АВТОРИКласическа хорарна астрология
ПечатE-mail


Страници: 376
Цена: 19.00лв.
15.20лв.

Първи и втори трактат от „Християнска астрология“ на Уилям Лили, с бележки и анализи на Задкиел

 
„Хорарната астрология, главната тема в този труд, може да бъде бързо изучена от който и да е човек дори със скромни способности; и поне доколкото става дума за елементарните й трудности, може да бъде овладяна с няколко дни учене. Тя може да бъде добре разбрана и сведена до постоянна практика за по-малко от три месеца и никой няма да се затрудни да намери случаи, с които да изпробва нейната реалност или полезност – защото неговите собствени странични занимания и работите на приятелите му всеки ден ще му дават такива възможности. Ако предложение от какъвто и да било вид бъде направено на който и да е индивид, който се тревожи за възможния резултат, следователно не е сигурен дали да го приеме, той само трябва да отбележи часа и минутата, когато е направено предложението за първи път, да състави карта на небесата, както е показано тук, и неговите съмнения незабавно ще получат отговор.
Така той ще може за пет минути безпогрешно да научи дали работата ще има успех; следователно дали е благоразумно да приеме предложението. Ако проучи знака на първи дом от диаграмата, планетата в него или тази, която управлява знака, ще разполага с точно описание на онзи, който прави предложението – и като човек, и като характер; това може веднага да убеди питащия в истината и реалността на принципите на науката.
Освен това, залязващият знак ще опише собствената му личност и характер – още едно доказателство за истинността на науката, ако му е необходимо…“

Задкиел в предговора на първи и втори трактат от „Християнска астрология“ на Уилям Лили

За автора
Уилям Лили (1602-1681г.) е най-изтъкнатият астролог на 17-ти век в Англия. Неговите два трактата по хорарна астрология, част от книгата му „Християнска астрология“, са шедьовър. По своята форма тя е стандартен учебник по астрология: първата част – „Въведение“, разказва за свойствата на планетите, знаците и домовете, за взаимодействието между планетите, за техните достойнства и слабости. Другите два трактата се занимават с хорарна и натална астрология с предсказателни методи. Основното предимство на „Християнска астрология“ несъмнено е фактът, че е ръководство, написано от необичайно активен и успешно практикуващ астролог, който илюстрира текста си с голямо количество примерни хорарни карти, взети от ежедневната му практика.
„Християнска астрология“ има две издания, докато Лили е жив – през 1647 и 1659 година. Той остава в историята с най-известното си предсказание за Големия пожар в Лондон през септември 1666 г., който опустошава столицата в продължение на 4 дни. Изгарят 13200 къщи, 87 църкви, църквата „Св. Павел“, повечето сгради на градските власти и домовете на 70 000 от 80-те хиляди жители население на града. Заплашени са също аристократичната местност Уестминстър (съвременният Уест Енд) и дворецът Уайтхол на Чарлз II.
Другото му пророчество е за Голямата чума през 1665  година.


НАДНИКНЕТЕ В КНИГАТА:
Книгата, която току-що сте разлистили, е издадена през 1852 година от Задкиел (Задкиел Тао-Це е псевдонимът на Ричард Джеймс Морисън (1795-1874)  – най-известният астролог на XIX век) и група негови неназовани съмишленици, под заглавието „Хорарна астрология“. Нашето проучване показа, че всъщност това са първа и втора част от широко известния труд на Уилям Лили „Християнска астрология“, които се отнасят до тълкуването на хорарни карти. Справка с копието на оригиналната книга на Лили от 1647 година и повторното й издание от 1659 година, съхранявано в Британския музей, показа, че авторите са възпроизвели съдържанието на споменатите два трактата, като са пропуснали таблиците за изчисляване на домовете, за движението на планетите и ефемеридите за 1647 година. Също са добавили бележките под линия  с техни уточнения, доизяснения, както и на места изказани становища, които се различават от авторовите.
Диаграмите в оригиналната творба на Лили в съзвучие с епохата са квадратни, ръчно разчертани, поради което несъмнено биха представлявали интерес за съвременния читател. В книгата сме приложили картите, публикувани от последните издатели на англоезичното издание на книгата. Понеже диаграмите за доста от примерите липсваха, част от тях са оригиналните, които е дал самият Лили във второто издание на „Християнска астрология“.
Уважаеми читатели, любопитни търсачи и изследователи, желаем ви приятни и ползотворни часове с труда на един от класиците в астрологията, чиито прилежност и чувство за хумор прозират от страниците на творба, писана преди 370 години!
От издателството

