АВТОРИСтелиумите
ПечатE-mail


Страници: 424
Цена: 24.00лв.
19.20лв.

Ако сте намерили стелиум или троен съвпад в собствения си хороскоп или в този на ваш клиент, без съмнение се питате какво означава. Този справочник дава по-голямо разбиране за силите и капаните на планетните струпвания и осигурява инструменти за канализиране на огромния потенциал, който представляват. Книгата е единственият референтен труд за стелиуми и тройни съвпади в сферата на астрологията.
С всяка глава ще добавяте нова част в сложната мозайка, която представляват тези характеристики на диаграмата – първо знакът на стелиума, после домовото разположение, последвано от индивидуалните планети в групата, а после как работят заедно.
Осъзнаването на силите и слабостите на всяка част от конфигурацията е основният инструмент за овладяване на стелиум или троен съвпад. Целта на този наръчник е да ви помогне да извлечете най-добрия потенциал с по-малко опити и грешки.
Една отличителна черта на книгата е поредицата тестове за самопроверка, чрез които да се запознаете с качествата, присъщи на знака, дома и планетите в стелиума ви.


какво означава стелиум: какво да очакваме от него
как да подсилвате стелиума си според въвлечените планети – озаптяване на трудните изражения и възползване от силните
стелиумите и кариерата
водеща и алфа планета в струпването: начин на употреба
цветни есенции за облекчаване и лекуване на проблеми
за стелиумите на изключителните поколения от осемдесетте и деветдесетте години на XX век

Дона Кънингам е утвърден психотерапевт, социален консултант, професионален астролог и лечител с практика от над 40 години. Известна е със своите десетки ценни и добре приети в общността книги по астрология, в които споделя опита си в работата с хора и подпомагането им чрез вибрационно лечение, Бахова терапия, визуализация, медитация и други нестандартни практики.  
Родена през 1942 г., тя има над 70 години практически опит в управлението на собствения си стелиум в Близнаци.
Дона Кънингам е позната на българския читател със своите книги „Как да тълкуваме хороскопа си“, „Холистично лечение на Плутоновите кризи“ и „Луната – ключ към вътрешния ви живот“.


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:


Основен принцип – звездите не са виновни
Тук е уместно да се каже, че подобно на повечето съвременни астролози аз не вярвам, че можем да обвиняваме „звездите“ – представени от планетите в рождения ни хороскоп – за нашите трудности. Животът ни не се управлява от космически тела – до голяма степен той е оформен от собствените ни мисловни модели и от нещата, които избираме.
Важното е да не обвиняваме звездите за собствените си недостатъци. Ако се качите на кантара и видите, че сте наддали пет килограма, кантара ли обвинявате?
Диаграмата не ни прави тези, които сме, а просто показва кои сме. Тя е огледало, което ни помага да видим по-ясно себе си и обкръжението си. Точно както огледалото не е отговорно за побеляването ни, докато остаряваме, така и планетите не причиняват лошите неща, които ни се случват. По-често, отколкото сме склонни да признаем, ние създаваме затрудненията си или допринасяме за тях, като сами причиняваме поражението си или вземаме неразумни решения. Рождената ви диаграма ви помага да разберете по-ясно себе си и живота си.
Нямам намерение да пренебрегвам огромните обществени, икономически, политически и природни сили, които оформят съществуването ни. Екстремните метеорологични условия понякога променят завинаги живота на хиляди хора. Все пак вътре в тази действителност много от нас имаме куража да преодоляваме огромни препятствия и да оставяме отпечатъка си в света.
Хората със стелиуми имат потенциала да оставят своя принос, като прилагат многото си дарби в предизвикателството на живота в това столетие.
Разбирането на вашия стелиум ще ви помогне да откриете какъв може да е вашият принос. Диаграмата е карта, която показва пътя ни. Картата не е виновна, ако завием в погрешна посока или решим да не поемем по най-добрия път. Като се научим да я разчитаме, ще осъзнаваме потенциалите си и саморазрушителните си навици, за да заживеем по-добре. Тази книга лека-полека ще ви отведе към по-голямо себеосъзнаване…


