АВТОРИЕнергийно лечение с цветове
ПечатE-mail
Катогория: дом и красота


Страници: 246
Цена: 14.00лв.
11.20лв.

Ние сме привлечени от апетитни цветни ястия, но багрите на нашите блюда са много повече от празник за очите.
От „Енергийно лечение с цветове” ще научите по какъв начин цветовете съдържат както физически, така и вибрационни хранителни вещества, които влияят на енергийните центрове – чакрите, с различната си дължина на вълните и съотношение ин-ян.
Цветната жизнена диета ни помага да ядем радостно, цветно, само колкото ни е необходимо да поддържаме оптималното си телесно тегло. Ако следваме тези елементарни цветни правила, ще си осигурим балансирано хранене, което да ни предпазва от болести. Ако здравето е нестабилно, Цветната жизнена диета може да коригира енергийните дисбаланси и блокажи, които са в основата на всяко заболяване.

Книгата включва:

Цветни тестове, които да ви помогнат да определите цветовите си дисбаланси и изискванията на вашата диета.
Съвети как да прилагате Цветната жизнена диета в съчетание с принципите на биоритмите, така че да задоволите индивидуалните си енергийни изисквания.
Вкусни рецепти, менюта и коригиращи цветни диети.
Енергийната връзка между вибрациите на цветовете, чакрите и заболяванията, причинени от енергийни дисбаланси и блокажи.
Менюта и рецепти за цветова корекция и лечение на специфични болести.
Модели на цветно дишане за пречистване, облекчаване на болката, балансиране на ума и емоциите.

Сюзи Чиазари е известна цветотерапевтка и лекторка по Цветна терапия, както и авторка на още три книги. Любовта й към цветната средиземноморска кухня и трайният й интерес към здравето поставят началото на изследванията й за връзката между цвета и храната. Тя има много публикации и няколко професионални телевизионни изяви за цветовете и холистичните грижи за здравето.

 


 

 

