АВТОРИКак да тълкуваме хороскопа си
ПечатE-mail


Страници: 230
Цена: 13.00лв.
10.40лв.

Дона Кънингам е международно известна астроложка и авторка на 13 книги – бестселъри в областта на астрологията, вибрационното лечение, духовното развитие и усъвършенстване. 
Носителка е на специален приз за обществена дейност от Колумбийския университет и престижната награда Regulus на Конференцията на Обединените астролози от 1988 г. Има тридесетгодишна практика като психотерапевт, като работи с различни лечебни методи – ароматерапия, медитация, визуализация.

Откога изучавате астрология? Ако се занимавате от една година и все още не сте напълно уверени, че можете да разтълкувате хороскоп, тогава имате нужда точно от тази книга!
С нея ще се научите да мислите „астрологически” и да съчетавате планетите с тяхното домово и знаково разположение, да тълкувате аспектите на Венера, проявите на вашата неподвижна тау-квадратура, или може би предстоящия транзит на Марс спрямо наталното положение на Луната ви.
Дона Кънингам представя минималистичен способ за тълкуване на рождена карта като най-добрия начален етап. Това е истински синтезирана техника –ще научите необходимите похвати, с които да обгърнете „отгоре” разглеждания хороскоп, както и детайлизираните методи за разгръщане на тълкуванието.


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

В тази книга ще намерите какво ли не. Тя няма да ви даде възможност да проследите всички аспекти на вашата Венера, така че да намерите сродна душа чрез астрологията. Не, тази книга ви учи как да тълкувате за себе си значението на конкретни аспекти на Венера, на вашата неподвижна тау-квадратура или на факта, че предстои транзит на Уран спрямо вашето Слънце. Вместо да ви кара да наизустявате нещата, книгата ви насърчава да разсъждавате като астролози. Стъпка по стъпка ще откриете един структуриран подход. Ще комбинирате различни черти, ще претегляте и ще търсите равновесие между тях, за да видите кое е същественото.

Задачата ви се струва трудна, нали? Но ако тази книга трябва да изпълни мисията си, ще ви се наложи да работите усилено, за да усвоите метода самостоятелно, както направих аз, докато се ровех пипнешком из материята, за да я овладея добре. В процеса на работата ми често си мислех, че по-скоро пиша с джобно ножче, а не с компютър!

Ще си струва труда, ако благодарение на книгата астрологията потече във вените ви като жива материя, вместо да си остава нещо, което можете да получите само от втора ръка. Не сте ли си пожелавали да вземете някой хороскоп и да почнете да го интерпретирате, а не само да ровите из наизустените текстове? Ако искате да го постигнете и вашата решимост да овладеете астрологията е толкова силна, значи сте поели по верния път!

Мнозина от вас може би ще си помислят, че не могат да го направят. Тази несигурност идва от метода на наизустяването. Повярвайте ми – можете! Ще го направим заедно тук, стъпка по стъпка. С всяка успешно усвоена глава вие ще слагате на място още едно парче от космическата мозайка. Ако някой хороскоп ви обърка, той най-вероятно е прекалено сложен. Ако сте включили в него седем-осем астероида, истинска феерия от неподвижни звезди, два вида прогресии и няколко дузини срединни точки, нищо чудно, че главата ви се обърква. Не казвам, че тези техники не действат. Смущаващото е, че те са ефективни – до една. Ето затова е толкова изкусително да ги използвате всичките. За да започнете да интерпретирате с лекота, първо трябва да усвоите основите и чак след това да добавяте допълнителни неща.

Все едно живеете в претрупан дом. Харесвате всичко, което виждате, и го купувате. Отивате в магазина и си избирате няколко неща. Посещавате някаква разпродажба и се връщате с още покупки. Скоро започвате трудно да си пробивате път между купчините вещи и няма как да купувате още. Такава къща се чисти много по-трудно. Поддръжката й става толкова непосилна задача, че просто се отказвате. В астрологията е горе-долу същото. Много от вас вероятно са натрупали планини от книги. Били сте на 88 семинара и сте събрали толкова информация, че не знаете откъде да започнете. Може би се чувствате излъгани, ако излезете от някоя конференция, без куфарчето ви да е пълно с книги, а бележникът – със записани нови правила и техники. Все едно три дни непрекъснато сте се тъпкали с храна – преследва ви същото чувство на пресищане, но се поздравявате, че сега вече знаете повече. Лошото е там, че когато си идете у дома и седнете да правите хороскоп, се затруднявате още повече. Трябва да мислите как да процедирате с антивертекса, Хадес, Фолус и стотици срединни точки!

Ще видите обаче, че моят стил е минималистичен –  стандартната рождена карта и транзити с някои допълнения – и ви препоръчвам поне да започнете по този начин. В тази книга излагам това, което аз съм констатирала, че действа, но валидното за вас може да е малко по-различно. Вие ще решите кои фактори да включите. Може да получите куп сведения от сабианските символи или от петия хармоник. Ако е така, включете ги. Само не се изхвърляйте и не се задръствайте, за да изпъкнат основните послания на космоса.

