Откъс от „ТРАНЗИТОЛОГИЯ II: транзитите на Меркурий и Венера”

Откъс от „ТРАНЗИТОЛОГИЯ II: транзитите на Меркурий и Венера”

Представяме ви втория том от серията ТРАНЗИТОЛОГИЯ на именития руски астролог Сергей Алексеевич Вронски, в който са изложени подробно всички характеристики на природата и въздействието на Меркурий и Венера:  

Влиянието на Меркурий и Венера като „включватели“ на събития.
Ретроградност: въздействие, подходящи и непрепоръчителни занимания.
Транзитите на Меркурий и Венера през зодиакалните знаци.
Меркурий и Венера през домовете и въздействието на формираните от тях аспекти спрямо рождените планети.
Влиянието на аспектите на транзитните Меркурий и Венера спрямо останалите транзитни планети: благоприятно и неблагодатно време за различни дейности.

ЗА АВТОРА:

Сергей Алексеевич Вронски е известен астролог, хирург, лечител и психотерапевт, доктор по медицина и философия. 

Роден е през 1915 г. в Рига. В детството получава първите знания по астрология. Завършва образованието си в Берлинския медицински институт и в секретен институт на Третия райх, където под егидата на Вернер фон Браун изучава окултни науки: източни лечебни техники, хипноза, парапсихология, космобиология. След 1938 г. лекува нетрадиционно онкологични заболявания, работи за върхушката на властимащите, третира честите главоболия на Хитлер с биоенергия, като същевременно шпионира за съветската власт. През Втората световна война служи като военен лекар в Африка, докато по заповед на Сталин не се завръща в СССР. Там работи като хирург и директор на училище, но след края на войната е изпратен в лагер, където лекува с помощта на психотерапия и хипноза. Освободен е след като симулира тежко заболяване. През петдесетте години е в немилост, но благодарение на протекцията на Андропов се установява в Москва, където ръководи първите групи по екстрасензорно възприятие и астрология, лекува с биоенергия.

Астрологията в Русия се възражда благодарение на Вронски. Наричан „Нострадамус на XX век и Щирлиц“, той оставя много тайни след кончината си през 1998 година. 


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

Меркурий като излъчвател

Смята се, че Меркурий не предизвиква кой знае колко значими събития заради високата си скорост на движение – планетата остава на един градус по-малко от денонощие. Изключение правят периодите – както знаем – когато Меркурий забавя движението си при смяна на своята посока и спира на някой градус за няколко денонощия.

Събитията, свързани с преминаването на Меркурий през наталните планети или в аспект с тях, най-често са обвързани с всекидневните дейности, на които човек обикновено не придава кой знае какво значение. Наистина, ако разглеждаме конкретен хороскоп, Меркурий играе ролята на сигнификатор за определен дом. Ако интерпретираме транзитното му преминаване от тази гледна точка, то събитията е възможно да се окажат достатъчно значими.

Както е известно, Меркурий е посланикът на боговете: проводник и информатор. Преди всичко, той е отговорен за интелектуалния живот на човека и за връзките му със света. Преминаващият през някой от домовете Меркурий показва накъде е насочено вниманието – тоест с какво е зает умът в този момент и в коя сфера от живота, каква умствена задача се решава, доколко успешни са деловата дейност, образованието, научно-изследователската работа и т.н. Аспектите на транзитния Меркурий говорят за особеностите и качеството на възприемане и предаване на информацията.

Когато изследваме влиянието на транзитните планети, трябва да внимаваме за особеностите на тяхното движение. Както е известно, всички планети – с изключение на Слънцето и Луната – се изместват неравномерно от гледна точка на земния наблюдател, тоест периодично променят посоката си на движение. Ретроградните планети въздействат малко по-различно от директно движещите се, което не бива да се забравя при изучаването на следващия материал. Обичайно интерпретацията за влиянието на транзитните планети при изместването им през някой знак или дом се дава за директното движение, същото се отнася и за аспектите. Ако в описанието няма указания как „ще се държи“ Меркурий в качеството си на излъчвател спрямо ретроградни планети, то трябва да го отчетете самостоятелно. Освен това трябва да се има предвид в каква фаза е ретроградната планета: дали тепърва започва ретроградното си движение, дали образува съвпад (или опозиция със Слънцето), дали завършва ретроградния си период или вече се измества директно, но все още през тези градуси, където е била ретроградна. Всяка от тези фази носи своите нюанси. Тук не бива да се забравя и факторът „изгорени планети“.

