АВТОРИПосланието на звездите
ПечатE-mail


Страници: 488
Цена: 21.00лв.
16.80лв.

„Посланието на звездите” е резултат от трийсетте години, посветени от Макс Хайндел и Аугуста Фос Хайндел на изследването и изучаването на астрологията и връзката й със заболяванията и вродените предразположености, както са установявани в практиката на лечебното отделение на Розенкройцерското Братство в Оушънсайд, Калифорния.
Посланията в тази книга са изведени въз основа изучаването на многобройни карти и случаи. Тя представлява и основно помагало за изучаване на астрология – както за начинаещите в тази сфера, така и за напредналите, обогатявайки опита им по следните теми, изведени от живия живот:

Тълкуване на всяко небесно тяло – неговата природа и разположение във всеки знак и дом, и аспектите му с останалите планети.

Амулети, рождени камъни и планетни цветове.
Сила и слабост на планетите.
Таблици на планетните градуси и на критичните градуси.
Вашият късмет в живота, здравето и призванието.
Прогресиране на хороскопа.
Прогресивни лунни дирекции.
Взаимни планетни дирекции.
Транзити.
Патогенни въздействия на дванадесетте знака.
Тридесет и шест примерни хороскопа.
Лечение според планетните часове.

Макс Хайндел (по рождение Карл Людвиг фон Грасхоф), роден в Орхус, Дания на 23 юли 1865 – е окултист, астролог, розенкройцер, писател и мистик. Той умира на 6 януари 1919 г. в Оушънсайт, Калифорния, САЩ..
Роден е в благородническото семейство на фон Грасхоф, което е свързано с немския кралски двор по времето на княз Бисмарк. Бащата на Макс Хайндел – Франсоа Л. фон Грасхоф, като младеж мигрира в Копенхаген, Дания, където се жени за датчанка от благородно потекло. Имат двама сина и една дъщеря. Най-големият от тях е Карл Людвиг фон Грасхоф, който по-късно приема псевдонима Maкс Хайндел. Бащата умира, когато най-големият син е на шестгодишна възраст, оставяйки майката с трите малки деца в много затруднено положение. Детството на Хайндел преминава в крайна бедност. Себеотрицанието на майката е огромно, за да успее с малките си доходи да обезпечи образованието на трите си деца с частни учители, така че да успеят да заемат мястото си в обществото като благородници.
На възрастта от шестнадесет години, отказвайки се от обозримо бъдеще сред класата на благородниците, Макс напуска дома си, за да изучава инженерство в корабостроителниците в Глазгоу, Шотландия. Той скоро е назначен като главен инженер на търговски параход – позиция, която го отвежда на пътешествия по целия свят и му дава много знания за хората и обществото. През периода 1895-1901 г. е консултант инженер в Ню Йорк и тогава се жени, като бракът се прекратява от смъртта на съпругата му през 1905 г. От този брак се раждат син и две дъщери.
През 1903 г. Макс Хайндл се премества в Лос Анджелис, Калифорния, за да търси работа. Същевременно, поради изпълнените си с тъга и тъжни събития по-ранни години, той изпитва все по-силно желание да се разбере причината за мъките и страданията на човечеството, както и копнеж да помогне за облекчаването им. Тази нагласа придава нов курс на живота му, той започва да се интересува от изучаването на метафизика, а след като посещава лекции от теософа Ледбитър, Макс Хайндел се присъединява към Теософското общество на Лос Анджелис.
Основава Розенкройцерското Братство през август 1909 г. и прекарва оставащите му години, до 6-ти януари 1919, в писане, преподавателска дейност, създаване на главната квартира на Братството в Оушънсайд, Калифорния, и като цяло разпространява ученията на езотеричното християнство – пионерските духовни учения, които ще подготвят цялото човечество за Новата епоха на Водолея, когато всички нации ще се свържат в Универсално братство.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