Глава 1: Стелиумът не е за изнежени
Добре дошли в света на стелиумите и тройните съвпади – свят на огромни потенциали, но и на сложни и по-скоро трудни житейски пътеки. Ако имате някой от тези модели във вашия хороскоп, значи между три и седем тела от Слънчевата система попадат в рамките на 30 градуса от 360-те зодиакални градуси. Както възкликна един мой студент по време на урока за тях: „Доста ватове в едно малко ъгълче на небето!“
Рождената ви диаграма е наръчникът за вашия стелиум. Стелиумът буквално може да затъмнява важността на вашето Слънце, Луна или асцендент. Така че може би най-важната част от астрологическото проучване, което може да предприемете, е да анализирате своя стелиум, както ще направим стъпка по стъпка в тази книга. Подобен разбор е ключ към най-големите дарове, които имате да дадете на света.
Както обясних във въведението, диаграмата е 360-градусов кръг, разделен на 12 секции, наречени домове, всеки от които описва какви сме във важни области от живота. Ако имате стелиум, тази група планети обикновено е съсредоточена в един зодиакален знак и в един или два от 12-те дома.
При толкова много енергия, концентрирана на едно място, налице е наподобяващ лазер фокус върху личностните черти или области от живота, които то представлява. Струпването идентифицира нещо характерно за вас – сложна комбинация от проблеми, интереси и дарби, които може да са основна част от житейското ви предназначение. Нерядко е указател за кариерата. И със сигурност е вашата страст!
Общ преглед на един стелиум: Аз си правя таблици, за да изразя някои черти на диаграмата. Чрез тях се опитвам да осъзная как хората изживяват своите стелиуми. Мнозина вървят към целите си с цяло сърце и душа; случва се някои дори да се престарават.
Единственото затруднение при използването на таблиците като обучително средство е следното: хората със стелиуми най-вероятно не мислят таблично! Ние нерядко внасяме уникална перспектива в нашето поле на интереси.
Животът може да е вълнуващ, но трескав за хора, които имат такива характеристики в своята диаграма. То е като да оглавяваш домакинство от палави тийнейджъри с всичките бушуващи хормони на техния етап. Винаги някой изисква внимание; друг се чувства малтретиран или изоставен; поне един ви иска пари; а друг ви е ядосан, защото не сте „родител на годината“. Трудна задача е да ги накарате да работят в екип – на практика е равнозначно на чудо!
Спасението в пълния с тийнейджъри дом е идеята, че ако се отнасяте внимателно с тях, те в крайна сметка порастват и успяват да осъществят потенциала си. Така е и с разнообразните планетни енергии в стелиум или троен съвпад. Докато узрявате и работите упорито, за да усъвършенствате дарбите си, добрите ви качества и способности израстват все по-пълно.


Какво представляват стелиумите и тройните съвпади?
Има два вида стелиуми. Единият тип са стелиуми по знак, съставени от четири или повече планети в един зодиакален знак, но не задължително в един и същ дом от астрологическата ви карта. Другият вид са стелиуми по дом, където има четири или повече планети в един дом, но не задължително в един и същ знак. Ако планетите са едновременно в един и същи знак и в един дом, влиянието им е подсилено.
Класическото правило е две от планетите да са различни от Слънцето, Меркурий или Венера. Защо не комбинация Слънце-Меркурий-Венера? Меркурий отстои най-много на 28° от зодиакалната позиция на Слънцето, докато Венера се отдалечава максимално на 47° от него, така че трите небесни тела често попадат в един знак и дом. Ако погледнем ефемеридите за 2009-2011 г., Слънцето, Меркурий и Венера са в един и същ знак 40 дни през 2009, 52 дни през 2010 и 59 дни през 2011 година.
Ако преценим доколко често е това явление, излиза, че един ден седмично едно дете, родено на планетата, има Слънце, Меркурий и Венера в един и същ знак. Случаят съвсем не е необикновен, дори ако са на 8-10° разстояние. Такова струпване би могло да ви направи играч във вашата гимназия или местна общност – Господин или Госпожица Личност, много харесван, общителен тип с убедително дар слово – но не е нещо необикновено.
Силата на тройните съвпади: Съвпадът е силна връзка (наричана аспект) между две планети, при която планетите са наблизо и сливат енергиите си. Тройният съвпад се състои от три планети, които са близо една до друга, независимо от знак или дом.
Съвременните интерпретации са склонни да приемат три планети като стелиум, но дали подобно тълкуване не разширява определението прекалено много? Не вярвам, че „три означава стелиум“, но сме особено изкушени да смятаме, че е стелиум, когато имаме троен съвпад – три или повече планети близо една до друга.
Допустимият орбис (раздалеченост в градуси) за съвпад обикновено е 8°, но може да се разшири в троен съвпад, ако планета А и планета Б са в съвпад, като в същото време планета Б и планета В са в съвпад, но планета А и планета В са твърде отдалечени за съвпад….
Фактори, които укрепват или отслабват стелиума или тройния съвпад
Не всички, родени с конкретна комбинация от планети в стелиум или троен съвпад, ще имат еднакви преживявания и изпитания – нито пък ще се радват на еднакви постижения. Интегрирането на комбинацията става главна житейска задача, когато съчетанието е здраво втъкано в диаграмата.
По-късно ще навлезем в повече подробности, но изброените по-долу фактори най-вероятно ще окажат силно влияние върху комбинацията; ето ги в приблизителния ред на влиянието им върху живота ви:
(Ако сте нови в астрологията, прескочете този раздел засега или се допитайте до някого, който го е изучил – доколко важи за вашия хороскоп. Търсете непознатите термини в приложението.)