Влиянието на ретроградните планети по нещо наподобява въздействието на планетите с директно движение, които имат негативни аспекти, макар че ретроградната фаза не бива да се приема за напълно негативна – просто тя си има особености, които трябва да познавате и отчитате. 

Ретроградната планета позволява на човек да се върне към захвърлени дела, да ги довърши, да коригира някои грешки или пропуски, да опита други варианти за решаване на проблемите. През периода на „спиране“ на планетата не е препоръчително да се започва каквото и да е, тъй като съществува тенденция делата да се проточват, да застиват сякаш на едно място, без да дават нито положителен, нито отрицателен резултат – времето е подходящо за обмисляне и преценка на по-нататъшните действия. Ако човек вземе решение в ретроградна или стационарна фаза, трябва да го реализира само под директен Меркурий, и то не по-рано от момента, когато планетата достигне този градус, от който е започнало ретроградното ù движение.

Меркурий е ретрограден 3-4 пъти в годината за около три седмици. Това е време на недоразумения, грешки, немарливост и пропуски, които често са необясними. Хората стават по-невнимателни, повече забравят, по-разсеяни са. Плановете за деня се развалят, набелязаните срещи, договорености и дейности се сриват, става трудно да се открие някой на мястото му. През този период са обичайни закъсненията, задържането или отмяната на транспорта, както и на всички връзки. Губят се писма, книжа, ключове, дребни предмети и изобщо при всяка дейност, свързана с Меркурий, има спънки. Възможно е да се повредят машини, компютри и битова техника. Започват да досаждат с позвънявания кредитори и жалбоподатели, зачестяват грешките при телефонните свързвания. Появяват се хора, с които отдавна не сте били в контакт. Рязко нараства опасността от невярно разбрана или изтълкувана информация, възникват грешки в диспечерските служби, действията са несъгласувани. В договорите, подписани през периода на ретрограден Меркурий, като правило се наблюдават фрапантни грешки или съдбоносни пропуски. Дейност, започната през този период, няма да е стабилна2. Периодично се налага човек да се връща към източниците, да внася някакви изменения в плановете, договорите и т.н., та чак до смяна на вида на дейността. Под ретрограден Меркурий всеки път възникват различни видове усложнения. Възможни са промени и в сферата на търговията. Придобивките под ретрограден Меркурий може да се окаже ненужни, неподходящи, бракувани, като дефектите се забелязват едва след като Меркурий тръгне директно.

Като положителен фактор може да се отбележи, че през период на ретрограден Меркурий има възможност за връщане към работа, която е била отложена, забравена или не се е отдавала. Още веднъж се появява шанс тя да се свърши, като се отчитат грешките, които са се появили междувременно. Ретроградният Меркурий дава възможност за въвеждане на ред в бумащината и дребните дела, за припомняне на забравеното, за откриване на загубеното, за преосмисляне на позиции, за отмяна на погрешно разпореждане, за ремонтиране на счупена вещ, за възстановяване на отношения или за окончателното им изясняване. Периодът като цяло е благоприятен за обучение, ако процесът се разглежда като натрупване на информация, но времето е неподходящо за демонстриране на знанията заради опасността да бъдат невярно или превратно възприети3. 

Ретроградният Меркурий влияе най-силно на хора, които имат силно изразени в хороскопа си Близнаци или Дева, чиито Меркурий е силно поставен в наталната карта4 или се намира в близост до асцендента, а също и при хората с Меркуриева професия. 

Особено си струва да обърнем внимание на съвпада на транзитния Меркурий със Слънцето. В този случай е необходимо да отчетем факта, че в продължение на един цикъл Меркурий прави два съвпада със Слънцето: в най-ниската и най-високата точка…

Под ретрограден Меркурий не се препоръчва:

започване на нови дейности или курс на обучение;
регистриране на предприятие, откриване на магазин, салон и други подобни;…


Аспекти на транзитния Меркурий с транзитните планети
Със Слънцето

Благоприятни аспекти на Меркурий със Слънцето

През този период се активизира менталната сфера, хората стават по-общителни, подвижни, съобразителни, находчиви, ловки. С удоволствие контактуват и се стараят да са лидери. Появява се възможност да блеснат с познанията си или да представят пред обществото своите идеи и резултати от труда си. Активизират се запознанствата, деловите и интимните връзки, без проблем се завързват нови полезни и значими контакти. Хората по-смело се обръщат с лични молби и предложения към знаменитости, към шефовете си или висшите инстанции, по-лесно приемат новостите и преживяват промените. Ако предлагате нещо през този период, по-добре е да се осланяте на разума, а не на чувствата. За да заинтригувате човека, трябва да обясните какви перспективи и изгоди го очакват, желателно е дори да ги представите в разчети и таблици. Особено привлекателна за хората е възможността да проявят инициативност, да свършат работата по свой начин, ориентирайки се по резултатите, а не по готовите схеми, да покажат своите подходи и знания.