Напоследък се развива едно движение, наречено „Избрана простота“  – нещо като противоотрова на нашия претрупан, преусложнен съвременен начин на живот. В него влиза отказът от харченето на пари като вид пристрастяване, както и отхвърляне на импулсивното трупане на притежания като начин да възстановите спокойствието на мисълта. Изненадващо, но това движение не е плод на поученията на някой нов източен гуру, а се ражда от опита на прегорели, хронично преуморени и потиснати бивши състезатели по трупане на вещи.

Защитниците на „Избрана простота“  говорят за творческо снижаване на темпото на живота, отказ от кредитните карти, преместване в по-малки жилища, за да се избегнат ужасните ипотеки. Те изхвърлят купища скъпи, събиращи прахоляк приспособления, от които, според масовия маркетинг, били имали нужда, съпротивляват се и на примамващите послания на новите реклами. Умове, претоварени със стимули, те изключват телевизорите и съкращават наполовина абонаментите си. Откриват, че по-малкото означава много повече.

Макар че мнозина от нас, астролозите, се гордеем, че не сме материалисти, това творческо снижаване на скоростта може да съдържа някои отговори и за нас. Астрологията, управлявана от Уран, е капризна и реагира на културните течения по-лесно, отколкото бихме искали да си признаем. През инфлационното десетилетие на 80-те години на ХХ в., когато Уран и Нептун бяха в експанзивния Стрелец, ние отхапахме по-голяма хапка от тази, която можехме да сдъвчем. Трупахме нови неща по един диво еклектичен, бомбастичен начин, почти без никаква структура и идея какво ще правим, след като ги придобием.

В крайна сметка, когато заработите по моя метод, първата ви стъпка напред може да бъде две стъпки назад. Тоест, за да се чувствате по-добре, докато четете хороскопите, може би трябва да отстъпите назад и да станете по-фундаментални. Засега се задоволете само със скелета на декора. Приемете стила „само един дюшек на пода“  в астрологията. Изхвърлете последните пет планетоида или сигнификантни точки, в които сте се влюбили, и въздъхнете облекчено. Вижте дали интерпретацията изведнъж няма да стане много по-лесна.

Дона Кънингам

 

Глава първа

Да се изправим срещу картата

След като сте учили астрология известно време – за някои това е десет месеца, за други – десет години, вие решавате, че е време да престанете да четете книги и да започнете да разчитате хорскопи. Вземате един и се чудите какво да го правите. Спомняте си десетки правила и техники, някои от които взаимно си противоречат. Втренчвате се в картата. Изправени пред смущаващ набор от символи, се опитвате да решите кое е важното. С времето астролозите развиват собствени системи за тълкуване на хороскопи. Настоящата глава и цялата тази книга представят моя начин. Това не е единственият метод за тълкуване на натални карти. Може да решите да не го изберете. Но именно по този начин аз анализирам хороскопите в моята практика. Той идентифицира най-значителните черти в много сбит вид.

Най-напред проверете рождения час

Най-напред проучете точността на датата. Закръглени часове, като например 7,00 или 7,30, са съмнителни. Когато има минути, например 15 или 45, това е малко по-близо до истината, а час от рода на 7,06 ч може да е точен. Бъдете особено предпазливи, когато асцендентът е в последните няколко градуса от един знак или в началото на следващия, тъй като леката разлика в рожденото време може да промени изгряващия знак. В граничните случаи попитайте за слънчевите знаци на двамата родители, понеже единият от тях може да бъде верният асцендент.

Питайте откъде човекът е получил данните. Ако ги знае от майка си, а тя е на осемдесет години и е родила седем деца, часът може да не е верен, освен ако раждането е било придружено от запомнящи се обстоятелства. Съобщение за раждане или бебешки дневник често донякъде са достоверни. Ако в акта за раждане не е отбелязано точното време, то е поне толкова точно, колкото вероятно би го отбелязал някой от отделението.

Когато обаче трудни планети, като например Сатурн, Плутон или Нептун, са близо до асцендента, проверете дали при раждането е имало някакви необичайни обстоятелства. Често се разказват вълнуващи истории. Ако е било хаотично (Нептун) или особено трудно (Сатурн или Плутон), може да се усъмните в данните. В животозастрашаващи обстоятелства персоналът в родилното отделение гледа най-вече майката и детето, а не часовника на стената. Едва когато майката и детето се стабилизират и започне разчистването, някой запитва кога се е родило бебето. Отговорният човек поглежда часовника си, изказва някакво предположение и точно този час се записва за потомството.

Непременно обръщайте внимание на рожденото място и на годината – заради въвеждането на лятно време, както и (в държавите, които са в повече от един часови пояс) заради наличието на местно (истинско) и поясно (стандартно) време.

Визуално наблюдение на картата

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.