 
Амулети, рождени камъни и планетни цветове
По витрините на бижутериите и в евтините, правени по шаблон хороскопи, човек често може да прочете, че е „щастливо” за някого, роден през даден месец, да носи определен камък или цвят. Това означава бизнес за бижутера и астрологическия илюзионист, които създават „вашия хороскоп” чрез щракване с пръсти, когато му кажете през кой месец сте родени. И двамата си купуват своята поучителна (?) литература на номинална цена от жълти стотинки, като основният разход е хартията и мастилото за принтера; на челата им няма отчетливи бръчки от дълбоко и искрено изследване на проблема.
Но както фалшивата монета доказва съществуването на истинската, така и измамната информация, лекомислено раздавана от хора, робуващи на усещането за мистерия и чудо, дълбоко вкоренено в човешката природа, потвърждава съществуването на истинска наука за минералогичните съответствия със звездните лъчи, въздействащи върху всички, които обитават нашата подлунна сфера; и когато тя е правилно разбирана и използвана, произтича това, което е неопределено наричано късмет; но то не е наистина късмет в смисъла, разбиран от повечето хора, защото е резултатът на точно, научно използвано познание, и затова резултатът е така неизбежен, както че водата ще се стече по хълма.
Философията на планетните цветове и минералогията е, че всяка от Съзидателните йерархии, която е активна в еволюцията, работи с различните класове същества от минерала до човека, и е отговорна за напредъка, постигнат от тях. В хода на тази работа всяка Йерархия естествено придава на съществата, над които се труди, част от собствената си природа и вибрации. По този начин всяка група от минерали, всеки вид растения и животни вибрират с определена ключова нотка, която се слива с вибрацията на Груповия дух и с тази на специфичните знак и планета, към които е най-близко настроен...
На изучаващите астрология е добре известно, че астрологическият прочит, основан на месеца, през който индивидът е роден, има малка стойност, защото всички хора, родени в същия месец, по никакъв начин нямат същите преживявания. Но ако разгледаме деня, годината и мястото, получаваме хороскоп, който е абсолютно индивидуален и напълно различен в подробностите от радикса на някой друг – и това е въпросът, който ни касае относно конкретния аргумент – владетелят не е господарят на знака, където е Слънцето, с изключение на децата, родени по изгрев, когато Слънцето е на асцендента. Господарят на изгряващия знак е този, който е определящият за нашия минералогичен афинитет, защото в момента на зачеването, когато е вложено семето-атом на настоящото ни минерално тяло, Луната е била в този конкретен знак и градус (или противоположния му), и е действала като фокус на сили, които оттогава са кристализирали в телесното средство, което използваме сега.
Tаблицата на предната страница показва афинитета на всеки от дванадесетте знака с някои камъни, метали и цветове. В нея са включени и елементите за направа на ефективен талисман от всеки индивид, който има познания как да начертае хороскоп и да смеси съставките в съответствие с изискванията на случая. Ние не крием тази информация, защото тя може да съдейства на някой да си помогне и да улесни другите. Единствената вреда, която е възможно да нанесе, е да подтикне някой безскрупулен човек да прави талисмани за пари, но дори и тогава, ако е съвестен в работата си, който и да ги получи, няма да бъде измамен, защото реакцията е за този, който продава духовната наука за материални придобивки.
За да изпреварим въпроса, можем да кажем, че древните астролози, изследвали този аспект на науката, са постулирали няколкостотин минерала, при които са забелязани планетни сродства, но тези писания са били осакатени с времето и сега не са налични. Парацелз и също Агрипа правят значително проучване по темата и получават много важни резултати; но пространното им разглеждане е извън обхвата на настоящата разработка, така че авторите ще ограничат своите бележки до най-важното, показвайки начина, който другите могат да следват, ако се чувстват склонни.
За да илюстрираме как минералните елементи може да се използват в пълна степен, нека вземем следния пример: да предположим, че в определен хороскоп откриваме изгряващ Стрелец с господаря си Юпитер на асцендента. Тогава Юпитер е управляващата планета и така, според нашата таблица, тюркоазът е рожденият камък на човека, калай е металът, с който има афинитет, а синьото е неговият цвят. Ще му помогне да се изразява, ако носи тюркоаз, амулет от калай и се облича в синьо винаги когато е в съответствие с обичая. Това е вярно до известна степен, но е само малка част от истината, и в никакъв случай не е най-доброто приложение за това знание.
За да посочим по-добрия метод, нека допуснем, че картата на този човек показва тежки наранявания от Марс и Сатурн. Марс засяга три планети; неговият метал е желязо, Венера е в опозиция на Марс, металът й е мед, и следователно медът е противоотрова за Марсовите вибрации.
Сатурн наранява една планета; металът му е олово. В опозиция е на Юпитер и следователно металът на Юпитер – калаят, е противоотрова за вибрациите на Сатурн.
С оглед на гореизложеното можем да направим амулет, като съчетаем калай и мед не точно в съотношение три към едно, а с преценка за натрупванията на различните планети, тяхната съдба и силата на аспектите, които е желателно да преодолеем – въпрос, който включва по-нататъшно проучване. Самата работа трябва да се извърши под благоприятни планетни условия. Амулет за Марс, предназначен да дава енергия на човек със слаба фигура, ще е най-успешен, ако бъде направен в часа на Марс във вторник, когато и Слънцето, и Луната са в Марсови знаци, както се случва през април и ноември. Същото е и с амулетите, които изработваме за другите планети. (Виж таблиците на планетните часове в нашата „Опростена научна астрология”.)
Бижу или амулет, създаден по тези принципи, е фокус на звездните лъчи на планетите, които представлява, и влива вибрациите на природата си в нашата аура през цялото време, когато го носим, точно както безжичен приемник, настроен по определен начин, прихваща вълните в своя обхват. По същия маниер може да смесваме и цветовете, за да ни помагат. В интерес на истината, именно допълнителният цвят, който се вижда в света на желанието, създава ефекта на физическите цветове. Ако е желателно да се ограничи някой, чиито Марс е твърде изтъкнат, скъпоценните камъни, цветовете и металите на Сатурн ще помогнат, също такъв човек трябва да има колкото е възможно по-малко вземане-даване с желязо (инструменти, машини и т.н.), но ако искаме да подкрепим някой, който е в лошо настроение и е мълчалив, ще използваме в пълна степен скъпоценните камъни, цветовете и металите на Марс. В крайна сметка въпросът опира до преценка и здрав разум. И така, познанията относно най-важното, дадени тук, може да се използват в предимство на всеки.