През тези дни хората доста по-активно се изказват по събрания, митинги, събори, смело изговарят своите съображения, пишат писма, бележки или статии в медиите. Също се активизира деловият живот, възможни са пътувания и командировки. Времето е благоприятно за преговори, за сключване на сделки, за подписване на договори, също за четене на лекции, за вземане на изпити и заверки, за защита на дипломни проекти. Добре се търгуват екзотични и ексклузивни стоки. Рекламните агенти, посредниците, агентите и сватовниците стават особено красноречиви.

Добро време:

за умствена и писмена работа, за интелектуални занимания;
за учене, за посещаване на лекции и семинари, за вземане на изпити и защита на дипломни работи;
за научни изследвания и изобретения;
за посредническа и рекламна дейност;
за провеждане на преговори, за сключване на сделки, за подписване на договори, контракти, съглашения;
за парафиране на важни книжа и за работа с документи;
за отнасяне към началниците или към висшестоящи инстанции;
за излизане на сцена, за публични лекции;
за изготвяне на справки и събиране на сведения, за предаване на данни и съставяне на отчети;
за работа с важни книжа и оформяне на документи;
за кратки и близки пътувания, за командировки;
за смяна на работата или длъжността;
за разходки, туризъм, екскурзии;
за подобряване на взаимоотношенията с братя, сестри, приятели, съседи;
за интелектуални игри с децата;
за смяна на местожителството, за отпътуване.

Неблагоприятни аспекти на Меркурий със Слънцето

Дават субективност на мисленето, става по-трудно да се постигат договорености, хората не чуват другите, говорят основно за себе си, възприемат информацията доста лично. Страничните разговори, суетността, несъгласуваността, неточността на постъпилите данни възпрепятстват работния процес. По-бавно се възприема информацията, тъй като през периода вниманието е разфокусирано. Хората стават по-нервни, раздразнителни, лесно влизат в спорове, не проявяват търпимост към забележки по свой адрес. Губи се взаимното разбиране, тъй като всеки е съсредоточен върху себе си. Оттук идват и неразбирателството, взаимните упреци, обидите, стълкновенията и скандалите. Проблеми в общуването създават невярно разбраната информация, недоразуменията, объркванията, склонността всяка забележка или изказване да се приемат като лична обида. Съществува опасност от нарочна измама, сплетни, интриги, набеждаване и клеветнически измислици. Възможни са и проблеми с обучението. Материалът се запомня зле, трудно е да се концентрирате върху предмета и да оцените нивото си на подготовка. Може да надцените собствените си познания.

През тези дни трябва да сте внимателни с документи и важни книжа, тъй като може да ги загубите. Има опасност от нещастен случай или проблеми при шофиране заради невнимание, излишна самоувереност, надценяване на собствените способности, желание да блеснете с уменията си. Поради тези причини човек не бива да се занимава със спекулации, да сключва сделки с пари, да дава обещания. Възможни са измама, мошеничество, кражби. Може да настъпи обостряне на хронични заболявания на дихателните пътища, има опасност от астматичен пристъп, а при хората със сърдечни проблеми – от задух….

Транзит на Меркурий през II дом на хороскопа

Този транзит засилва интереса към паричните дела, мисленето става доста по-практично, появяват се нови планове и идеи, които се отнасят до финансите. Разговорите обичайно се въртят около покупките, загубите и разходите. През този период човек може да потърси работа или допълнителни източници на доходи. При разрешаването на финансови проблеми се случва да помагат роднини, съседи и приятели. Възможно е да получи допълнителен доход от интелектуален труд, посредническа дейност, търговски сделки, търговия, изгодни договори, свързани с покупко-продажба на художествени изделия, украшения, картини, скулптури, фино бельо, бижутерия, всичко за спалнята, козметика, парфюмерия, литературни и музикални произведения, книги, музикални инструменти, материали за художници и графици или просто от стоки за бита. Пътуванията през този период обичайно са свързани с пари или здраве.

