АВТОРИПосока и съдба в рождената карта
ПечатE-mail


Страници: 288
Цена: 16.00лв.
12.80лв.

Когато Хауърд Саспортас почина през 1992 година, астрологическата общност призна, че е загубила един от своите най-обичани и най-оригинални мислители. Двете книги, които написа той – „Дванадесетте дома” и „Боговете на промяната”, и четирите тома, съставени заедно с Лиз Грийн („Развитието на личността”, „Динамика на подсъзнанието”, „Светилата” и „Вътрешните планети”), направиха неговите разработки по-достъпни както за учащите астрология, така и за общата публика. Лекциите на Хауърд по целия свят го превърнаха в много обичан човек в международната астрологическа общност. 
На семинарите на Хауърд участниците можеха да се наслаждават на уникалната му и незабравима комбинация от интуитивна прозорливост, хумор, топлота, вдъхновено тълкувание и проникновено разбиране на човешката природа. Неговата рядка смесица от духовност и приземеност, ясно изразените му наблюдения върху човешката психологическа динамика направиха работата му така необикновена и запомняща се.
Всичките три семинара, включени в този том, се занимават с посоката и съдбата в рождената карта. В работата си като личен консултант Хауърд притежаваше дарбата да вдъхновява своите клиенти и да подчертава възможностите, даващи им обновена надежда и нови насоки за следване в живота. Публикуваните в тази книга лекции изразяват същия оптимизъм и позитивна визия за човешките възможности. Първият семинар – върху темата за призванието – третира практически, психологически и философски един от най-трудните въпроси: как можем да открием „верния” път в живота? Вторият семинар – върху тези тайнствени точки от хороскопа, познати като лунни възли, – изследва различието между съдбата и предопределеността, и начина, както Юнг веднъж го определи, по който можем да се научим да правим „с радост онова, което се налага да вършим”. Третият семинар – върху психологията на „помощника”, разглежда астрологическите сигнатури на склонностите и психологическите модели на хората, призвани да работят в подпомагащите професии.
Този том е достъпен, задълбочен и проникновен, и представлява основно четиво за всеки ученик по астрология, стремящ се да разбере мистерията и съзидателното предизвикателство на онова, което ни подтиква да се движим напред в живота.

 


 

 

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА

Призвание и видимост
Позволете ми тук да добавя нещо астрологическо. Аз смятам, че казусът за призванието може да е по-изявен в някои карти, отколкото в други, особено с оглед на това доколко публични сме относно нашето поприще. На тази тема ще се върна малко по-късно и тогава ще очаквам от вас въпроси и отговори. Но сега просто искам да изясним нещо по нея. Знаете, че десетият дом е най-високата точка в картата – той е най-видимата част от небесата. Имате ли планети в десети дом, тогава аз определено смятам, че за вас призванието е важен въпрос, понеже при наличие на планети в десети дом съществува потребност да бъдете забелязвани как правите нещо специално.
Но без нито една планета в десети дом, призванието все пак може да бъде важно, но вие не би трябвало да го правите така публично. Може да го показвате около кухненската маса, когато ви посещават приятели, ако разбирате какво имам в предвид. Възможно е да вършите работата си по поверителен начин. Може да следвате своето призвание именно във вашето семейство, а не публично. Планетите в десети дом или подчертаният по някакъв начин управител на МС изискват видимост. Може да имате необитаван десети дом, но планетата, управляваща знака на медиум цели, да е много силно поставена – например да е отделена или да сключва доста силни аспекти. Тогава призванието става значимо, защото ви е нужно да бъдете забелязани, осъществявайки го. Потребно ви е то да бъде обществено достояние.
Човек с много планети в шести дом е възможно да има усещане за призвание, но не е необходимо то да бъде публично. Може да бъде щастлива, спокойна дейност някъде насаме. Или някой с много планети в дванадесети дом да върши страшно много работа, но да е доволен от мястото си зад сцената. Тези хора не изпитват нужда да бъдат видими, докато вършат работата си, и дори понякога предпочитат да остават в сянка. Или ако четвъртият или петият ви дом е доста пълен, то значи, че всичко онова – правеното от вас за изразяване на дълбоката ви същност, – е много лично. Вие го вършите във връзка с дома или творите просто защото се наслаждавате на съзиданието, а не понеже ви е потребно да го споделяте. В известен смисъл това може да бъде вашето призвание, но то не е от онзи тип, който бихме свързвали с публичния профил.

