АВТОРИДревна индийска астрология за съвременния западен астролог
ПечатE-mail


Страници: 472
Цена: 23.00лв.
18.40лв.

„Тази книга е не само най-доброто въведение в индийската астрология, но и сама по себе си е превъзходно написана астрологическа творба. Джеймс Браха е свършил отлична работа, разяснявайки на читателя процеса на астрологическо обосноваване, особено като се има предвид, че той пише за индийската астрология... Книгата запълва огромна празнина и го прави добре. С този учебник под ръка другите писания започват да имат смисъл. Тогава дори индийските книги стават разбираеми за някой, който не е имал шанс да учи от астролог индиец. Смятам, че Джеймс Т. Браха е сътворил шедьовър!“
Робърт Хенд, астролог и автор

Това допълнено и преработено издание на книгата на Джеймс Т. Браха представя индийската астрология по начин, по който западните астролози могат да я разберат и използват, и който ще покаже в перспектива техниките, съставляващи същината на системата.
Индусите са разработвали от няколко хиляди години своята предсказателна астрология, която предрича най-вече събитията и обстоятелствата в живота на човека. По отношение на последователното и точно очертаване на случки, стечения и периоди нищо не може да се сравнява с нейната ефективност. Особено полезна е за западните астролози за потвърждаване или конкретизиране точно какво може да отразява транзит или прогресия и дали те показват вътрешно събитие или нещо във външния свят.
По думите на автора, неговото желание е западните астролози да поемат тази работа, да я прегърнат, да проучват по-нататък и да изследват използването на индийската предсказателна астрология заедно със западната модерна система. Според неговия опит двете се допълват взаимно и заедно формират основата за пълно и задълбочено предсказателно изкуство.

Сидералният зодиак
Приятелства между планетите
Управление на домовете
Дришти – планетните аспекти
Шад бала – определяне на планетните сили
Карака на домовете
Скъпоценни камъни & мантри за противодействие на планетни наранявания
Предсказателната система Вимшотари даша
Тълкувание на даша бхукти – планетните периоди
Транзитите – предсказване на брак, бременност, домове и автомобили…
Големите години на планетите
Йоги – планетните съчетания
Варги – шестнадесетте дробни карти
Чалета бхава кундали – предсказателният метод
Накшатри – лунните домове
Примерни хороскопи


Джеймс Браха е международно признат като един от първите астролози, които въвеждат на запад индийската астрология в разбираема форма с неговите консултации и поредица от учебници. Авторът овладява това древно предсказателно изкуство в Индия с помощта на духовните си наставници Р. Сантханам и Шри Падия и го практикува вече повече от 40 години. Написал е поредица от лесно разбираеми, практически наръчници за овладяване на тази система, специално предназначени за западния астролог: „Изкуството и практиката на древната индийска астрология: девет интимен сесии между учител и ученик“, „Как да станем страхотен астролог: обяснението на планетните аспекти“, „Астро-логос, откровенията на един индийски астролог“, „Как да предскажете бъдещето си: тайните на източната и западната астрология“, „Живата реалност“.

НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:

Въведение
Още от първото ми пътуване до Индия ми се искаше да споделя знанията, които имах достатъчно късмет да получа. Също така почувствах нужда да разсея някои доста съществени погрешни схващания, сред които основното е, че индийската астрология е изключително трудна. Това не е вярно, както скоро ще се разкрие.
Въпреки че винаги съм бил най-запленен от астрологията поради философските изводи и откровения, които могат да се извлекат, аз направих всичко по силите си да страня от философията в тази творба, защото понастоящем това не е моята цел. Намерението ми е само да представя индийската астрология по начин, по който заслужава да бъде изложена, което е отдавна закъсняло – по начин, който западните астролози могат да разберат и използват, и който ще разчисти мистерията и накрая ще покаже в перспектива изключително сложните техники, които съставляват същината на повечето учебници по темата.
След като съм работил и с индийската, и със западната система, моят опит показва, че двете се допълват взаимно и заедно формират основата за пълна и дълбока астрология. В течение на многото изминали столетия двете различни астрологически методологии са оставали разделени. Тъй като светът се приближава към новата епоха (на Водолея), където науката за звездите ще бъде преобладаваща дисциплина, в астрологията бързо се правят големи скокове, наистина пробиви. Вярвам, че сега сме на едно от най-запленяващите кръстовища в историята на тази наука, точка във времето, когато разликите ще започнат да се размиват и разтварят, и двете системи ще се обединят.
Напълно уместно е да се каже, че през цялото това време западният свят се е задоволявал с астрология, която превъзхожда в очертаването на характера, талантите, способностите и възможностите. Западната култура е потопена във философията на свободната воля, където човек може да прави това, което иска, с даденостите, с които е роден, като степента на успеха и външните му белези зависят само от готовността доколко далеч желае да стигне индивидът, за да осъществи своите желания.
От друга страна, индусите от няколко хиляди години са работили със своята предсказателна система, която предрича най-вече събитията и обстоятелствата в живота на човека. Това е естествено само от гледна точка на индийския живот, където е съществувала кастова система, която определя, че синът на слугата също ще бъде слуга, а синът на търговеца винаги ще е търговец. Още повече, че Индия от толкова отдавна е така ужасно бедна, че ако някой не се роди богат, почти няма възможен начин, както може би знае само човек, посетил Индия лично, да се издигне над обстоятелствата, под които е роден – освен ако съдбата, както я разкриват звездите, не определя нещо друго.
И така, може би 95% от индийската предсказателна астрология се занимава със славата, късмета, богатството и т.н. на човека, и 5% – с неговата личност, мотивация и психология. Обясненията или отговорите на въпросите „защо“ или „поради какво“ в живота на даден човек като цяло не съществуват. Няма тълкувание по какъв път трябва да поеме, за да научи специфични уроци или да продължи своята еволюция.
В противоположност на онова, което вероятно си мислят западняците, нашата западна астрология е по-„духовна“, докато древната индийска система е по-светска. Интересно е, че външните планети Уран, Нептун и Плутон, които са толкова изявени в западната астрология и които мнозина смятат за инструментите на природата, подпомагащи настъпването на новата ера, са ненужни в тази предсказателна работа и са широко игнорирани в Индия.
Но по отношение на последователното и точно очертаване на събития, обстоятелства и периоди в живота на човек нищо не може да се сравнява с индийската астрология. Тя е просто прекрасна. Особено полезна е за западните астролози за потвърждаване или конкретизиране точно какво може да отразява транзит или прогресия и дали те показват вътрешно събитие или нещо във външния свят. Що се отнася до външните събития, много по-малко неща се случват в живота на човек, които да не са отчетени в тази предсказателна система, в сравнение със западната астрология….

