АВТОРИАстродиагностика. Ръководство за лекуване
ПечатE-mail


Страници: 320
Цена: 19.00лв.
15.20лв.

Трактат по медицинска астрология и
диагностика по хороскопа и ръката

Астродиагностиката е науката и изкуството за получаване на научно познание относно болестта и причините за нея, както са показвани от планетите, и относно преодоляването на заболяването.
Тази книга е резултат от трийсетте години, посветени от Макс Хайндел и Аугуста Фос Хайндел на изследването и изучаването на астрологията и астродиагностиката, и прилагането им на практика в лечебното отделение на Розенкройцерското Братство в Оушънсайд, Калифорния.
Авторите на този том са разполагали с възможности, които малцина други писатели по темата са имали. Розенкройцерското Братство, чиито учредители са те, разполага с много успешно лечебно отделение. Описание на използвания в този отдел метод може да се намери в книгата. Всеки един от хилядите пациенти, които са писали за лечение от основаването на клиничната практика, изпраща данни, описващи болестта, от която страда, нейните симптоми и особености, лекарската диагноза и т.н. Тази информация е внимателно сравнявана с хороскопа на пациента и е провеждано подробно проучване и на двете. Най-впечатляващите, както и типичните случаи, са използвани и като месечни уроци за езотеричните студенти на Братството. Най-доброто от същата медицинска практика е избрано за отпечатване в тази книга.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

ГЛАВА VII
Предварителни стъпки
в диагностицирането 

Вече сме готови да започнем истинската работа на тълкуване и диагностика на карта. Първо трябва да знаем какво показва изгряващият знак, защото чрез това получаваме ключа към нрава на пациента. Асцендентът указва общия характер на планетното кръщение, което човек получава при раждането и което ще му влияе през целия му физически живот. Склонностите на индивида ще бъдат според печата на звездните сили при раждането. Запомнете, не казваме съдба, а тенденции, защото човек има в себе си силата да промени до голяма степен влиянията, които са показани в хороскопа. Трябва да признаем, че хороскопът е резултат от миналия му живот и че той указва определена вероятна съдба. Ако човек остави звездите да го управляват, тогава той се превръща в жертва на съдбата; но мъдрецът е онзи, който управлява своите звезди.
Асцендент
ът показва общите характеристики и тенденции, които са латентни в един човек. Следователно това следва да бъде отправната точка на нашата диагноза. После трябва да видим как са представени четирите ъгли. Ако на куспидите открием двойствени знаци а именно, Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, то имаме пациент, който ще откликва бързо на предложения, и макар и да се вслушва в лечителя и вероятно да се опитва привидно да си сътрудничи с него, все пак поради своите склонности да се колебае, или нека го кажем заради слабостта на волята на индивида под двойствените знаци, той е предразположен да забравя да следва указанията. Инструкциите трябва да му бъдат повтаряни често или пациентът с двойствените знаци е в състояние да ги забравя.
Ако
асцендентът и четирите ъгли, обаче, са заети от четирите кардинални знака а именно, Овен, Рак, Везни и Козирог може да очаквате съдействие от вашия пациент; но Овен ли е на асцендента, трябва да го оставите да си мисли, че самият той върши работата. Никога не заповядвайте на Овен да стори нещо, а дипломатично го попитайте дали не мисли така и дали би било добро за него, понеже Овенът не обича да следва диктатите на друг. Когато спазва вашите инструкции, обаче, той ще го прави решително и импулсивно. Чуваме понякога за хора, които следват заповедите на лекаря до степен, че ще вземат цяла кутия с хапчета като една доза. Е, такъв е пациентът Овен. Той трябва бързо да получи резултати или ще загуби интерес. Хората под кардиналните знак като правило са склонни да си сътрудничат с лечителя и също ще положат всички усилия, за да преодолеят болестта.
Инвидидите под неподвижните знаци а именно, тези под Телец, Лъв, Скорпион, Водолей са създания на навика; тоест те са така фиксирани, че когато влязат в един коловоз или си създадат навик, стават много трудни за лечителя. Те се придържат инатливо към тази привичка, която може да е в самото дъно на проблема и да е причинила заболяването. Хората под неподвижни знаци притежават силна решимост, и веднъж след като са събудени, те напълно сътрудничат на лечителя. Индивидите под Телец и Скорпион от време на време може да показват инатлив характер, който е трудно да се обори, и те също са толкова изпълнени със страх, че лечителят трябва да е много внимателен с внушенията си в тяхно присъствие. Той винаги трябва да е оптимистичен и да изказва обнадеждаващи предположения.
Лечителят трябва да е запознат с темперамента и разположението на всеки знак и да осъзна
ва, че ако управителят на знака е наранен или ако планети малефици са в знака, отговорът ще бъде много по-различен, отколкото ще е, когато се изразява най-добрата страна на знака. Не забравяйте, ненараненият, великодушен, весел и любящ Лъв съвсем не прилича на наранения вилнеещ, наперен, свадлив и упорит Лъв. По подобен начин можем да намерим две страни във всеки знак. Нека изследваме знаците и техните владетели много щателно. Забележете също много внимателно какви аспекти образува управителят на асцендента, понеже тази планета обикновено е владетелят на живота и има огромно въдействие върху битието на нативуса.
Следващата стъпка е да
изучим ума, защото, ако манталитетът е слаб, лечителят ще бъде най-затруднен в работа си. В съзнанието на човека се крие силата, която може да се използва за контролиране на заболяването. Силен и добре аспектиран Меркурий ще поведе човек по безопасен и разумен път на живот, и такъв индивид не е склонен да се поддаде на болестта. Но нараненият Меркурий често вкарва човек в изкушения и ако природата на желанията е силна, а умът слаб, можем да очакваме, че пациентът няма да има волята да си сътрудничи с лечителя. Следователно е възможно да кажем, че лечителят трябва да изучи картата много внимателно, за да проследи скритите тенденции на своя пациент. Когато ги очертае, той е в състояние да стигне до първата причина.
Запомнете, че всичко в живота има първа причина и за да получим разбиране за даден случай, ние трябва да се върнем до началото. 