Фактори, които подсилват стелиума или тройния съвпад:
• Броят на участващите планети – колкото повече са, толкова по-силно е влиянието.
• Колкото по-близо са планетите в единичен или троен съвпад, толкова силата му е по-голяма.
• Влиянието му отслабва, когато планетите в групата са раздалечени и не са в съвпад.
• Стелиумът е по-силен, когато в него има троен съвпад.
• Групата е по-силна, когато всички планети са ЕДНОВРЕМЕННО в един знак И един дом.
• Разпределянето на стелиума между два знака или два дома отслабва влиянието му.
• Групите с планети на разстояние 10° с участие на Слънцето, Луната, асцендента или медиум цели са по-силни.
• Когато участват една или повече външни планети, силата на стелиума нараства.
• Когато планетите в групата са същевременно част от големи конфигурации, например тау-квадратура, голям тригон или йод, мощта нараства.
• Ако управителят на дома или знака е част от групата, тя е подсилена….
Как домовата позиция променя картината
Като беше споменато, диаграмата е разделена на 12 сектора, наречени домове; всеки един от тях описва важни области от живота. Домът на стелиума показва доминиращите роли и мисии. Именно там вие преследвате всепоглъщащите страсти, управлявани от вашия стелиум.
По принцип домът показва КАКВО правите; зодиакалният знак е индикатор за НАЧИНА, по който го правите.
Човек със стелиум в трети дом ще участва активно в различни видове общуване. Ако знакът на стелиума е Скорпион, те общуват интензивно, прозорливо, аналитично по повод емоции или теми, лежащи под повърхността. Ако знакът е Дева, комуникацията ще бъде прецизна, приземена и подробна – може би с повече детайли, отколкото бихте искали да знаете.
За да интерпретирате домовете, ги приравнете приблизително към знаците и планетите, естествено свързани с тях, както е показано в таблицата за начинаещи в предговора. Близнаците се асоциират с Меркурий и трети дом, Стрелец с Юпитер и девети дом и така нататък. Аз не съм съгласна с всички асоциации, например Марс и Овен с първи дом. Ще отбелязвам тезите, които не подкрепям.
В Глава 4 и 5 ще научите как да съчетавате значенията на знака и дома на вашия стелиум. Ще изследваме богатата информация, която домът ви разкрива за мисиите, които поемате, и за основните роли, които играете. Това е първата ни стъпка в последователната интерпретация на стелиумите. Засега е достатъчно да подчертаем, че макар знакът да е важен, той е само едно парче от мозайката….


