Градусология

Градусология

Въведение

В този том ще разгледаме по-отблизо зодиакалните знаци. Както знаете, те са дванадесет, всеки от които съдържа 30 градуса. Зодиакалните знаци имат названия, които са се запазили и до днес: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей, Риби (Фиг. 1).

Знаците, в които се намират Асцендентът, Десцендентът, Зенитът, надирът, Слънцето, Луната и стелиум, играят специална роля в живота и съдбата на човека.

Още древните астролози са забелязали, че в определени места от зодиакалния кръг силата и влиянието на планетите и елементите на хороскопа се засилват, отслабват или биват неутрализирани.

Те са обобщили и систематизирали по емпиричен път тази информация. Оказва се, че силата и влиянието на една планета зависи не само от нейната позиция в даден знак, но и от мястото, на което попада в него. 

Зодиакалният знак съдържа три деканата – от по десет градуса всеки, и 72 терми. Доскоро се смяташе, че термите са сегменти от по 5 градуса. Съвременните изследвания показват, че това разделение не е съвсем вярно, което наложи известна корекция. Моите нови таблици с терми, които показват и силата им – минус и плюс, са резултат от анализа на повече от 4000 индивидуални хороскопа на наши съвременници.

Термата е най-важният астрологически фактор и не може да бъде пренебрегната. Тя съдържа потенциална информация, която служи като ключ към по-задълбочен анализ на хороскопа и помага да се види уникалността на даден индивид. Градусът има трансцендентален характер, така че се разглежда като отделен символичен образ, чието значение е скрито до определен момент.

В древни времена характеристиките на градусите са се използвали нашироко. Те са описани в „Звездните календари на градусите“, в „Сабианския календар“, „Тебоическия“ и „Хиндуисткия“, като последният отдава значение не само на самия градус, но и на всяка минута и дори секунда от него. Градусът е толкова уникален, че дава отговори на всякакви въпроси с голяма точност. В днешно време градусите се разглеждат, като се вземат предвид разположените в тях планети или елементи на хороскопа.

Ако в някой знак (деканат, терма, градус) няма планета, тогава потенциалът на знака (деканат, терма, градус) не се проявява и можем да кажем, че знакът (деканат, терма, градус) е просто глух и ням. Истинската природа на всяка планета, заедно с есенциалното естество на зодиакалния знак, деканат, терма и градуса на разположението ù, предоставят специфична информация, която ни позволява да направим изводи за телосложението на човека, за неговия темперамент, характер, нрав, заложби, таланти, способности, влечения, образно мислене, психика, соматика, действия, начин на живот.

За всеки зодиакален знак, деканат, терма и градус са идентифицирани управляващи планети. Със своите свойства те най-точно съответстват на природата на определен знак (деканат, терма, градус). Смяната на владетелите става по известни космически закони, а тяхното съвместно влияние се определя от космобиологически закони и правила.

Първа глава дава тълкуване на всеки градус от зодиакалния кръг. В същото време са разгледани общите характеристики на знаците и е показана степента на влияние на неподвижните звезди върху определен градус от зодиака. Значенията на последните две минути от градуса има смесен характер.

Втората глава разглежда спецификата на някои градуси и особеностите на планетите, които са разположени в тях…

Тълкуване на градусите на знака Близнаци

0° – 1° (60° – 61°) Сфера на старанието

Управители: Ретроградният Меркурий и Прозерпина.
 
Бърз ум, хитрост, лукавство, предвидливост, оригиналност, предприемчивост. Интелектът властва над инстинктите. Голяма сила на внушение, доминира над тълпата. Силно изразен колективизъм. Безгрижен и спокоен живот. Успех и просперитет благодарение на приятели и покровителство. Роден чертожник.

При нараняване: Злополука. Нещастие в брака. Ако Меркурий, господарят на картата или управителят на V-ти дом е силно наранен – болезнено раждане, опасност от смърт за майката или детето…

7° – 8° (67° – 68°) Сфера на старанието

Управители: ретроградните Меркурий и Прозерпина. 

Дълбоко духовно съзнание. Добър самоконтрол, самообладание, сдържаност. Силно чувство за дълг. Отговорност.