Силата и слабостта на планетите
Показвани от издигнатост, екзалтация, критични градуси и т.н.
Предходното описание на ефектите и влиянията на планетите в различните домове и знаци, също по аспект и позиция като паралел и съвпад, секстил, квадрат, тригон и опозиция, търпят широка модификация според другите конфигурации на хороскопа и в зависимост от това дали планетите са с есенциално достойнство или в своето заточение, екзалтация или падение, или са разположени в критични градуси. Таблицата на планетните сили на следващата страница показва от пръв поглед знаците, в които различните планети са силни или слаби; и когато ученикът знае в кой знак една планета управлява или е екзалтирана, необходимо е само да помни, че тя е в своето падение или заточение в противоположния знак. По този начин Слънцето управлява Лъв и е екзалтирано в Овен. Ето защо то е много силно в тези знаци и понеже противостоящите знаци са Водолей и Везни, веднага става ясно, че – поставено в тях – Слънцето е сравнително слабо. Друг важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е издигнатостта. Колкото по-близо е една планета до МС, толкова по-високо издигната и по-силна е. Като се консултираме с таблицата на планетните сили, откриваме, че Марс управлява Овен и е екзалтиран в Козирог. Нека предположим, че в рождена карта откриваме Марс, поставен в близост до МС в Овен или Козирог и в квадрат към Слънцето, което е близо до асцендента. Тогава отрицателното влияние ще е много по-голямо, отколкото ако Марс е във Везни или Рак – знаците на неговото заточение и падение, и Слънцето е разположено на МС, издигнато над Марс. По същия начин, ако Слънцето е в Овен – неговия знак на екзалтация, високо издигнато в близост до МС и в тригон към Юпитер в собствения му знак – Стрелец, тогава и двете планети са много силни и въздействията им ще бъдат доста по-изразени, отколкото ако бяха поставени в знаците на своето падение и немощ. Като запомни тази таблица и има предвид издигнатостта, студентът ще е в състояние да формулира много по-точна преценка на влиянието на планетите във всеки конкретен хороскоп, отколкото ако не ги взема под внимание.