Настройване за наранени планети
Има ли функции, които планетите ви обрисуват недотам ласкателно? Може би е време за настройване. Вероятно сте отегчени, неспокойни, не ви свърта на едно място, но не успявате да решите какво би ви заинтересувало? Може би меркурианската ви енергия има нужда от нови извори на искри. Гризете ли постоянно нещичко, когато изобщо не сте гладни? Може би вашата Луна е направила някаква пукнатина. Често ли се улавяте, че сте безпричинно раздразнителни? Възможно е вашият Марс да има нужда от малко смазка.
По пътя на всяка планета идва момент, когато тя има нужда от малко добре прекарано време, и ако не ù отдадете това мъничко допълнително внимание, „размазването“ може да надвие и най-големите ви усилия. В следващите раздели ще намерите препоръки за така необходимото вливане на енергия, за бързо поправяне на малки стресови ситуации за всяка вътрешна планета. (Корекциите за Сатурн, Уран, Нептун и Плутон са в следващата глава.) В други случаи, когато енергийният баланс е изчерпан за известно време, вероятно ще се наложи да си отпуснете еквивалента на бягство за уикенда или един ден за спа процедури, за да се почувствате отново като старото си „аз“.
Задължителното предупреждение: Ще изследваме някои лечебни инструменти. Както при всички техники за самопомощ, не забравяйте, че ако се получи силна реакция, веднага трябва да спрете да използвате инструмента и да се посъветвате със здравния си консултант. Ако вече лекувате емоционално разстройство, обсъдете тези средства със здравния си консултант, преди да започнете да ги прилагате.
Цветни есенции: Цветните есенции са естествени, евтини препарати, които катализират промяната на нагласата и осъзнатостта или позволяват освобождаването на емоционалните натрупвания, свързани с трудни събития и проблеми. Познати и като цветни лекове, тези течности се базират върху енергийните полета на растенията и се приемат през устата. Цветните есенции не са свързани с етеричните масла и другите ароматерапевтични продукти, които се вдишват или се втриват в кожата, въпреки  че сходните имена са объркващи.
Макар, че много от тези препарати може да се намерят в езотеричните магазини или в бакалиите за здравословни храни, онлайн връзката за всичките есенции, споменати тук, е Flower Essence Society, на тел. 1-800-736-9222 или онлайн тук: Flower Essence Services, Bridging Body and Soul.
Искате нагледни доказателства, че есенциите работят? Вижте изследването на д-р Дебора Биър тук: http://www.floweressencemagazine.com/blog/?p=979. Снимките на експеримента, направен от нея и студентите ù, ясно показват положителния ефект на сместа от есенции за покълването и израстването на растенията.
Есенции, които помагат на повечето хора със стелиуми: По-долу са изброени няколко есенции, които помагат при проблеми, обичайно срещащи се в много стелиуми, независимо от техните индивидуални мисии или въвлечените знаци, домове и планети:


• Див овес за индивиди с много таланти, които трудно решават кой път да следват в дадения момент.
• Dodecatheon pulchellum, „метеор“ (вид американска иглика) за онези, които се чувстват откъснати от обществото, защото са различни.
• Златник за придържане към вашия собствен път въпреки неодобрението от семейство, приятели и общество.
• Ирис за творческо вдъхновение и мента за съживяване, когато сте в творчески застой.
• Тинтявата помага да се освободите от пречките и отново да заработите върху мисията си.
• Дивата роза е невероятно средство за „прелом в играта“ за онези, които са се отказали от мечтата си.
Какво да направите, когато настройването не е достатъчно? Ако вашата оценка за справянето ви с частите от вас, представяни от съответната планета, показва, че никаква редовна седмична почивка няма да помогне кой знае колко? Има такива периоди през живота ни, където стресът налага нещо толкова драстично като преминаване към коренно различен начин на живот. Възможно е да стане наложително след поредица трудни транзити от една или повече външни планети, особено ако засегнатите небесни тела от стелиума събират висок бал във въпросника за силата…