ГЛАВА VIII
Препоръки и
помощ за лечителя

1 НИКОГА, НИКОГА не предсказвайте времето на смъртта на вашия пациент. Нека читателят повтаря това разпореждане, така че то крепко да се запечата в ума му. Ако прогнозирате СМЪРТ на пациент, ВИЕ може да станете неговия палач и пред вашия Бог ще носите отговорност за огромна грешка. Има една стара поговорка, която казва: „Докато има живот, съществува надежда.” Без значение колко силно може да е нараняването в хороскопа, понякога Божественото провидение може да подаде ръка и с правилната помощ да се премине през много тежки периоди.

2 ЗАКОНЪТ не позволява лаик да диагностицира болестта на другите; само лицензирания лекар може да го прави.

3 Мъдрият лечителя НИКОГА не ще обсъжда болест с пациента си, нито някога ще диагностицира пред пациента. Той ще запази знанието си за своя собствена употреба при лечението.  

4 – През цялото време пазете съзнанието на пациента от мисли за болестта, ако е възможно, и на тръгване му подскажете някаква приятна мисъл, която да го крепи. Смейте се и се шегувайте с него; винаги го оставяйте с усмивка, защото доброто настроение е половината от лечението.

5 Въздържайте се да го питате „Как се чувстваш?Този въпрос е склонен да отпраща мислите му обратно към физическото тяло, което при болест за него е по-добре да забрави. Нека първите ви приветствени думи да бъдат „Какъв прекрасен ден! Радвам се да те видя.” Добър е всеки поздрав, който ще донесе радост и ще помогне на страдащия да забрави болката си.

5A – Никога не обсъждайте хороскопа на пациента с него. Ако той настоява, обаче, давайте му само насърчаващи намеци, но НИКОГА не му споделяйте за предстояща криза.

6 Болните хора често имат болезнено желание да вникнат в бъдещето, да знаят за всяка надвиснала криза или потенциална смърт, особено ако имат някакво познание по астрология. Лечителят трябва да поиска от пациента да прекрати проучването на собствения си хороскоп, докато е под грижите му; в противен случай той ще открие, че много нежелани предположения, получени от такова проучване, ще изникват в съзнанието на пациента, което ще попречи на изцелението.

6А – Между двата полюса на магнит се вият силови линии и в цялата природа има положителна и отрицателна страна. Човешкото тяло е най-мощният магнит, изразяващ едновременно положителните и отрицателните аспекти. Когато човек е болен, той изявява негативната страна на своята природа и затова лечителят трябва да изразява ще го прави, ако е правилният лечител) противоположния аспект, а именно положителния. Когато това е сторено, пациентът бързо ще откликне и лечението ще бъде успешно. Следователно е много необходимо лечителят да изразява позитивност и бодрост в болничната стая.

7 Когато човек е болен, неговата съпротивителна сила е в най-лошото си състояние и той е силно чувствителен към влияния отвън. По това време теченията на жизненото тяло са насочени навътре и той е в състояние да привлече мисли и магнетизъм от другите, които, ако са отрицателни, ще имат неблагоприятен ефект върху него. Когато човек е в добро здраве, жизнените телесни етери се излъчват навън и така държат настрана негативните елементи и също изхвърлят нечистотиите.  