Тълкувание на даша бхукти – планетните периоди
Като цяло, ако човек е опитен в очертаването на рождения хороскоп, няма да му е трудно да се предскаже точно резултатите от дашите и бхукти. И все пак, както в цялата астрологическа работа, необходим е пълен и задълбочен анализ на участващите планети. Също са налице някои специфични съображения, които са приложими само към системата на дашите. По-долу са дадени всички аспекти, които трябва да се обхванат, преди да се правят предсказания за периодите.
• Забележете кои домове управлява настоящата по даша планета, за да определите дали е благотворно или злонамерено влияние за този конкретен асцендент. (За подробности по владичеството вижте стр. 77)
• Проверете кои домове заема и управлява планетата, тъй като значенията на тези домове ще са ключът към типа събития, които да очаквате. Направете същото и за планетата бхукти.
• Вижте дали планетата на дашата е в знак на приятел или враг и да преценете съответстващо. Повторете го и за планетата бхукти.
• Отбележете всички аспекти към планетата на дашата или бхукти. Колкото по-близък е градусът до аспект, толкова по-силен е ефектът, но не пренебрегвайте аспекти с широки орбиси от 20-29 градуса и т.н.
• Не забравяйте да включите разглеждането на ретроградните планети. Ретроградните бенефици са отслабени, докато малефиците в такова състояние губят доста от злотворността си.
• Ако двете планети, задействани по даша и бхукти, са приятели, резултатите са по-благоприятни. Ако са враговете, са по-зловредни.
• Ако някоя планета на даша или бхукти е на 6, 8 или 12 дома от другата, трябва да се очаква определен брой отрицателни въздействия.
• Ако планета на даша или бхукти планета е на 5 или 9 дома от другата, вероятни са някои благотворни резултати.
• Ако планетата на дашата е в съвпад или опозиция с бхукти планетата със стегнат орбис от градуси, ще се проявят изключително интензивни резултати.
• Дашите често са по-ефективни след като човек е преминал детството и има по-голямо влияние в света.
• Дашите обикновено носят значими промени в живота и затова човек обикновено изживява мощни влияния няколко месеца преди точната дата на дашата. Съществуват обаче и забележими събития в рамките на няколко дни от началото на периода или подпериода.
• Важно е да се балансира поставянето на планетите, въвлечени в даша и бхукти, с цялостните възможности на хороскопа. Например не бива да се очаква голямото богатство по време на даша бхукти, ако рожденият хороскоп не полазва такъв потенциал.
• През даша или бхукти на изключително добре поставена планета е възможна почти всякакъв вид облага. Например, ако Марс е екзалтиран и изключително добре аспектиран, човекът може да получи съпруга дори и Марс да няма абсолютно никаква връзка със седми дом. Или човекът да се сдобие с кола или къща, макар да няма връзка с четвърти дом. По същия начин, когато разглежданата планета е ужасно наранена, индивидът може да има проблеми в почти всички житейски сфери през този период.
• По време на даша бхукти на две планети, които си разменят знаците, са вероятни специални резултати. Например, ако Слънцето е в Козирог, а Сатурн – в Лъв, тогава по време на период Слънце-Сатурн (или Сатурн-Слънце) може да се получат отлични въздействия, свързани със замесените домове и планети. Същото ще важи и за планети, които образуват всякакъв необикновен планетен съюз, особено раджа йога.
• При даша бхукти именно бхукти планетата е тази, която оцветява планетата на дашата. Например, ако Луната и Марс са в близък съвпад, пред периода на Луна-Марс е вероятно да има насилие, инциденти и други подобни събития. Пред периода на Марс-Луна е възможно да настъпят благотворни въздействия според домовете, които Марс управлява, тъй като са силно подкрепени от вибрациите на Луната.
• Първият подпериод бхукти в даша обикновено не дава пълни резултати. Например, ако даша предвещава слава, дължаща се главно на планетата на дашата, добрите резултати може да започнат от началото на дашата, но интензивността на очакваните резултати е вероятно да настъпи след като първият подпериод бхукти е приключил.
• При очертаването на дашите е добре да се обследва кой дом заема планетата според двете домови системи. Въпреки че древната система (която използва знаците като домове) изглежда дава най-добри резултати, съвременната техника, при която един дом се простира на 15 градуса от двете страни на изгряващия градус, също често се оказва надеждна в разкриването на ефектите на даша или бхукти.
• Индийските писания постановяват, че ако асцендентът е по-силен от Луната, тогава дашата при раждането трябва да се определя от градуса на асцендента, а не на Луната. На практика обаче почти всички астролози просто използват позицията на Луната за тази цел. Тази информация е включена тук за хората, които желаят да експериментират, въпреки че авторът не е постигнал абсолютно никакъв успех с метода по асцендента.
Макар хиндуистките писания да описват многобройни специфични въздействия, които биват пожънати по време на дашата на всяка конкретна планета, всъщност тази информация следва да се зачита в най-общи линии. Най-явните резултати се създават от домовете, които планетата заема или управлява. Следователно трябва да се поставя само минимален акцент върху природата на въвлечената планета. Няма никакво съмнение, че малефик като Марс или Сатурн, когато е силен и добре поставен, ще дава отлични ползи, докато Венера или Юпитер в лошо състояние е възможно да причинят несметни нещастия. Даденият по-долу текст обхваща типичния вид събития, които може да се очакват през различните даши. Дали въздействията са положителни или отрицателни, разбира се, зависи от състоянието на всяка конкретна планета.