Призвание и превъплъщение
Някои от казусите около призванието генерират други въпроси, например този, който отправям към вас: защо някой хора на много ранна възраст просто знаят какво искат да правят? Мнозина владеят необходимите знания и умения да вършат онова, което желаят, но те никога не откриват подходящи възможности. А защо? Ако вярвате в теорията за кармата и прераждането, можете да се сдобиете с някои доста спретнати отговори на всичко това. Което в действителност е чудесно, защото всички вие се нуждаете от малко интуиция и можете да определите отговорите на тези въпроси, ако вярвате в кармата и превъплъщението. Нека ви попитам още нещо. Ако някое дете на пет или шест години наистина е наясно за работата, която иска да върши, или показва определен талант на осем, девет или десет, как бихте го обяснили с оглед на прераждането?
Аудиторията: С това се е занимавало и преди.
Хауърд: Да. Тези хора са работили по същите способности. Развивали са ги и в предишни животи.
Аудиторията: И са били прекъснати.
Хауърд: Тези хора не са стигнали така далеч, колкото биха желали, така че се въплъщават в настоящия живот с много материал в кредитната колона на сметката си по отношение на тази професия, на това призвание. Може би не са го завършили напълно в предишен живот, но са сторили толкова много по него, че сега са готови да навлязат и да свършат страхотна работа в тази сфера. Имало е приготовление за конкретното поприще, ето защо някои хора изглежда знаят така ясно какви искат да станат. Подготвяно е в други въплъщения, за да се стигне до това положение. Моят асцендент в Козирог го за намира много мило и успокояващо.
Да кажем, че вършите работа, която усещате, че не е вашият истински призив. После се пенсионирате или остарявате и започвате да отделяте повече време от живота си за онези неща, които наистина ви интересуват и въодушевяват – например градинарство, курс по астрология или обучение за психотерапевт. Но вие го започвате късно. Ако се заемете с нещо късно, не е много вероятно в този живот да станете вещи в него, понеже не разполагате с достатъчно време да натрупате опит в материята или да станете експерти в нея.
Но заниманието не е загуба на време. Именно това ми харесва в идеята – не е пропиляване на време, защото вече сте започнали, и когато се заемете отново следващия път, вие ще бъдете с едни гърди напред. Вярвате ли в тази теория, тя може да ви помогне много. Ако някои от вас усещат, че като астролози не са така добри, колкото биха искали, или в качеството си на творци, или че не са така умели като терапевти, или каквото и друго да било, това може да не означава, че не би трябвало да го вършите. Възможно е да значи, че все още чиракувате, а този живот е наистина предназначен за натрупване на умения и практика, и после ще се върнете следващия път с вече придобитите знания. Това се нарича принципа на приемствеността на кармата. Той е приятната страна на кармата. Не е нейното възмездяващо проявление. Вие ще навлезете с онова, което сте развивали, и следователно можете да постигнете повече на по-ранна възраст и да сте по-успешни по отношение на вашето призвание, поради стореното от вас в миналото.
Тогава остава въпросът: „Защо някои хора са много объркани относно истинския си вътрешен повик?” Може да има няколко различни причини за това. Тук аз отново говоря за кармата и прераждането, а вие трябва да ги приемете, или поне да бъдете отворени за идеята, че този тип теории имат своя смисъл. Аз също се позовавам на работата на Едгар Кейси и размишлявам върху книга, написана от една от неговите ученички. Тя се казва Джина Серминара, а разработката й е „Много домове”. Това действително е много увлекателна, вдъхновяваща книга за работата на Кейси. В нея има една глава, наречена „Теория за избора на призвание”. Кейси говори за превъплъщенията, когато човек преживява радикална промяна на своето работно поприще. Това означава, че сте имали предишни съществувания, в които сте свършили толкова, колкото ви е било възможно, с оглед на определено призвание. Идеята е, че за да слеем отново нашите души с по-висшия дух, ние трябва да опитаме много различни неща.
Може би веднъж ще се случи да бъдете учен, а другия път нещо по-съзидателно – или работа, която се върши ръчно, и после друга, свързана с умствена дейност. Вие трябва да опитате всичко. Вероятно в едно съществуване трябва да бъдете американски индианец и ескимос в следващото. Наложително е да свършите всички неща. Ако сте извървели целия път на едно призвание, вие може да се въплътите и да имате живот, през който изследвате различни дири, за да откриете към какво призвание да се прехвърлите следващия път. Така е възможно да водите съществувание на радикално различно поприще, което означава, че не е наистина ваша отговорността да станете експерт или успешен специалист в една определена професия. Вие ще експериментирате с различни, за да видите по коя ще работите по-късно.
Освен философското тълкувание по тези въпроси, аз имам още няколко. Можем да намерим психологически обяснения за проблемите около призванието и да разгледаме по-дълбоките причини защо някои не откриват подходящата за тях работа. Това може да бъде семеен казус, за което ще говоря малко по-късно. Просто сега само нахвърлям нещата. Скоро ще поприказваме по въпросите. Аз наистина споделям с вас всичко, което ми хрумна, докато подготвях този семинар.
