поети, философи и моралисти. Каквато и да е кариерата, идеите им ще бъдат дълбоки и често оригинални, произнасяни със страст за осъществяване. Кучетата разполагат с доверието на своите работодатели и са нежни души, които са експерти, когато опира до успокояване на развълнувани хора и създаване на окуражаваща атмосфера…


Земя
Елементът земя символизира периода от живота между 25 и 36-годишна възраст – времето на младата зряла възраст, характеризираща се със стабилност, надеждност, практичност, трудолюбие и здрав разум.
Природата на земята е да стабилизира, да поддържа цялостност и да запазва. Елементът земя е символ на спокойствието и безопасността на майчината защитна утроба. Родените под елемента земя са същевременно практични и интуитивни. Те са изключително способни организатори и са компетентни ръководители и администратори…


Комбинации на елемента земя
Земният плъх е разумен и бдителен. Притежава забележителна воля, но и също е склонен да се притеснява за сигурността и финансите. Елементът земя успокоява лесно възбудимата личност на плъха и дава грижовен, приземен темперамент. Още го прави разумен, сръчен и фин. Земните плъхове се нуждаят от активност, която да им пречи да живеят (и по този начин да затъват) в собствените си проблеми.
Земният вол е най-лоялният и непоколебим в семейството на воловете. Стоик отвън, но уязвим отвътре, той е дълбок мислител, склонен да бъде самотник. Храната и самата земя служат като убежища, които примамват земния вол да затвори вратата към човешката раса и да потъне в медитация, релаксация и самота. Издръжлив и упорит, земният е най-бавният (но най-сигурен) сред воловете.
Земният тигър търси практичност във всичко, което предприема. Той не е такава луда глава като останалите тигри и притежава по-зрял темперамент. Земният тигър е дълбоко съвестен и с хуманитарен дух. Справедлив лидер, той става отличен съветник, наставник или съдия.
Земният заек притежава отлични дедуктивни способности и предпочита солидните и надеждни занимания. Елементът земя го дарява с повече предвидливост и капацитет за организация. Той е най-консервативният сред зайците под останалите елементи. Земният заек е мъдър и разумен във финансовите въпроси. Също е тих, критичен, сериозен, интровертен и уважаван. Земният заек е съвършеният дипломат и миротворец…


Тигърът и любовта
Нуждата на тигъра от страст и нов триумф може да доведе до любовен живот като приключенски филм. Ожесточени и страстни, тигрите откриват своята чувственост рано в живота. Тези души са дълбоко емоционални и сантиментални, но трябва да се отказват от връзки, които са станали скучни, непредизвикателни или клаустрофобични. Тигрите изпитват потребност да уважават своите любовници. Притежават независима душа и изискват много лично пространство. Те се нуждаят от половинка, която е готова да ги следва и изгаря от нетърпение. Физически неспокоен, земният тигър е защитнически настроен, териториален и винаги върви напред. Романтично интензивните и притежателни тигри просперират, живеейки рисковано, и за тях се знае, че си търсят предизвикателни половинки.
В романтично отношение най-добрият избор за тигъра е всеки, роден през годините на коня или кучето; въпреки това, истинската им сродна душа е честната и услужлива свиня. Тигърът е достатъчно мъдър, за да бъде предпазлив в любовните отношения с маймуни, змии и с други тигри.


Тигър-плъх
Този съюз е разочароващ за двойките. Тигърът е откровен и човек винаги е наясно с него. Плъхът е прикрит и мотивите му невинаги са очевидни. Това са отношения без свързаност, в които всеки може в крайна сметка да води отделен живот…ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.