Критични градуси
Друго разделение на зодиака, което е лесно за запомняне и важно за отчитане, се основава на прехода на Луната от първия градус на Овен през дванадесетте знака. На светилото са му нужни около 28 дни, за да обиколи зодиака, и то се движи със средна скорост от 13 градуса на ден. Така ако започнем с първата точка на Овен и измерим отместването за един ден, на втория ден Луната ще започне на 13 градуса, на третия – на 26; четвъртият лунен ден настъпва на 9 градуса в Телец, а на петия ден Луната започва от 21 градуса на същия знак; на шестия ден тя достига 4 градуса в Близнаци; на седмия ден започва от 17 градуса на Близнаци и завърши първата си четвърт, като достига куспидата на знака Рак през сутринта на осмия ден. Очевидно е, че Луната ще достигне същите градуси на знаците, формирайки останалите три фази през трите седмици, които й отнема да завърши кръга, и по този начин можем лесно да запомним критичните градуси по следния начин:
В кардиналните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог: първият, тринадесетият и двадесет и шестият градус са критични.
В неподвижните знаци – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей: деветият и двадесет и първият градус са критични.
В двойствените (подвижните) знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, четвъртият и седемнадесетият градус са критични.
Установено е, че когато планета е в рамките на орбис от три градуса до една от тези критични точки, то тя упражнява много по-силно влияние в живота, отколкото би било иначе. Ето защо на студентите също се препоръчва да го запомнят. Ако планета е в своя знак на падение или заточение, но в критичен градус, по този начин тя е подсилена и ще въздейства по-добре или зле в зависимост от нейната природа и аспектите, които прави. От друга страна, ако небесно тяло е в знака си на екзалтация, високо издигнато е и в критичен градус, неговите аспекти ще бъдат изключително мощни и ще се проявяват много повече в живота, отколкото иначе би бил случаят.


Меркурий преди и след Слънцето
Друг важен момент, който твърде често се пренебрегва, е позицията на Меркурий по отношение на Слънцето. Когато Меркурий е на по-малък градус от същия знак като заетия от Слънцето, или в кой да е градус от предходния знак, той изгрява преди Слънцето и, така да се каже, пренася лъчите на Дневната звезда. Но когато е поставен на по-голям градус в същия знак като слънчевия, или в знака, следващ заемания от Слънцето, тогава Меркурий изгрява след Небесното тяло на деня и – така да се каже, е засенчен.
Ето защо е установено, че когато Меркурий, планетата на ума, логиката и разума, изгрява преди Слънцето, той дава по-остър, по-добър интелект, отколкото когато следва светилото.
Помагате ли на своите звезди?
Човек нерядко чува изучаващите астрология да изразят своето раздразнение от начина, по който функционират звездите. Те се оплакват, че неблагоприятните дирекции настъпват винаги навреме и проявяват въздействията си, докато добрите дирекции много често сякаш имат малко или никакво влияние и те се чудят защо. Осъзнавали ли сте някога, че не е възможно да получите нещо срещу нищо, не повече, отколкото може да си създадете нещо от нищо. Това важи независимо дали искате самун хляб, позиция, ласки или нещо друго. Ако в някакъв момент ви се струва, че получавате нещо, без да плащате за него, ще ви се наложи да се разплатите по-късно, и то с лихва, защото природният закон на Справедливостта гласи, че нищо не се дава за нищо. Трябва да има еквивалент по един или друг начин; везните може да се наклонят в една посока за дълго време, но толкова сигурно, колкото махалото се залюлява еднакво до едната страна на неутрална точка, така със сигурност везните на справедливостта се люшкат ли люшкат, докато не се постигне равновесие.
Това важи в астрологията; казва се, че „Бог помага на човека, който сам си помага”; също може да се твърди, че звездите съдействат на този, който сам си помага, защото те са Божии служители и винаги трябва да се помни, че небесните тела показват тенденции, те бележат моменти, когато са назрели възможности, но никога, под никакви обстоятелства не принуждават никого да действа по този или онзи начин. Нито пък дирекциите са случайни събития, те са уроци и опит за нас, от които можем да се възползваме или не, като избираме в определени граници...