Възможно е да притежавате толкова много таланти поради нещата, които пренасяте от предишни животи, и да не знаете върху кой да се съсредоточите. Привлечени сме от нещо, защото лесно ни се отдава да навлезем в него, а после ни притегля друго. Това наподобява казус по Близнаци, или може би по Стрелец. Възможно е да има страх от правенето на избор, защото, изберете ли, какво става с всички онези неща, които ще пропуснете? Така че, ако вие не успявате да се установите на едно поприще, проблемът е в това, че вие действително разполагате с твърде много ресурси и не можете да изберете. Аз вероятно бих подходил психологически към това като въпрос около страха от ангажиране, понеже всъщност мисля по-психологически. Причината, поради която някои хора наистина не правят нищо по онова, което усещат като техен повик, или дори никога не го дефинират, може да бъде, че те се боят да се ангажират с нещо. Същият страх от обвързване нерядко е онова, заради което не успяваме да постигнем единение във връзките. Целият казус за уплахата от ангажираност е това, което Лиз Грийн би нарекла един аспект на puer arternus – вечната младост, на която не й се нрави да бъде хваната в капана на нещо.
Налице е и разликата между едно призвание – призив или увлечение от вашето по-дълбоко Аз – и работата. Има примери, когато вътрешният зов, подтикът на някой човек да се занимава с определена дейност е много силен, но тя не е финансово приложима за него. „Искам да работя като астролог, но няма как да печеля достатъчно пари, за да се издържам от това – въпреки че знам, че имено това копнея да правя.” Понякога се случва и обратното. Бихте могли да се занимавате с нещо, което във финансово отношение е страхотно, носи ви достатъчно средства за вашата ипотека и още допълнително, така че да си позволявате ваканция всяка година, но не е отплащащо си или удовлетворително като призвание.
И после идват астрологическите въпроси. При вас ще дойде човек – много често по времето на Сатурновото възвръщане, понякога около тридесет и петгодишна възраст, когато Сатурн квадратира наталното си положение, и още по-често в средата на живота му. Той казва: „Дали да захвърля материалната сигурност, за да следва призванието си? Да разруша ли моята стабилност и да последвам нещото, което наистина занимава сърцето ми?” Трябва да приема, че понякога давам различни отговори. Веднъж ще кажа: „Да, трябва да послушаш сърцето си.” Джоузеф Кембъл твърди: „Последвай сърцето си!” Никога не съм разбирал напълно какво точно има в предвид, понеже сърцето ми иска да ме отведе до стотици различни неща. В други случаи не съм така сигурен в повелята на сърцето. Склонен съм да казвам: „Запази работата си, поддържай нещата, които ти носят стабилност, но остави малко повече място в живота си за свободно време, през което да изследваш твоето призвание като хоби, поне в самото начало. ”
Тук можем да разгледаме въпросите по пети дом. Петият дом има общо с нещата, които карат сърцата ни да пеят, и е свързан с хобитата и развлеченията през свободното време. Ако не сте заети с работа, която да усещате, че е вашето истинско призвание, тогава поне, моля ви, опитайте да я вършите, сякаш е хоби. Може да се случи така, че същото хоби накрая да се развие в нещо, което по-късно да превърнете в реално призвание. Възможно е дори да не е финансово издържано, но поне ще имате нещо в живота си, което наистина ви ангажира и дава изражение на вътрешната ви същност. „Поставете ми задача, в която аз да вложа нещо от самия себе си, и тя вече не е работа. Тя е радост и изкуство.”
Ако сте достатъчно щастливи да имате нещо като разположение на управителя на пети дом в десетия, това е добро указание, че вашето хоби или някой сърдечен интерес – пети дом – би могъл да се превърне във ваша кариера. Попада ли управителят на петия ви дом в десети, или господарят на десети дом в пети, нужно ви е двата дома да бъдат свързани. Нека вземем музикант с медиум цели в Риби и Нептун в пети дом и допуснем, че той работи като държавен служител. Именно това са го карали да стане родителите му – да следва наука в университета, но мъжът има Нептун в пети дом и Риби на МС. Аз бих казал: „Чакайте малко, тук аз не съм доволен, защото тази карта показва силен творчески порив.” Дори бих могъл да добавя: „Понеже управителят на вашия десети дом е в петия, вие сте способен да превърнете творческата работа в призвание.” Или бихте могли да установите нещо като близка връзка между шести и десети дом, например управителят на шестия в десети. Тогава нещо, което е способност или умение, би могло да се превърне в професия, и ако сключва добри аспекти към втори дом, да печелите пари от него. Но имате ли планети в пети дом, които не са свързани с някой от домовете на призванието, тогава те може да означават дълбоко усещана потребност от хоби или занимание за свободното време, а вие да правите нещо друго, за да разполагате със стабилност или пари, или признание.
Запомнете, моли ви, възгледите на Кейси за кармата и прераждането. Те нерядко ще помогнат. Ако нещо ви интересува, може да не е нужно то да става ваше призвание, а да ви е потребно известно време за неговото развиване, понеже е вероятно да бъде вашето поприще в друго въплъщение. Или може да представлявало нещо, което преди сте обичали дълбоко и все още желаете да вършите, но като хоби. Да кажем, че някой е очарован от испанската кухня. Той не може да превърне увлечението си в работа, но много го обича и ако посещава вечерен курс по испанска кухня, там ще срещне сродни души. Възможно е да е така, защото в предишен живот работата ви е била свързана с кулинарното изкуство. Дори и сега то да не е вашата кариера, все пак можете да го имате като нещо, което ви носи удоволствие, като нещо, което обичате. Посещавате ли курсове, много по-вероятно е да срещнете други хора, които може да сте познавали в предишни въплъщения, споделящи заедно с вас общата ви страст. Разбира се, ако не вярвате в кармата и прераждането, всичко това е само интуитивно фантазиране.