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА

Вродената склонност към определен цвят
Има две основни причини за появата на цветови дисбаланс. Първата е свързана с количеството цветна енергия, с която идваме на този свят (или вродена склонност към определен цвят). Втората е цветовата енергия, която извличаме чрез диетата си. Сега ще обърнем внимание на първата причина, а за втората ще поговорим в глава 7.
Възможно е да се раждаме с определена склонност към даден цвят. Това е известно като първоначално чи, което възниква преди раждането и обикновено определя естествените ни цветове.
Ако сте червендалести, с лунички и червена коса, можете да приемете, че вече имате сериозно количество червена и оранжева енергия. Това означава, че трябва да внимавате с консумацията на червени храни, особено свързаните с инфрачервените лъчи като кафето, чая, алкохола и червеното месо.
Ако, от друга страна, имате сивкав тен и сини очи, вероятно притежавате сериозно количество синя енергия. Трябва да обърнете внимание на храните, които съдържат червена и оранжева енергия, за да постигнете сила и добро състояние на духа.
Ако сте с жълта или кафява кожа, златиста коса или кафяви очи, имате сериозно количество жълта енергия. В този случай обърнете внимание на физическите упражнения и да приемайте продукти, които подпомагат храносмилането.
Повечето хора имат вродена склонност към определен цвят. Наследственият цветови дисбаланс се появява тогава, когато смесването на ин и ян енергия от двамата родители облагодетелства дадена част от цветовия спектър.
Добре е да сме наясно с вродената си склонност към определени цветове. След като ги разберем, ще бъдем в състояние да изберем цветовете, с които да се обличаме, да декорираме дома и работното си място, така че да са в хармония с личните ни цветови вибрации. Вашата склонност към определен цвят влияе върху личните ви качества и начина ви на живот. Тя ви помага да определите силните и слабите си места, както и всички области на възможна опасност в организма ви. Така ще можете да предотвратите евентуалните болести.
Когато имате склонност към определен цвят, вие сте предразположени към болестите, свързани с този цвят. Тялото ви винаги създава проблеми точно в тези слаби места. Когато ги откриете, ще можете да изградите съпротива чрез цветната енергия на храните и напитките, които приемате. Това не означава, че ако имате предразположение към определена болест, непременно ще се разболеете. Здравето ви ще бъде добро дотогава, докато поддържате хармония.
За да откриете склонността си към определен цвят, прегледайте въпросите по-долу. Отбелязвайте само да или не. Ако във въпроса са изброени три условия и вие отговаряте на което и да било от тях, отговорете положително. Запишете си 1 точка за всяко да. Отбележете 0 за отговор не. Сумирайте резултата за всеки цвят.
Червен
1. Имате ли червена коса или червено в косата си или пък тя е платинено руса?
2. Имате ли червендалесто лице или тенът ви е розов, или пък лесно се изчервявате?
3. Нетърпелив и избухлив ли сте?
4. Дали вие или родителите ви страдате от високо кръвно налягане или болест на сърцето?
5. Обичате ли да правите нещата бързо?
Общо...
Оранжев
1. Имате ли рижа или медна на цвят коса?
2. Имате ли нежна кожа или лунички?
3. Имате ли лешникови или кафяви очи?
4. Склонни ли сте да вършите много неща едновременно?
5. Дали като цяло сте открити и общителни?
Общо...
Жълт
1. Имате ли светлокестенява или тънка коса?
2. Кожата ви има ли жълтеникав или кафеникав оттенък?
3. Имате ли нужда от много сън и ленив организъм?
4. Дали вие или родителите ви са страдали от болести на черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса?
5. Бързо ли приемате нови идеи и концепции?
Общо...
Зелен
1. Имате ли зелени или лешникови очи?
2. Дали вие или вашите родители страдате от проблеми с кръвообращението, кисти или рак?
3. Дали обикновено ви е трудно да вземате решение?
4. Обичате ли природата?
5. Мислите ли, че сте способни да давате и приемате любов?
Общо...
Син
1. Имате ли светло сини или синьо-сиви очи?
2. Кожата ви има ли студен основен тен (като противопоставяне на розовия или жълто-кафявия тон)?
3. Често ли изпадате в депресия?
4. Страдате ли от анемия, проблеми с белите дробове или студени ръце и крака?
5. Дали като цяло сте спокойни и затворени?
Общо...
Индиго
1. Имате ли синьо-черна или сива коса?
2. Имате ли дълбоки сини очи?
3. Дали вие или вашите родители страдате от проблеми, свързани с отделните кости или целия скелет, с очите, ушите или гърлото?
4. Имате ли богато въображение, но плашещи сънища?
5. Имате ли суха кожа?
Общо...
Лилав
1. Имате ли дълбоки сини очи или те са със слаб лилав оттенък?
2. Дали сте художник, музикант, писател, медиум или ясновидец?
3. Описвате ли себе си като духовна личност?
4. Страдате ли от главоболие, резки промени в настроението или мигрени?
5. Често ли променяте мнението си?
Общо...
Ключ към резултатите за всеки цвят
0–1 точки
Ако сте получили 0–1 точки, вероятно по рождение ви липсва енергия в този център. Бихте могли да го коригирате с храните и напитките. Направете тест за цветовия дисбаланс на чи, който сте развили след раждането си в глава 7 (стр. 197–206). Това ще ви покаже до каква степен сте коригирали вродената дисхармония.
2–3 точки
Ако сте събрали 2–3 точки на някой цвят, вие сте получили балансирана енергия от родителите си. Това означава, че нямате вродена склонност към този цвят. Проверете дали енергийният център все още е балансиран чрез теста в глава 7 (стр. 197–206).
4–5 точки
Най-важният нюанс е този, за който сте събрали 4 или 5 точки. Вие имате вродена склонност към този цвят или цветове и я носите до края на живота си. Това ще ви покаже силните и слабите ви места, затова обърнете внимание какво означава този цвят.
Тълкуване на вашата склонност към определен цвят
Това тълкуване се отнася само за цвета, за който сте получили 4 или 5 точки. За пълно и детайлно описание на храните, които са подходящи за цветовата ви склонност, погледнете стр. 207–247.
Червен
Предпочитанието към червения цвят е най-важното, тъй като това е една много силна вибрация. Ако тя е прекалено активирана, лесно може да се обърне срещу вас.
