АВТОРИНеподвижните звезди и тяхното тълкувание
ПечатE-mail


Страници: 120
Цена: 11.00лв.
8.80лв.

Тази книга е плод на дългогодишни изследвания и проучвания – първоначално от Елсбет Ебертин, която събира данни за неподвижните звезди повече от 30 години, впоследствие информацията е допълнена, дообогатена и редактирана от сина й Рейнолд Ебертин – основателя на космобиологията, и Георг Хофман. Подобно на „Четирикнижието” на Птолемей, тази разработка е в основата на цялата информация, достъпна ни днес за неподвижните звезди.
Съвременната астрология признава, че неподвижните звезди оказват влияние върху личността, ако образуват съвпад с рождена планета по дължина, оказват и още по-голямо въздействие, ако конюнкцията е и по ширина. Изтъкната на асцендента или медуим цели звезда се смята за индикация за признание, постигнато през живота. Тази книга съдържа описанията на 73 неподвижни звезди, като дава информация за основната им природа, наред с многобройни примери. В приложението са поместени географските дължини на звездите за периода от 1920 до 2010 година с цел читателят лесно да открие поставянията им в космограмата си. Други таблици съдържат географската дължина, деклинацията, прякото възкачване и годишното им отместване.

Поради многогодишните му изследвания върху връзката между анатомичните съответствия и зодиакалните градуси, и заради обоснованото използване на полупунктовете, Ебертин е смятан за основателя на съвременната космобиология.

 
НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:


1. Денеб Кайтос, 2°10' Овен, Бета Цети, втора величина.
Денеб Кайтос, наричан и Дифда, се намира в опашката на Кита. Качеството му е Сатурново. С него се асоциират потискането и ограниченията във всякакъв смисъл – психологически и физически.
На 5 май 1945 год., в края на Втората световна война, Марс е бил в съвпад с Денеб Кайтос.
Съдбата на поета Хьолдерлин е особено трагична. В неговата рождена диаграма Слънцето е съвпад тази неподвижна звезда и със срединните точки Луна/Нептун = Нептун/Плутон. Когато станал на 30 години, поетът изпаднал в кататония – вид шизофрения, когато Плутон отключил въпросната конфигурация.
Денеб Кайтос е в съвпад с Луната в хороскопа на Хайнрих Химлер, началника на Хитлеровата служба Гестапо, и на Вилхелм Канарис, шефа на германското контраразузнаване. Химлер се самоубива, когато положението става безнадеждно. Канарис е екзекутиран във връзка със заговора срещу Хитлер през 1945 година.


2. Алгениб, 8°45' Овен, Гама Пегаси, трета величина.
Алгениб, в крилото отстрани на Пегас, по природа се предполага да е Марсово-Меркуриева звезда. Следователно поражда проницателен ум и силна воля, както и решителност, впечатляващ начин на говорене и ораторска дарба. Съвпадът със Слънцето дава борбен дух и любов към ученето. Ако е свързан с Меркурий, Венера и Юпитер, човекът може да разчита на популярност, интерес към изкуството и литературата и изисканост, ако други конфигурации също сочат аналогични дарби. Заедно със Сатурн по принцип се смята за спъващ фактор, но се слави и като предпоставка за добра памет според Морин.
Ако е ъглов с Меркурий и Уран, Алгениб ще даде изобретателен дух.
Съвпадът на неподвижна звезда с медиум цели се намира в картата на бившия министър на пропагандата, остроумния оратор Йозеф Гьобелс, както и при министъра за Централна Германия Гротевол. Съвпадът с Меркурий е забележителен при италианския физик Маркони, а конюнкцията  с Венера – при популярния италиански тенор Джили.


