За джентълмента на съвременната хорарна астрология

За джентълмента на съвременната хорарна астрология

Джон Фроули е автор на „Автентичната астрология“, удостоена с наградата „Спика“, на „Приложна автентична астрология“, „Учебник по хорарна астрология“, „Спортна астрология“ и списанието за традиционна астрология „Чиракът на астролога“. Той преподава на студенти от целия свят и изнася лекции от Бризбейн до Будапеща. Джон е един от малкото съвременни практикуващи „автентична астрология“. Методът му на преподаване се отличава със своята прямота, яснота, практическа приложимост и не на последно място, със специалното му язвително и остроумно чувство за хумор. 

Джон Фроули (роден на 16 май 1955 г. в Лондон, Англия) е традиционен астролог, писател и преподавател, който изпъква със своя практичен и директен подход, с дълбочината на своите познания и с провокативния си, ироничен и духовит стил.

Интересува се от астрология от много ранна възраст, но многократно е разочарован от ограниченията, които открива в съвременните школи, възникнали под влиянието на теософа от XIX век Алан Лео. През 1993 г. той се натъква на работата на английския астролог от XVII век Уилям Лили. След обучението си при Оливия Баркли решава да се специализира в западната традиционна астрология, която възприема като строго логичен подход, способен да дава точни, конкретни тълкувания, проверими преценки и основан на космология, неотделима от религиозната или духовната вяра. Уилям Лили си остава най-голямото влияние върху работата на Фроули.

От 1996 г. до 2006 г. той издава и редактира списанието „Чиракът на астролога“. През 2001 г. основава свое издателство: „Apprentice Books“. Първата му книга „Автентичната астрология“ представлява възвръщане към основните принципи на древната дисциплина, което обяснява издълбоко духовните и философски основи на астрологията, язвително и иронично критикувайки съвременната й посестрима.

И все пак Фроули разграничава практиката си от средновековната, ренесансовата или класическата астрология: твърди, че тя е модерна, но с по-дълбоки корени от тези на съвременната дисциплина. Терминът „автентичната астрология“ е измислен от Фроули като обособено понятие за съвременното й приложение въз основа на традиционните астрологични методи.
Автентичната астрология е описана в списанието на Астрологичната асоциация като „задължителна за всички сериозни астролози“. 

В края на 90-те години Фроули редовно се появява в британската телевизия, включително като домакин на собствена ежедневна програма Frawley and the Fish по LIVE TV. Участва в „Коефициенти за спортни прогнози!“ и редица други британски телевизионни предавания, където умело предугажда резултатите от предстоящи спортни състезания.

Фроули провежда собствени дипломни курсове по традиционна хорарна и натална астрология.