8 Когато човек е болен, съпротивителната му сила е ниска, а по това време вибрациите на лечителя имат по-голям ефект, отколкото в други случаи; следователно влиянието му е мощно за добро или зло. Ако мислите на лечителя не са чисти, ако животът му не е почтен, тогава неговото влияние върху пациента не е добро. Ето защо е особено необходимо лечителят да води живот на чистота, в противен случай той може да нанесе повече вреда, отколкото да помогне.

9 Ако Сатурн на лечителя е върху асцендента или в шестия дом на пациента, той ще има малък успех в подпомагането на последния.

10 – Лечител със Слънце в Скорпион или със Скорпион на асцендента обикновено е успешен.

11 Слънцето в огнените знаци дава добра целебна сила, също и по-голяма власт над болестите на тези знаци, отколкото над проявяваните от другите.

12 Хората, родени с двойствени знаци на ъглите или със Слънце в двойствен знак стават най-добрите медицински сестри. Те имат властта да утешават болните и носят успокояващо влияние в болничната стая.

13 Когато Сатурн е наранителят, кожата често е много суха, а жизнеността - ниска. Разтривайте кожата енергично с груби ръкавици за баня, за да стимулирате кръвообращението.

14 Хората с Дева на асцендента или със Слънце в Дева са потенциално добри медицински сестри.

15 – За успокояване на пациент с наранен Марс е удачно да се избере час на Сатурн.  

16 Хората със Сатурн в шести дом рядко постигат успех в изкуството на изцелението.

17 Когато пациентът страда от нервни смущения, но Марс не е наранен, за манипулации или богослужение е добре да се използва час на Слънцето или на Марс.

18 - Когато светлината на Луната нараства - а именно, между новолуние и пълнолуние - стимулантите имат най-голям ефект, а успокоителните - най-малък. 

19 Когато Луната е в съвпад със Сатурн, стимулантите имат много малък ефект; но в конюнкция ли е Луната с Марс, особено ако Марс е силен в хороскопа или е в знака Овен, лечителят трябва да е особено внимателен с предписването на стимуланти.

ГЛАВА IX
Афоризми

1 Луната може да бъде разглеждана като даващата и отнемащата живот, което означава, че Луната действа като средство за пренасяне на жизнените сили от Слънцето към Земята и хората, и лунните сили също в крайна сметка създават смърт.
2
Когато Луната е пълна, приливите и отливите са по-високи, костите имат повече мозък, и стридите са по-пълни, отколкото по всяко друго време. Тогава температурата при трески също е най-висока.
3 – П
рез първата половина от живота, особено в детска възраст, Луната има най-голяма власт, а по време на втората половина от живота Слънцето е с най-силно влияние.
4
Луната има огромно въздействие над душеноболните хора – а именно, лунатиците – и над истерични, епилептични и нервни пациенти. Те усещат промените на Луната в много голяма степен; особено силно неспокойни са по време на пълнолуние. Такива пациенти никога не бива да спят с Луна, грееща върху тях.
5 –
По новолуние материалните сили са най-слаби. Периодът на намаляваща Луна, а именно, между пълнолуние и новолуние, е най-силен за духовна работа, тъй като по това време влиянието на Слънцето е най-голямо.
6
Да не се направи операция, когато Луната е в знака, който управлява предвидената за операция част от тялото. Птолемей казва: „Не се пробожда с желязо онази част от тялото, която може да е управлявана от знака, понастоящем зает от Луната.
7 –
Операциите, осъществени при точната помяна на Луната рядко са успешни. Изберете времето за операция, когато Луната е нарастваща или - както обикновено се нарича - в светлината на Луната. Не оперирайте, когато Слънцето е в знака, управляващ частта от тялото, която трябва да се реже.
8
Луната завърта пълен кръг по зодиака за около двадесет от осем дни. Заболяванията достигат повратна точка на всеки седем дни. Като се започне от мястото на Луната в началото на заболяването, промяна може да се очаква след седем дни (квадрат), на четиринадесетия ден (опозиция) и на двадесет и първия ден (друг квадрат).

9 – Луната управлява острите заболяванто – хроничните.
10
– При операция е добре да се проследяват квадратите и опозицията на Луната към транзитните Слънце, Марс и Сатурн.
11
Луната има най-голяма власт над здравето на жените, докато Слънцето влияе върху здравето на мъжете.
12
От новолуние до пълнолуние стимулантите дават най-голям ефект, а успокоителните са най-слаби; намалявайте дозата на едните и увеличавайте другите.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.