Предговор
След период от 205 години, откакто за първи път е публикувана „Християнска астрология“ на Уилям Лили през 1647 година, нямаше да има нужда от извинение за повторната й поява, ако не беше преобладаващата мода на деня, състояща се в ругаене и злословене по адрес на тази наука и на всички, осмелили се да кажат и една дума – не в нейна полза, а в полза на изучаването на заслугите й с цел установяване на основата, в която нашите почтени предци са вярвали, строго следвайки материята, днес смятана от нас като достойна само за присмех. Тъй като отдавна надживях дните, когато и аз, подобно на мнозина други, мислех, че съм свободен да се присмивам на това, което не разбирам, и да го осъждам; светът ще ми прости, че ще бъда достатъчно смел, за да посъветвам онези, които ценят истината, да прекарат няколко дни (и ще трябват само няколко дни) в изследване на принципите, лежащи в основата на този труд, и да ги прилагат в собствените си индивидуални случаи, преди да се присъединят към стадото учени и неучени и да се кълнат в лъжливи твърдения – като например това, че астрологията е необоснована наука. Ако някой си даде труда сам да предприеме проучване и ако открие, че предубежденията на неговото образование срещу науката за предвиждане на бъдещето и многото други неща, които преподава, в действителност са основателни и че тя няма претенции като истина, в такъв случай той ще има гордото удовлетворение да знае, че неговите мнения по тема с известна стойност се основават на експеримент и са резултат от собственото му убеждение, не от чуждо твърдение. От друга страна, ако открие, че истината блясва със силата на светкавица пред неговия ум и го убеди, че въпреки предубежденията и злоупотребите астрологията е основана върху природата и наистина е благородна наука, дадена от доброжелателен Създател да просвети човека в скитанията му и да му позволи да избягва пороците и глупостта, които неговите страсти хвърлят на пътя му; в такъв случай, ако в гърдите му пламти искрата на набожността, ще поднесе благодарност на този Създател за благословията, която е открил. Във всеки случай той трябва да признае, че съм му направил услуга, като съм изложил тези прости и ясни средства за разбулване на истината.
Сегашната епоха е „ерата на търсенето“ и все пак оловният крак на предразсъдъците продължава да тежи на врата на изследването по темата. Аз мога да припиша този достоен за съжаление факт само на обстоятелството, че няма скорошни публикации върху онези области от астрологията, които са най-лесни за разбиране. Изкуството на хороскопите изисква много години търпеливо експериментиране, преди да бъде добре осмислено и практикувано с увереност и удовлетворение. Изкуството на атмосферната астрология, както и на мунданната астрология, също изисква много време, за да се проникне в техните тайни, и добро образование, за да се следва практикуването им. Следователно можем да обясним сравнително ограниченото им изучаване: малцина имат способностите или възможността да се борят с техните трудности.
Но хорарната астрология, главната тема в този труд, може да бъде бързо изучена от който и да е човек дори със скромни способности; и поне доколкото става дума за елементарните й трудности, може да бъде овладяна с няколко дни учене. Тя може да бъде добре разбрана и сведена до постоянна практика за по-малко от три месеца и никой няма да се затрудни да намери случаи, с които да изпробва нейната реалност или полезност – защото неговите собствени странични занимания и работите на приятелите му всеки ден ще му дават такива възможности. Ако предложение от какъвто и да било вид бъде направено на който и да е индивид, който се тревожи за възможния резултат, следователно не е сигурен дали да го приеме, той само трябва да отбележи часа и минутата, когато е направено предложението за първи път, да състави карта на небесата, както е показано тук, и неговите съмнения незабавно ще получат отговор.
Така той ще може за пет минути безпогрешно да научи дали работата ще има успех; следователно дали е благоразумно да приеме предложението. Ако проучи знака на първи дом от диаграмата, планетата в него или тази, която управлява знака, ще разполага с точно описание на онзи, който прави предложението – и като човек, и като характер; това може веднага да убеди питащия в истината и реалността на принципите на науката.
Освен това, залязващият знак ще опише собствената му личност и характер – още едно доказателство за истинността на науката, ако му е необходимо. Така че това е готов тест за истинността на астрологията. Нейните противници ще се осмелят ли го приложат? Което, мисля, ще бъде по-добро, отколкото да отпуснат широките мускули, които винаги издават невежество и изненада – чувствата, които, съчетани, са несъмненият извор на смях, единственият аргумент за идиота, готовият ресурс на невежия...
В заключение нямам за цел да обидя когото и да било, като демонстрирам този труд – не знам дали не би трябвало да уважа дори предразсъдъците, само мир да има, ако не беше обстоятелството, че не мога с чиста съвест да се съглася да изоставя истината, правейки това усилие. Имам солидна броня срещу немощните усилия на критиците, които може да искат да излеят върху мен водите на злословието или присмеха, след като вече съм минал през потоп. След многогодишен опит разбрах, че законите на астрологията са неизчерпаеми; и понеже не мога да открия никаква забрана за практикуването й в Божието слово, аз съм готов да я защитя от всички глупави атаки на хората, които лъжливо заявяват, че тя проповядва фатализъм или се противопоставя на провидението или откровението на Божеството. И съм готов, с Божията благословия, да умра с твърдото убеждение, че поддържайки истината, както вярвам, в това отношение, в бъдеще ще срещна милостива присъда благодарение на Божията доброта и достойнствата на моя Спасител.
Аз, читателю, съм твой предан приятел и доброжелател в цялата наука, която уважава търсенето и помага на човечеството...