Слънце
Шестгодишната даша на Слънцето ще донесе събития, свързани с популярност, напредък в кариерата, авторитетни позиции, влияние и сила, слава, признание от по-възрастните сродници и авторитетни фигури, и отношения с правителството. Бащата е възможно очевидно да излезе на преден план, а ако Слънцето е добре поставено, животът му ще се подобри. Ако е наранено, случва се обратното. Според индийските писания по това време човекът може да се отдаде на пеене на мантри и скитане в обрасли с джунгла райони. Ако Слънцето е слабо и увредено, възможни са проблеми със зрението или сърцето.


Луна
Понеже Луната е такова лично влияние, тази десетгодишна даша обикновено е изключително важен период през живота на човека. Затова ще трябва да е свързана с физическото съществуване на човека, с признаването от другите, с осъществяването на най-големите желания и с най-интимно свързаните неща в живота – каквито и да са те за индивида. Всички значения на Луната, разбира се, влизат в игра, така че може да се очакват отношения с жени и с майката, чийто живот също ще бъде засегнат – за добро или лошо, в зависимост от поставянето на Луната. Тези години ще са изключително емоционални, с повече романтика, сензитивност и променливо настроение. Отлично време за работа пред очите на обществеността и за придобиване на разпростряна нашироко репутация, ако Луната е добре поставена. В такива случаи също е често срещано време за брак и голямо щастие. Ако Луната е наранена, периодът ще е много труден, що се отнася до душевния мир и общото благосъстояние. Човекът ще е подложен на клевета, унижение, обвинения, личен провал и превръщане в жертва от другите. Физическите заболявания може да включват стомаха, гърдите или мозъка…


Транзитите – предсказване на брак, бременност, домове и автомобили и т.н.
Транзитите са настоящите планетни позиции, които оказват своето влияние върху фиксираната рождена карта. В индийската астрология те се използват по-общо, отколкото в западната система, тъй като се прилагат от индийците за разкриване на тенденции нерядко за година или две от живота на човека. Макар и не всички индийски астролози да ги използват, транзитите обагрят или модифицират онова, което вече е очертано чрез основния източник на прогноза – системата на дашите. И все пак, ако текущите транзити са достатъчно мощни, те са в състояние да окажат специфични и предвидими резултати. А за предсказване на брак и раждане транзитите са далеч по-надеждни от даша и бхукти.
Причината транзитите да са по-общи в индийската система е, че точният градус на транзитната планета се пренебрегва и се използва само неговата домова или знакова позиция. С други думи, планетата влияе върху всичките 30 градуса от всеки знак, който засяга. Също така транзитите обикновено не отменят показанията, разкрити от даша бхукти, освен в редки случаи, когато съществува „всеобхватен“ транзит. Значението на това твърдение ще бъде разбрано по-нататък с обяснението на метода на транзитите.
Първата стъпка в тази практика е да отбележим дома, през който транзитира или преминава планетата. Ако е Юпитер, то благотворното му влияние ще влияе на делата на конкретния дом около една година, преди да продължи напред. После забележете домовете, които Юпитер ще аспектира от дома, където транзитира. Понеже Юпитер винаги аспектира пети, седми и девети дом от себе си, тези домове и техните значения също ще процъфтяват. Също както всички планети в тях и домовете, които управляват, тъй като те също са аспектирани от Юпитер. След като всички тези транзитни въздействия са отчетени, необходимо е да преминете през същия процес отново, само че този път като приемете  позицията на Луната за първи дом. Макар и да изглежда сложно, резултатите си струват усилията, защото, когато домова позиция  е сходно аспектирана чрез транзити – същевременно броейки и от Луната, и от асцендента, астрологът може да се чувства доста уверен в правилното предвиждане. Също трябва да се спомене, че индийските писания са недвусмислени относно преброяването на транзитите от позицията на Луната.
Когато се използват транзити, повечето астролози разглеждат предимно Юпитер, Сатурн и възлите, тъй като техните транзити са по-дълготрайни от другите. Възлите, разбира се, са отрицателно влияние, но засягат само домовете, които заемат, тъй като не протягат никакви аспекти…ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.