АВТОРИФън Шуй енциклопедия
ПечатE-mail
Катогория: дом и красота


Страници: 216
Цена: 12.00лв.
9.60лв.

Темата на тази книга е отношението на човека към обкръжението му. Това не е винаги така просто, както звучи. Знанието за въздействието на даденостите в помещението и неговите енергии върху живота на човека е било високо ценено във всички предишни култури и е предавано през много поколения. Ако днес първоначално даденото ни усещане за хармония с околната среда липсва, то е свързано с факта, че изискванията и темпото на настоящето битие почти не ни оставят време да погледнем навътре. Отучили да се доверяваме на интуицията си, често не разбираме, когато се излагаме на вредни влияния. Хилядолетните познания по фън шуй ни представят  връзките между вътрешното преживяване и външния свят и така могат да ни помогнат отново да открием изгубената хармония с нашето обкръжение.
- геобиологичните стресови фактори;
- нарушена чи и „тайни стрели" ша;
- петте елемента в природата, връзката им с И Дзин, човешкото тяло и световните посоки;
- парцел, проектиране на жилище и пренасяне в него;
- вдъхване живот на цялото помещение, направляване на чи и обезвреждане на режещата ша;
- уравновесяване и подсилване с помощта на Багуа;
- школата на компаса и най-добрата лична посока;
- избор на растения и подреждане на градината според фън шуй и нейното хармонизиране с Багуа.

За авторката
Ева Пригниц е родена през 1957 година. След завършване на специалността архитектура, тя събира дългогодишен опит в проектантско  архитектурно бюро.
От много години интензивно се занимава с медитация, айкидо, геомантия и фън шуй. Ева Пригниц е квалифициран консултант по фън шуй и геомантия. Притежава бюро за проектиране и консултации в Хамбург.
Член е на Германското дружество за геобиология и професионалното сдружение на германските търсачи на подземни води. Учредява и сдружението по геомантия в Хамбург. Тя участва в създаването на института Анима-лоци за западна и източна геомантия.
Наред с участието си в изследвания, лекции и семинари, Ева Пригниц предлага индивидуални консултации по фън шуй за дома, офиса и градината, както и цялостно проектиране в строителството.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:


Окръжаващата ни среда има голямо въздействие върху нашето здраве и ние също силно й влияем. Векове наред човекът е експлоатирал природата. Замърсяване на въздуха, болестно обременяване на околната среда и стрес са последиците от това. Постепенно нашето общуване с природата се променя и ние се опитваме отново да отстраним вредите или поне да ги ограничим.
Човек неспирно е в резонанс със своето обкръжение. Този принцип важи както за големите, така и за малките неща. Например една цъфтяща лятна поляна въздейства животворно и благотворно, докато градското шумно кръстовище ни напряга. Така се случва и в нашето жилищно обкръжение. Сигурно бихте предпочели да се намирате в светла зимна градина, отколкото в тъмно мазе.
Старото китайско учение фън шуй използва същото взаимодействие и така може да създаде жилищни и работни помещения, които подпомагат човека и го привеждат в съзвучие с неговата обкръжаваща среда. Тъй като днес прекарваме по-голямата част от времето си в затворени сгради, изключително важно е как ще оформим жизненото си пространство. Домът – така да се каже нашата трета кожа – има многобройни функции. Той трябва да ни дава защита и закрила, да служи като кът за отдих, но следва да предразполага и към общуване със семейството и с приятели, както и за концентрирана работа и творческа дейност. Не на последно място, домът служи като място на себеизразяване, за укрепване на собствената личност.
Думата геомантия идва от гръцки и може да се преведе като „тълкуване на земята”. На територията на Европа хората от хилядолетия са се занимавали с усещането на различните енергии и електроизлъчвания на земята и тяхното тълкуване. Най-известен е този клон на геомантията, който се е занимавал с откриване на водни извори за построяване на чешми (кладенци) или за намиране на енергийни, тихи места за изграждане на църкви и други светилища. Също и майсторите строители от античността и средновековието са знаели да изграждат сакрални постройки в съзвучие с космическите закони, на чиито величие и хармония можем да се наслаждаваме и до днес. За съжаление голяма част от тези древни знания са изпаднали в забвение и в наши дни не са ни достъпни. Индустриализацията и вярата в прогреса са допринесли за това.
Фън шуй е геомантична система, която се практикува при китайците от хилядолетия и е оцеляла до днес. Изкуството да бъдеш в съзвучие с природната и създадената от човека околна среда в „страната на усмивките” се е прилагало винаги независимо от всички културни и политически промени. Фън шуй буквално означава вятър и вода. Тези жизненоважни елементи имат съзидателно влияние върху нашата обкръжаваща среда. Въздухът ни е нужен, за да дишаме, вятърът задвижва и премества облаците, бурята донася дъжда, плодородната вода – извор на живота, се превръща в река и накрая става свързващ път за транспорт и търговия.
Как човекът да се разбере с природните стихии и накрая да намери своето място в свободния ландшафт, без да се изложи незащитен на елементите, е била (според открити гробници) една от първоначалните задачи на фън шуй. Майсторът по фън шуй отивал със своя поръчител сред природата и първо търсил подходящо място за строеж.
То трябвало да бъде защитено от вятъра, а природните дадености на ландшафта – да предлагат закрила от възможни врагове, но се търсели и открит поглед напред, и топлата слънчева светлина. Също толкова важна за човека и животните била близостта на водата. Древните улавяли енергията на мястото и изследвали нейната предистория.
Днес с фън шуй имаме на разположение една комплексна система, която ни помага да се ориентираме отново към безвремевия, съвършен ред на природата и космоса.
Взаимодействието на силите, които правят едно място, неговата околност, положението и ориентирането на сградите, както и излъчването и вибрацията на терена оказват влияние върху здравето на хората, които живеят и работят там. Човекът е във връзка с всичко. Хората и майката земя не съществуват изолирано едни от други, а са свързани в постоянен обмен. Така е и в нашата непосредствена обкръжаваща среда. Тъй като цялата материя вибрира, ние сме в постоянен резонанс с нещата, които ни заобикалят, естествено и с хората и животните.
Фън шуй разполага с големи знания как може да се свържат тези закономерности, вътрешният и външният свят. Сега дълбоката мъдрост на фън шуй ни дава възможност да се намесим в съгласуваността на силите, като ги ръководим и направляваме. Често са достатъчни малки промени, за да се постигнат учудващи резултати. Естествено тези универсални закономерности функционират в Китай точно така, както и при нас, в Европа. Акупунктурата например, която притежава много паралели с фън шуй, в западния свят също не е разработена, но показва лечебното си въздействие и в нашите ширини. При избора на целебни средства имаме правото по желание да се откажем от китайските правила и да работим с елементи от западната култура. Значи изобщо не бива да изглежда „китайски”. Ако е разбран принципът, може да се действа съвсем индивидуално и творчески.
Фън шуй дава чудесни възможности човекът и неговото обкръжение да бъдат приведени в съзвучие. Целта е хармонизация чрез уравновесяване на противоположности. Помислете за вятъра и неговата сила. Ако е много яростен, се появява буря, която може да има унищожителни последствия. Слаб ли е, въздухът е неподвижен и потискащото настроение поражда в нас неприятно чувство. А лекият бриз е живителен и освежаващ. Или жизнено необходимата вода: в голямо количество, под формата на прилив или наводнение, може да унищожи цели реколти. А малкото вода води до суша и по този начин носи катастрофа. Но равномерно течащата вода дава плодородие, цъфтеж и богатство за хората в нейната околност. Тези примери показват колко важна е правилната мярка за всички наши начинания. Фън шуй винаги се старае да приведе силите в равновесие.
Фън шуй има приложение във всички области на живота. С него може да се работи при големите, както и при малките неща.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.