Дисциплина и ангажираност
Споменах проблема с дисциплината или обвързаността. Това може да бъде голям въпрос. Възможно е да усещате, че има нещо, което наистина бихте желали да осъществите, но дали притежавате дисциплината и ангажираността, за да го постигнете? Нека приемем, че имате Слънце в съвпад с Венера и Нептун в десети дом, и наистина със сигурност чувствате, че желаете да правите нещо креативно. Усещате, че за да изразите себе си, трябва да приложите Венера и Нептун. Ако вашето Слънце образува съвпад с планета, вие трябва да изразявате и тази планета, за да бъдете онзи, който сте.
Наложително е да изявявате всичките планети, които аспектира Слънцето. Много съм щастлив, когато видя някой с кариера, отразяваща близък аспект към неговия слънчев знак. Не става дума само за знака или дома на Слънцето – аспектите към светилото също могат да бъдат указания за призванието. Виждал съм много хора с аспект между Слънцето и Нептун, които са художници или упражняват творческа професия. Забелязвал съм мнозина с точни ъгли Слънце/Уран с кариера, свързана с технологията или компютрите. Можете да откриете хора с обмена Слънце/Плутон, които работят с умиращи или са психотерапевти. Разбирате ли какво ви казвам? С коя да е планета, образуваща точен аспект със Слънцето, на вас ви е нужно да привнесете тази планета в живота си, за да бъдете такива, каквито сте. И когато я превърнете в призвание, вие настина печелите много време, за да практикувате въвеждането й в съществуването ви.
Да кажем, че имате Слънце, Венера и Нептун в десети дом във Везни, и наистина бихте желали да бъдете художник. Но в картата ви Уран в знака Рак от шести дом образува квадратура към тази група планети във Везни. Уран в Рак и шести дом може да означава, че вие сте така безотговорни и променливи, че наистина ви е много трудно да си наложите дисциплината или ангажираността, или устойчивостта, за да осъществите амбициите си по десети дом. Аз често се вглеждам, за да забележа дали има добри аспекти между шести и десети дом, понеже това означава, че вашето отношение към работата е подходящ проводник за удовлетворяване на подтиците ви за намиране на призвание. Но съществуват ли трудности между шестия и десетия дом, или между управителя на единия дом и планети в другия, вие може да не притежавате потребното ви, за да стигнете в делата по десети дом дотам, където ви се иска. Шестият дом показва как подхождате, работейки по нещо. Десетият дом се отнася повече до професионалните цели.

Прегради и обструкции


ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.