Любопитство и любознателност. Бързината на ума и сръчността на ръцете помагат в бизнеса. Любов към природата и животните. Разбиране на хората и техните нужди.

При нараняване: Вътрешно безпокойство, раздразнителност, докачливост. Конфронтация с колеги, кавги и конфликти в семейството. Разриви на отношения. Възможни очни заболявания, загуба на око или на зрението.

Съвпад със звездата Северно око на Телец: Особено благоприятно е, когато тук се намират Асцендентът, медиум цели, Слънцето, Луната, Юпитер, Венера, Нептун и дори Плутон. Висок социален статус и материално богатство (Слънце). Постижения в света на изкуството и в бизнеса, свързан с изкуството (Юпитер). Успех на военното поприще (Плутон). Сатурн често носи издигане, но след него може да последва падение.

8° – 9° (68° – 69°) Сфера на старанието

Управител: Луната.

Кралски градус.

Доброта, искреност, отзивчивост. Огромни познания. Прозрение. Търпение, способност за анализ, убедителна аргументация, логика. Умение да прониква в чуждите тайни. Постигане на висок социален статус. Престижен държавен или обществен пост. Основните аргументи в борбата срещу опонентите и конкурентите са хитростта, коварството, двуличието, ласкателството и способността да се приспособява към хора, неща и обстоятелства.

При нараняване: Опасност от убийство, ако Слънцето и Асцендентът са наранени от зловредни планети…

18° – 19° (78° – 79°) Сфера на безпокойството

Управители: Марс и Плутон. 

Силна воля, енергия. Огромно честолюбие. Находчивост и съобразителност, същевременно проявления на човечност и алтруизъм. Колективно съзнание. Ярко себеизразяване. Желание за социални дейности. Успех в света на изкуството, в дипломатическата служба и на политическата сцена, във военното поприще.

При нараняване: Хитрост, измама. Коварство, клевета. Чести промени. Към края на живота – скръб, тъга, самота. Нерядко угроза за живота. Възможна е преждевременна насилствена смърт.

19° – 20° (79° – 80°) Сфера на безпокойството

Управител: Слънцето.

Богат вътрешен свят. Хуманизъм и алтруизъм. Способности за научна и изследователска работа. Успех в изкуствата – особено в литературата и музиката. Издигане с помощта на протекции. Признание и одобрение от обществеността. Завоюване на високо социално положение и постигане на значително материално богатство.

При нараняване: Лекомислие, несериозност. Често липса на воля, слаб характер. Силно влечение към всичко мистично и тайнствено. Във военното поприще отначало постига успех и се издига, но следва падение. Несгодите и неприятностите в младостта оставят незаличими следи до края на живота. Загуба на приятели и самота в напреднала възраст.

Съвпад със звездата Белатрикс: Загуба на зрението и пълна слепота (силно наранено Слънце в първи дом). Неморален начин на живот (Луна). Успех във военното дело или на държавна служба (планета в десети дом с добър статус). Загуба на собственост и богатство (наранена планета в десети дом).

20° – 21° (80° – 81°) Сфера на безпокойството

Управители: Венера и Хирон.
 
Силно влечение към магията, към окултните и тайните науки, към екзотиката, астрологията и лечителството, към природата и животните, към пътувания и пътешествия, към света на изкуството и спорта – особено към художествената гимнастика. Тайни групи, общества. Търсене на съмишленици по дух или професия.

При нараняване: Странности в характера. Надмощие на инстинкта над съзнанието. Зависимост от волята на другия човек. Загуба на личната свобода и независимост. Участието в тайни, секретни дейности е противопоказано.
Съвпад със звездата Белатрикс: Вижте описанието на предишния градус.

Конюнкция със звездата Капела: Добра кариера (Юпитер, Венера или Слънце в десети дом). Стремеж към знание (Асцендент, Луна, Меркурий). Дефект на тялото, прекомерна хитрост, коварство, ласкателство, измама (наранени Асцендент, Луна, Меркурий)…

Влияние на неподвижните звезди

Съзвездието Хиади има свойствата на Марс, Уран, Нептун и Юпитер. Насърчава човека да използва сила, за да потиска или поробва другите. Ето защо трябва да се пази от прояви на прекомерен егоизъм и жажда за власт.
Съвпад с Асцендента, медиум цели, Слънцето или Луната – военни способности.