ГЛАВА XXVI
Взаимни планетни дирекции
Аспектите между две прогресивни планети имат малък или никакъв потенциал, но когато планета по прогресия стигне до аспект с радикална планета, тя работи за добро или зло – според своята природа и силата на радикалната планета в хороскопа.
В следващите параграфи сме разгледали тези тенденции и няма значение дали Венера прогресира до добър аспект с радикалния Сатурн, или Сатурн прогресира до добър аспект с радикалната Венера – ефектите са като отбелязаните в първия параграф, същото важи и за другите последващи аспекти.
Венера и Сатурн в добър аспект по прогресия показват период на финансов успех, растеж на социалния престиж и емоционална възбуда. Вероятно е пробуждане на духовната и благочестивата природа.
Венера и Сатурн в лош аспект по прогресия указват период на тъга и неприятности. И здравето, и репутацията страдат; закъсненията, разочарованието и загубите са чести и досадни. Другите ще се стремят да се наложат над човека; вероятно е да го споходи смърт или отделяне от любимите хора и други неприятни преживявания. Умът е мрачен и склонен да се притеснява.
Меркурий и Сатурн в добър аспект по прогресия маркират подходящо време за поемане на нови отговорности, за инвестиции в жилища, мини, земи или подобни недвижимости, за начеване на проучване или по-задълбочена изследователска работа и за сключване на важни договори, които ще се окажат с дълготрайна полза за лицето. Добър момент за работа с агенти и възрастни хора или за предприемане на пътувания със сериозна цел.
Меркурий и Сатурн, наранени по прогресия, указват време за забавяния и разочарования, с тенденция да се гледа откъм мрачната страна на нещата. Лош период за поемане на нови отговорности, за взаимодействие с възрастни хора или подписване на правни документи. Лицето е предразположено към оклеветяване и загуба на репутация.
Марс и Сатурн в добър аспект по прогресия маркират период, когато човекът ще бъде много предприемчив, при това тактичен и дипломатичен, смел, но не безразсъден, силен и достоен, по-способен да се нагърбва с отговорностите на живота, отколкото по всяко друго време. Ако се възползва подобаващо от тези качества, той ще се облагодетелства финансово, ще спечели също чест и уважение сред съратниците си.
Марс и Сатурн в лош аспект по прогресия правят човека много безразсъдно смел и импулсивен, следователно под тези дирекции е налице предразположеност към инциденти. Понякога, когато хороскопът показва насилие, налице е склонност към престъпление и кръвопролитие, които може да доведат до лишаване от свобода. По това време всички лоши черти от характера сякаш излизат на преден план и избухливостта е най-малката сред тях. Трябва да се полагат максимални грижи, за да се потискат низшите първични инстинкти и да се обуздават твърдо всичките нежелани черти в характера...


ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.