Какво привнася Плутон в стелиума
(естествено свързан със Скорпион и 8-ти дом)
Напомняне: Трудните знаци или аспекти – особено съвпади с други планети от стелиума – може да модифицират основната природа на планетата. Ако е така, части от описанието по-долу е вероятно да не важат изцяло.
Нептун: Потенциалът, който в най-добрия случай може да внесе в мисията на стелиума:
• Възприемчив, гледа под повърхността какво не е наред и е подтикван да го поправи.
• Не се отклонява от истината и суровите реалности, може да оцелее и да се възстанови от тежки времена.
• Способен е да служи като мощен лечител или катализатор за така необходимата промяна.
Възможни дефицити за преодоляване: опитайте настройването от раздела по-долу:
• Подозрителен, недоверчив, циничен, очаква най-лошото от другите – веднъж опарен, помни завинаги и го очаква отново.
• Затъва в негодувание и оплаквания, може да бъде отмъстителен или да се провали от злоба.
• Възможно е да играе властови игри, особено със силните на деня, или да придобива контрол над мисията.
Какво иска Плутон? Той представлява подтика за изследване на дълбините на човешката психология и за откриване на начини за излекуване на каквото не е наред. Плутонианците са страстни относно повечето неща, до които се докосват, жадуват за интензивни преживявания и за чудото на прераждането. Те копнеят да намерят по-дълбоки истини под повърхността и да ги извадят на светло. Най-пламенно от всичко бленуват за цялостност и за изразяване на значимите им силни страни.
Най-дълбоката нужда на един плутонианец е да не се чувства сам в света. Когато Плутон сключва много трудни аспекти – като съвпади, квадрати или опозиции със Слънцето, Луната, асцендента или медиум цели, тези хора може да са претърпели мъчителни загуби и предателства през ранните си години. Подобни преживявания е възможно да ги направят предпазливи и недоверчиви. Когато са ранени по този начин, те може да копнеят да се слеят с хората, с които са близки. За да преборят дълбокото чувство на изолация и да се уверят, че няма да бъдат изоставени, възможно е да се превърнат в маниаци на тема контрол и манипулатори. Случва се да потъват във взаимозависими взаимоотношения, в които другият се нуждае от тях толкова силно, че не са способни да си тръгнат.
Поради нещастни преживявания в детството, много плутонианци са дълбоко уединени – дори потайни – и крият истинската си същност. Затова понякога се прицелват в другите, така че те да проявяват собствените им отрицателни черти. Само излекуването на тези рани на плутонианеца на по-дълбоко равнище ще промени болезнените модели.
В зависимост от знака и съвпадите с другите планети в стелиума, възприятията на плутонианците може да са дълбоки и проницателни, но заключенията, които си правят от тях, да са изопачавани от стари травми. След като им е показан път към изцеление, те работят вманиачено, за да преодолеят собствените си болести, тези на другите или на обществото като цяло. Мнозина стават терапевти, шамани, лечители или реформатори.
Прошката не идва лесно с рани като техните, така че плутонианците често остават заседнали години след едно предателство. Усиленото старание и работата, за да се научиш да прощаваш и да се освобождаваш, е дар за самия теб, а не за другия човек, който несъмнено не го заслужава. Имайте предвид Скорпионовата версия на молитвата пред Бог: „Прости ни нашите съгрешения, както ние прощаваме на прегрешилите пред нас, макар и копелетата да не го заслужават!“ (Вижте линка Purge Yourself of Pluto’s Negativity – Get Free of Bitterness.)…


Как се съчетават планетите и знаците във вашия стелиум?
Еднакво удобно ли се чувстват всички планети във всичките дванадесет знака? Както мисля, най-добрите и най-лошите комбинации плътно следват изводите от римско време, наречени есенциални достойнства.
Според Птолемей всяка планета има четири знакови разположения, които заслужават специално внимание при тълкуването на хороскопа. Планетата се смята за най-силна, когато е на трон (в знака, който управлява, наричан също неин дом), благоприятна, когато е в екзалтация (в знака, където е в най-добрата си форма), омаломощена, когато е в заточение (в знака срещу този, който управлява), и най-малко ефективна, когато е в падение (в знака срещу този, където е в екзалтация).
Тъй като Нептун и Плутон са открити сравнително скоро, астрологическата общност още не е постигнала съгласие в кои знаци те са в екзалтация и в падение, затова тези качества са обозначени като „неопределени“. (Опитайте се да убедите група астролози да постигнат съгласие по каквато и да е тема!)
Струва си да помислите върху тези категории, ако искате да преодолеете натрапваните внушения и просто да кажете: „Добре, това разположение има някои препятствия, които трябва да се премахнат.“ После започнете да работите върху силните страни на този знак – както са показани в тестовете за самопроверка в Глава 2 и 3 – за да се отървете от най-лошите черти.
Все пак така и не успях да разбера защо трудните аспекти Марс/Сатурн се смятат за нещо лошо, след като Марс е в екзалтация в Козирог, който изглежда чудесен знак за него. По същата логика – ако аспектите Венера/Нептун са толкова трудни, защо Венера е в екзалтация в Риби?...
Какво внася Юпитер в стелиума
(естествено свързан със Стрелец и девети дом)