Съвпад със Сатурн – потенциал за нещастен случай, падане или низвергване.

Съвпад с Нептун в осми дом – заблуди, мания за величие.

Хиади в съвпад със Слънцето – Тито; с Нептун – при Хитлер; с Плутон – в картите на Чан Кайши и Айзенхауер; с Асцендента – при капитан граф Люкнер.

През 1950 г. съзвездието Хиади се намира на 5°06' в Близнаци, на 5°23' през 1970 г. и на 5°40' през 1990 г.


Звездата Северно око на Телец притежава свойствата на Венера и Луната.

Съвпад със Слънцето – успех в живота: постигане на високо социално ниво и добро финансово положение.

Съвпад с Нептун или Венера – артистична натура, любов към света на изкуството.

Съвпад с Юпитер – успех в изкуството и в бизнеса, свързан с изкуство.

Съвпад със Сатурн в негативен аспект със Слънцето – първо възход, последван от падение.

Северно око на Телец в съвпад с Юпитер – Грета Гарбо; с Меркурий – в картата на френския филмов актьор Фернандел; с Плутон – в хороскопа на президент Айзенхауер; с Юпитер – Едисон; със Слънцето – при известния пилот и писател Ели Бейнхорн.

През 1950 г. звездата Северно око на Телец е на 7°47', през 1970 г. – на 8°03', а през 1990 г. – на 8°19' в Близнаци.


Звездата Алдебаран – една от така наречените „кралски“ звезди – има свойствата на Марс.

Съвпадът с Асцендента или Слънцето дава огромна физическа и умствена сила, енергия, смелост, храброст, мъжество, стремеж към позицията на обществен или политически лидер, към ръководни постове в правителствения апарат, добро финансово състояние, признание, но същевременно си създава врагове и противници.

Съвпад с Уран – колосална енергия, ефективност, признание в родината и в чужбина.

Съвпад с Луната или Нептун – опасност от отравяне с някакъв вид отрова.

Съвпад с Венера – проблеми в любовта.

Съвпад с Марс или Сатурн в мунданните хороскопи показва природни бедствия, наводнения или нещастен случай по вода (корабокрушение).

Алдебаран е в много точна опозиция със звездата Антарес на 9° Стрелец. Следователно влиянието на тези звезди трябва да се разглежда заедно.

Алдебаран е в точен съвпад с надира в картата на астроложката фрау Инга Кох-Егенолф (а Антарес е на медиум цели).
През 1950 г. звездата Алдебаран е на 9°05', през 1970 г. – на 9°22', а през 1990 г. – на 9°39' в Близнаци.

Звездата Ригел има свойствата на Марс и Юпитер.

Съвпад с Асцендента, медиум цели, Слънцето, Луната или със стелиум – воля, неизчерпаема „марсианска“ енергия, висока активност, неукротима амбиция, предприемчивост, бърза и успешна кариера. Очаквани успехи в сферата на техниката и механиката, във военното поприще, както и в астрологията и в света на изкуството. Човек е принуден непрекъснато да се бори, за да запази вече постигнатото, като пречките само го стимулират и му дават нови сили.
Съвпад със Слънцето или Луната – в хороскопите на летците.

Съвпад с Марс и Юпитер – в картите на известни държавници, прославени военачалници, лидери на политически партии, също на юристи, адвокати, висши сановници и свещеници.

Ригел в съвпад с Асцендента – при Фридрих Еберт; със Слънцето – в картата на Томас Ман; с Луната – генерал Кел; с Венера – Джон Кенеди и Макс фон Шилинг; с Марс – в хороскопите на граф Цепелин и писателя Ернст Юнгер; с Нептун – д-р Любке, генерален федерален президент; с възходящия лунен възел и в квадрат със Сатурн – в картата на генерал Шарл дьо Гол.

През 1950 г. звездата Ригел е на 16°08', през 1970 г. – на 16°25', а през 1990 г. – на 16°42' в Близнаци.

Звездата Белатрикс има свойства на Марс и Меркурий. Дава стратегически талант, организационни умения, интуиция и проницателност – от една страна, но от друга – влечение към рискови и опасни дейности.

Съвпад с медиум цели – бърза кариера, но и много войнствени недоброжелатели…