Червената енергия ни дава физическа сила и издръжливост. Хората, които са изпълнени с червено, са енергични и действени. Този цвят ни носи смелостта да се противопоставим и решителността да успеем. Изобилието на червена енергия обаче означава, че можем да бъдем твърдоглави и избухливи, защото стимулира адреналина и ни кара да действаме бързо, често без да се замисляме. Хората със склонност към червеното трябва да се опитат да мислят повече, преди да вземат решение.
Възможните слаби места са артериите и сърцето. Тези хора обикновено са с високо кръвно налягане заради горещината, която носят в организма си. Те се потят обилно, имат влажна кожа и лесно се изчервяват.
Червената енергия е нужна, за да ни мотивира и да ни даде сила, но трябва да сме сигурни, че тя се балансира от диетата ни. В противен случай ще се разболеем в изброените по-горе места. Червената енергия трябва да бъде уравновесена чрез червени зеленчукови храни, тъй като обикновено дисбалансът на тези лъчи се получава от приемането на червени животински храни.
Оранжев
Ако имате склонност към оранжевия цвят, вие вероятно сте открит човек. Вашите физически тонове са оттенъци на медта, зеленото, прасковеното и кафявото. Вие сте практични и праволинейни. Обичате разходките и забавленията. Оранжевото е много чувствен цвят. Хората с такава склонност вървят изправени и са добри танцьори. Връзката със сексуалната енергия им дава възможност за голяма радост и съзидателност. Но те трябва да се уверят, че творческите им способности ще намерят отдушник. Когато оранжевата енергия е блокирана, тя може да се прояви в множество физически проблеми, свързани с половите органи, храносмилателната и имунната система. Хората с оранжева склонност са изпълнени с енергия, но често се заемат с няколко проекта наведнъж. Това може да доведе до умора и да създаде проблеми с имунната система. Оранжевата енергия трябва да бъде уравновесена с пресни и естествени оранжеви храни – кайсии, моркови, папая, праскови и тиква.
Оранжевото е съчетание на червено и жълто. Така че, ако имате високо равнище на оранжева енергия и ниско на червена и жълта, все пак притежавате известно количество жълта и червена енергия.
Жълт
Жълтият цвят е най-близък до светлината. Хората с такава склонност се светли и жизнерадостни. Те имат бързи умове и често съдържат жълтата си енергия в слънчевия сплит. Този център трябва да грее навън, като изпраща блестяща светлина към аурата. Често блокираме жълтата енергия със страх, който се обръща навътре и създава проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса и червата. Ако сте обхванати от емоции като завист, лакомия, горчивина или обида, те могат да повлияят на физическата материя. По този начин се образуват жлъчни камъни.
Хората със склонност към жълтия цвят често обръщат по-голямо внимание на умствената активност, отколкото на телата си. Те трябва редовно да правят физически упражнения, тъй като заседналият живот може да им създаде проблеми с храносмилането и отделянето.
Жълтият цвят е свързан и с нервната система, която трябва да се поддържа и засилва с консумацията на златисти ястия, богати на протеини, витамини и минерали. Пълнозърнестите храни, ядките, семената, както и жълтите плодове като бананите са чудесни за поддържането на този баланс.
Зелен
Ако сте родени със склонност към зеления цвят, вие имате силно влечение към природата. Изпълнени сте със състрадание и съчувствие към хората и работите нещо, свързано с грижата и благотворителността. Зеленото е цветът на хармонията. Изобилието на зелен цвят във вашите системи ще ви даде способност да създадете любяща и хармонична среда. Хората със склонност към зеленото срещат трудност при вземането на решения, тъй като този цвят е в средата на спектъра, не е студен или топъл, нито активен или пасивен.
Зеленото е свързано със сърдечния център и с хармонията в клетките. Поради това, при дисбаланс се получават проблеми с растежа на клетките. Ако в цялостната система липсва хармония, се развиват кисти или рак. Зеленото е свързано с любовта, със способността да обичаме себе си и да се грижим за другите. Трябва да се научим да се обичаме и приемаме такива, каквито сме, за да се превърнем в цялостни и спокойни личности.
Балансът на зелената енергия се поддържа чрез изобилие от зелени плодове и зеленчуци.
Син
Синьото е цветът на спокойствието, лоялността и доверието. То е и символ на грижата и затова, макар и несъзнателно, е избрано да представлява професията на медика. Вродената склонност към синия цвят създава умиротворителите на този свят. Те са затворени в себе си хора, които търсят мир и спокойствие.
Синьото е студен цвят и хората с предразположение към него обикновено страдат от ниско кръвно налягане и студени крайници. Възможно е също да са предразположени към проблеми с гърлото и белите дробове. Синият и оранжевият енергиен център са тясно свързани. Ако проблемите във взаимоотношенията не са изразени (оранжевият център), те често създават блокажи в гърления център. Хората със склонност към синия цвят трябва да се научат да изразяват чувстватата си. В противен случай блокират синята енергия и тя ще потърси други начини да излезе. Дълбокото дишане, говоренето, пеенето и другите творчески форми на изразяване също могат да са им от полза.
За да балансираме склонността към синия цвят, трябва да консумираме разнообразни сини храни като боровинки и къпини, както и оранжеви плодове и зеленчуци.
Индиго
Индигото е тъмносиньо. Неговите лъчи са подобни на сините, но с много по-силна вибрация. Хората със склонност към индиго са спокойни и усърдни, с отличен ум. От тях стават чудесни учители и реформатори, но могат да бъдат затворени и саможиви. Ако предразположените към индиго не успеят да получат признание в трудната си работа, рискуват да разрушат себе си. Те трябва да се научат да изразяват нуждите си и да внимават да не се превърнат в мъченици. Нека бъдат внимателни с костите, както и с количеството на белите кръвни телца, които се раждат от костния мозък. Хората с такава склонност трябва да се опитат да бъдат и по-весели. Храните, богати на минерали, които подхранват щитовидната жлеза, като например морските водорасли, ще са от полза на склонните към индиго.
Ако имате висок резултат на индигото, но нисък на синьото или лилавото, индигото, което съдържа в себе си червено и синьо, ще даде допълнителна енергия, макар и слаба.


ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.