Потенциалът, който в най-добрия случай може да внесе в мисията на стелиума:
• Предполага положителни резултати, увеличавайки шансовете за успех. Философски се отнася към пречките.
• Постоянно търси знание и по-широка перспектива, после поучава останалите.
• Поема рискове, пътешественик, гражданин на света, жаден за нови преживявания.
Възможни дефицити за преодоляване: опитайте настройването от раздела по-долу:
• Може да насилва късмета си прекалено много, поемайки глупави рискове, като вярва, че Бог е на негова страна.
• Прекалява, прекомерно се разпростира, никога не знае кога да спре.
• Твърде нравоучителен, нетолерантен, склонен да осъжда, силно държи на мнението, че винаги е прав.
Напомняне: Трудните знаци или аспекти – особено съвпади с други планети от стелиума – може да модифицират основната природа на планетата. Ако е така, части от описанието по-долу може да не важат изцяло.
Какво иска Юпитер? Астрологически Юпитер представлява желанието за разширяване, и то така, че експанзивните качества придават енергия на всяка планета, с която образува аспект. Участието на Юпитер в стелиум подсказва постоянно желание и способност за растеж. Този копнеж за по-широко разбиране на живота превръща домовото разположение на стелиума във фокус на непрекъсващо учене. Юпитерианската част от нашата природа е най-доволна, когато набира още и още мъдрост по големите житейски въпроси и после я разпространява.
Какво внася Юпитер в стелиума: В зависимост от знака и съвпадите с други планети в стелиума, юпитерианците са жизнени, изпълнени с надежда, силни индивиди. Имат усет за приключенията и желание да изпитат всичко, което предлага животът. Тези положителни нагласи и готовността да поемат рискове им носят късмет. Понякога обаче са самоуверени и прекалено много си насилват късмета – дори дотам, че почти да пропаднат. (Домовото разположение показва областите от живота, където насилването на късмета невинаги е разумен ход.)
Юпитер разширява качествата на всеки знак, дом или планета, с които е в допир. В стелиума има вероятност да е в съвпад с една или повече планети в групата и да засилва качествата им. В съвпад с Марс е малко като Марс на стероиди. Раздува желанията и добавя заразителен ентусиазъм към лидерските умения на индивида. В съвпад с Меркурий резултатът е като Меркурий на пет кафета…


Съвпадите – сиамски близнаци или враждебно превземане?
Където има съвпад, налице е и силна възможност двете участващи планети да са в конфликт на интереси или да се състезават за ресурси в тази сфера от живота, където са разположени.
Например частта от нас, описвана от Венера, иска да обича и да бъде обичана – в идеалния случай става дума за трайна, ангажирана връзка. Уран, от друга страна, изобразява част от нашето същество, която държи на свободата и независимостта си и не обича да бъде „вързана“. Така съвпадите Венера/Уран съдържат противоречия, които трябва да бъдат преодолени, за да се установят задоволяващи връзки.
Странни двойки в стелиум: Докато се учим как да извлечем максимума от стелиумите, една сериозна задача е да накараме потребностите и желанията, символизирани от участващите планети, да работят заедно. Някои части от вас, които трябва да бъдат партньори, да толкова различни, че са нужни постоянни усилия, за да се намира обща почва между тях. Колкото по-близък е съвпадът, толкова по-настоятелна е потребността да се открият начини за хармонизиране.
Като стопанин на стелиум трябва да съзнавате, че успехът много зависи от уменията ви на посредник. Голяма част от изпитанието пред вас е да уговорите работещо примирие между несъчетаващите се планети в комбинацията. Вижте отново разделите в Глава 7 и 8, които описват какво иска всяка планета от стелиума ви. Помислете дали двойката планети са обединени от цели, за които има общо съгласие, или трябва да се стигне до сценарии „и двете страни печелят“, за да може и двата участника в съчетанието да получат поне отчасти това, което искат.
Докато животът тече и равновесието между двата набора от потребности се осъществява и постоянно се спазва, вече не е нужно да виждате тези енергии като отделни или воюващи помежду си, няма и да си представяте друг начин на действие. Способността ви да използвате продуктивно планетите във вашия стелиум ще нарасне забележимо…
 
 


 
 
 ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.