3. Сира (Алферац), 13°54' Овен, Алфа Андромеде.
Сира (Алферац или също Алферат) в главата на Андромеда се предполага да има качества на Венера и Юпитер. В добрите аспекти се отличава с хармонична натура, която сама по себе си поражда добро отношение на другите хора и допринася за популярността. Ако е в афинитет с благосклонни звездни тела и с личните точки медиум цели, асцендента, Слънцето или Луната, човек може да разчита да стане широко известен на публиката и да е популярен сред масите. Френският романист Емил Зола (2 април 1840) има в рождения си хороскоп Слънце на 13° в Овен.
Ако Сира е свързана със Слънцето, човекът може много лесно да стане непопулярен и да бъде низвергнат. Освен това, Сатурн, преминаващ над неподвижна звезда в съвпад с другото звездно тяло, сочи отслабване на популярността. Така Елсбет Ебертин отбелязва, че в много случаи директори и администратори, които имат в космограмата си Слънце в съвпад със Сира, загубват поста си, когато през 1938 и началото на 1939 година транзитиращият Сатурн минава над този съвпад.
В космограмата на Бисмарк (Железния канцлер) намираме Сира в съвпад със Слънцето. Той създава Втория райх, но след това е принуден да подаде оставка при управлението на младия германски кайзер Вилхелм II.
Рождената диаграма на бившия министър на външните работи Йоахим фон Рибентроп показва съвпад с медиум цели. Той се издига бързо, но завършва на бесилката. Руският революционер Ленин има неподвижната звезда в съвпад Марс. Значим за видния изобретател Едисон е съвпадът с Уран на срединната точка Меркурий/Юпитер.


4. Батан Кайтос, 21°32' Овен, Зета Цети.
Батан Кайтос в Кит има характера на Сатурн. Сатурнианските свойства, например потискане, сдържаност, предпазливост, самота и простота, често са наложени на такива хора или от светска, или от по-висша власт. Понякога се пропагандират идеи, които затрудняват живота или са притеснителни за човека. Съдбата на подобни индивиди обикновено е променлива. Лицата, подложени на това влияние, са склонни да изпадат в депресия или да мислят постоянно за смъртта. Животът често е пълен с унижение, отричане и препятствия. Но позицията на неподвижната звезда в цялостния хороскоп винаги е важна.
В рождената карта на Уилям Бут, основателя на Армията на спасението, Слънцето е в съвпад с Батан Кайтос. Бут успява въпреки множеството унижения и трудности, особено с конвертираните, „сатурнианците“.
При един престъпник, роден на 9 април 1864 год., намираме същия съвпад – с кратки прекъсвания той е бил в затвора и в трудов лагер. Ленин също има съвпад на Слънцето с Батан Кайтос.
Генерал Лудендорф, роден със съвпад на Слънцето и тази неподвижна звезда, води живот, изпълнен с промени. По време на Първата световна война е знаменитият главнокомандващ. След войната е свързан с масови движения и е боен другар на Хитлер, а после основава един вид религиозно движение. Същата конфигурация откриваме при френския политик Леон Блум, който няколко пъти е министър-председател. Потиснато поведение и натрапчиви мисли за смъртта се виждат в съвпада на Батан Кайтос и Слънцето при мистичката Терезе Нойман.


5. Мирах, 0°02' Телец, Бета Андромеде.
Мирах, страната на Андромеда, отговаря на природата на Венера с нептунианско влияние в положителен смисъл – бодрост, щастие, любов към компаниите и много интереси, но освен това алтруизъм, тенденция към вдъхновение и медиумство като основа на художествено творчество. Тези хора влияят стимулиращо на околните, лесно се сприятеляват и другите им помагат в живота. Това е особено вярно при аспектите с Венера, Юпитер и Слънцето, с добре поставен Нептун и във връзка с медиум цели и асцендента. Но ако цялостната космическа картина е неблагоприятна, тогава тези полезни конфигурации с неподвижната звезда не дават голям ефект.
Влиянието на Нептун и Венера лесно се вижда у Хайнрих Нюслайн. Този мъж има дарбата на медиум и в състояние на транс е нарисувал няколко хиляди картини. От друга страна, той е човек, който обича добрата компания и се радва на весели моменти. Съвпадът на Слънцето с тази неподвижна звезда се вижда в рождената диаграма на композитора Макс фон Шилинг, който става известен с операта си „Мона Лиза“ и с мелодрамата Hexenlied („Песента на вещицата“). Намираме съвпад с Луната в хороскопа на композитора Верди, чиито опери все още действат сърцераздирателно на душата (Луната) на слушателя. Когато се ражда Уинстън Чърчил, английският министър-председател, Мирах е в съвпад с Нептун.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.