Негативните аспекти на транзитния Меркурий носят финансови проблеми и непредвидени загуби. Възможно е човек да понесе финансова щета или кражба на имущество, да се сблъска с мошеници или нечестни посредници и борсови играчи. Често загубите са поради неразумно планиране, разточителност, разсеяност. При сключване на делови съдружия и подписване на договори е важно да се внимава, но все пак е препоръчително човек да не парафира нищо, особено ако е свързано с финанси.

Аспекти на транзитния Меркурий с наталното Слънце

Конюнкция и благоприятни аспекти

Дават възможност за печалба благодарение на лични заслуги. Възможни са допълнителни постъпления на пари – например премия или хонорар за удачна публикация или за изнасяне на цикъл от лекции.

Неблагоприятни аспекти

Възможни са материални загуби или забавяне на плащанията при работа, свързана с книжа, педагогика, търговия с книги и др. Съществува риск от клевета, доноси, подриване на авторитета. Участието във финансови авантюри не е препоръчително.

Аспекти на транзитния Меркурий с наталната Луна

Конюнкция и благоприятни аспекти

Често новините за финансов приход са свързани с някой от членовете на семейството. Човек обикновено пазарува продукти или дребни предмети за дома. Възможно е да работи от вкъщи: литературен труд, редактиране, разчети или друга Меркуриева дейност. Времето е добро за сделки с недвижимо имущество, с детски храни, за производство на млечни продукти и други дейности, свързани с Луната….

ВЕНЕРА КАТО ИЗЛЪЧВАТЕЛ

Както и Меркурий, заради високата си скорост Венера не успява да подбуди кой знае колко значими събития. Във всеки знак пребивава приблизително три седмици, на един градус – около денонощие (с изключение на периода си на ретроградност). Транзитите на Венера се отнасят до взаимоотношенията, финансите, личните ценности, любовта и интимните връзки. В зависимост от знака и дома, през който преминава планетата, а също и от образуваните при движението ù аспекти може да съдим за емоционалното състояние на човека във всеки определен момент, да видим накъде са насочени чувствата му, доколко е щастлив или нещастен, какви са взаимоотношенията с другите хора, какво е материалното му положение и кой или какво влияе върху всичко изброено. Ако Венера няма негативни аспекти, тя носи късмет в делата по този дом, през който преминава, или води до облекчаване на ситуацията, намалява или премахва напрежението. В зависимост от статуса на Венера в наталния хороскоп и от силата и качеството на транзитните аспекти, успехът е по-голям или почти незабележим.

Транзитите на Венера трябва да се проследяват, ако предстои брак, покупка на скъпи вещи, финансова сделка или важни преговори. По нейното положение също се преценява какво може да се очаква от предстоящо запознанство. И така: съвпадът или благоприятните ù аспекти с наталната Венера или с други рождени планети обикновено показват приятни и полезни познанства, а негативните са предупреждение за упражняване на внимание и обмисляне на оценката на създалата се ситуация или на появилия се в живота ви човек. Домът, през който транзитира Венера, както, разбира се, и транзитните ù аспекти показват от какво точно следва да се опасява. Хармоничните аспекти на транзитната Венера в деня на сватбата способстват за създаване на семейство, в което ще царят мир и взаимно разбирателство. Негативните може да покажат целта, с която е бил сключен бракът (например по сметка), или да са индикация, че отношенията между двамата младоженци ще са далеч от идеалните. Възможно е също да се оцени ситуацията по други теми, свързани с Венера.

Благоприятните аспекти на транзитната Венера носят радост, благополучие, успех и изпълват с надежди. През този период хората стават по-отстъпчиви, по-меки в общуването си, деликатни, чувствителни и често по-сантиментални. Ако във взаимоотношенията се е натрупало напрежение, тези аспекти разведряват обстановката и изглаждат крайните противоречия. През този период хората се разбират по-добре и стават доста по-откровени. Нерядко се появява стремеж към промени в отношенията, за да се стигне до съгласие. Всички си пожелават силни чувства, разбиране и любов. Актуални стават романтиката и запознанствата, интимните срещи, годежите. Много добър период за брак, за всякакъв вид тържества, вечеринки и т.н. Под въздействието на тези аспекти човек усеща творчески подем, потребността от красота го изпраща в музеите, на изложби, а желанието за общуване подтиква към всякакъв вид събирания, презентации, светски събития или просто повече прекарано време в дружеска компания. Изобщо периодът е добър за търсене на нови контакти, за посещения, за почивка в приятен кръг от хора. Благоприятните аспекти също може да показват печалба, но каква – зависи от местонахождението на транзитната Венера (в кой дом се намира) и от планетата, която аспектира…

Ретроградност

Както и в случая с Меркурий, трябва внимателно да се проследява движението на Венера и навреме да се отбелязват периодите на нейната ретроградност. Обичайно Венера е ретроградна веднъж на половин година и се намира в тази фаза от движението си за около 40 дни. По това време всички дела, подвластни на планетата, сякаш преминават в друго измерение. Човек не контролира своите емоции: настроението е неустойчиво, периодично е връхлитан от тъга и депресия, иска му се някаква промяна в живота. През този период изскача на повърхността онова, което е било скривано зад характерните за Венера външна любезност заради такт и дипломатичност: ревност, недоверие, подозрителност, неудовлетвореност в отношенията. Всичко повърхностно изчезва и изплува същината на нещата – човек започва да осъзнава, че някои отношения не го устройват, че му е необходима промяна. Може да преосмисли своите ценности, вещи, близките хора и отношенията. Например нерядко се случва човек да реши да си смени имиджа.

Както и под всяка друга ретроградна планета, през този период се наблюдава завръщане към всичко недоправено или забравено. Под ретроградна Венера става дума предимно за взаимоотношенията. Възможно е да срещнете хората, с които някога са ви свързвали нежни или добри чувства, но сте се разделили. Може да усетите импулс за съживяване на тези контакти. Хората сами търсят бившите си партньори или случайно се натъкват един на друг. При подобни срещи те обичайно си спомнят всичко отминало, при което често добиват яснота за неизказаното и недоразбраното помежду им. Нерядко се установява, че причината за раздялата или дори за развалянето на годежа са се оказали недоразумение или нечия зла умисъл, а партньорите тогава просто не са искали да се изслушат. Подобно общуване несъмнено носи ползи, тъй като кармичните възли се разплитат и хората си прощават обиди. Дори да не възстановят отношенията на предишното им ниво, те се освобождават от тягостен душевен товар и натрупват ценен опит. Въпреки ретроградността на Венера, брачните и деловите партньори успяват безпроблемно да се ориентират в чувствата си, като се стараят да проумеят мотивите и емоциите на другия човек…

Транзитите на Венера през зодиакалните знаци

Транзит на Венера през Овен

Докато Венера се движи през Овен, чувствата се изострят, хората дори външно стават по-емоционални, чувствителни, реагират по-остро на шеги или хапливи закачки по свой адрес, особено ако се отнасят до външния им вид. Това, което иначе не биха забелязали или което просто щяха да игнорират, сега може да доведе до бурна реакция на нетърпимост. Човек не понася фамилиарността, която възприема като неуважение. Жените може да се обидят поради недостатъчното внимание, което получават, но и да проявят инициатива за запознанство или в прехода към по-интимни отношения. 

Изобщо през този период хората не губят много време в ухажване и прелюдии, връзките обикновено веднага преминават към конкретни действия „на любовния фронт“. Любовниците, намиращи се в пика на страстните си взаимоотношения, не забелязват нищо наоколо, всичките им мисли и чувства са насочени един към друг. Отношенията обичайно са пламенни, запомнящи се, но – уви – бързо преминават, буквално изгарят. Не си струва да се вълнувате много, ако вашият брачен партньор си е загубил главата по ново увлечение – по-вероятно е много бързо да се върне в семейното лоно. Страстта е безумна и в пряк, и в преносен смисъл. Често става дума просто за хормонален изблик, нищо повече. Много рядко подобна страст може да се превърне в истинска любов. Естествено, не само жените, но и мъжете стават по-инициативни през периода. Венера в Овен ги прави по-добри изкусители. Под този транзит обикновено всички показват най-добрата си страна, при което никой не лъже, просто леко поукрасява действителността. Хората силно се нуждаят от признаване на своите женски или мъжки достойнства – дотолкова, че са готови да приемат за обяснение в любов дори дежурно отправения комплимент.

Избликналите чувственост и страст обичайно не се отразяват добре на обществената дейност, работата и деловите взаимоотношения. Характерно за периода е импулсивното харчене на средства – често не за неща, които са необходими, а заради мимолетна емоция. Здравето обикновено се подобрява – особено що се отнася до възпалителните процеси, хроничните заболявания преминават в стадий на ремисия….