Глава IV.
За дванадесетте дома, тяхната природа и значение
Както вече казахме, в небесата има дванадесет знака и дванадесет дома; и така, сега ще обясним природата на тези дванадесет дома – точното им познаване е толкова задължително, че онзи, който изучи природата на планетите и знаците, без точно да оценява домовете, ще бъде като непредвидлив човек, който се снабдява с всякакви вещи за домакинството, без да има място, където да ги държи. На този свят няма нещо в човешкия живот, което по един или друг начин да не е свързано с някой от дванадесетте небесни дома; и както дванадесетте знака се свързват с отделни части от човешкото тяло, така и дванадесетте дома представляват не само отделни сегменти от човека, но и неговите действия, качеството на живота му и препитанието му. А любопитството и преценката на нашите предци в астрологията са били такива, че те са определили за всеки дом отделно значение; и така са разпределили инцидентите при човека по всичките дванадесет дома. Онзи, който разбира въпросите, отнасящи се към всеки от тях, няма да търси още основания, за да преценява или да дава рационален отговор за всяко произшествие или успех.


За първи дом и неговото значение
Първи дом съдържа цялата част от небето от линията, където стои цифрата 1, до числото 2, където започва втори дом – това е една трета от разстоянието между хоризонта и меридиана под земята. Той е показателен за живота на човека, за ръста, цвета, тена, формата и очертанията на този, който задава въпроса, или за чиито радикс става дума; при затъмнения и големи съвпади се съотнася и със Слънцето при ежегодното му навлизане в Овен; той обозначава обикновените хора или общото състояние на кралството, където е съставена фигурата. И понеже е първи дом, представлява главата и лицето на човека. Така че, ако Сатурн или Марс е в този дом в момента на задаване на въпроса или в момента на раждането, може да забележите някакъв недостатък на лицето или частта от тялото, свързана със знака, който тогава е на куспидата на дома; ако например Овен е асцендент, петното, белегът или бенката задължително са на главата или на лицето; ако изгряват няколко градуса от знака, белегът е в горната част на главата; ако средата на знака е на куспидата, бенката, петното или белегът са по средата на лицето или наблизо; ако изгряват последните градуси, лицето е белязано около брадичката, към врата; установил съм, че това е вярно в стотици примери. Сред цветовете този дом се свързва с бялото; тоест, ако някоя планета е в дом, който има за сигнификатор бялото, тенът на човека е по-скоро блед. Ако се поинтересувате от цвета на дрехите на някой човек, чийто сигнификатор е в първи дом и в съответстващ знак, дрехите ще бъдат бели или сиви, или с подобен цвят – така че, ако въпросът засяга едър добитък, когато сигнификаторите са в този дом, то животните ще са с такъв цвят или подобен. Първи дом е мъжки. Негови консигнификатори са Овен и Сатурн – както е първият дом, така и Овен е първият знак, а Сатурн е първата планета; и следователно, когато Сатурн е умерено добре поставен в този дом и в какъвто и да било благоприятен аспект с Юпитер, Венера, Слънцето или Луната, той обещава добро, здраво телосложение и по принцип дълъг живот; Меркурий също се чувства добре в първи дом, защото той представлява главата, съответно езика, въображението и паметта; когато е с достойнства и е поставен в този дом, създава добри оратори; първи дом се нарича и асцендент, тъй като, когато Слънцето и планетите стигнат куспидата му, те се изкачват, или тогава изгряват и са видими на нашия хоризонт.


Въпроси, засягащи втори дом
От този дом се изиска оценка, свързана с имуществото или състоянието на онзи, който задава въпроса, с количеството на всичките му движими притежания, парични заеми, печалби, загуби, щети; в съдебни спорове той обозначава приятелите или помощниците на човека; в частни двубои – секунданта на кверента; при затъмнение или голям съвпад обозначава бедността или богатството на хората; когато Слънцето в него навлиза в Овен, то символизира боеприпасите, съюзниците и поддръжката, която ще получи общността; дава да се разбере с какви муниции разполага. У човека обозначава врата и долната му част, към раменете; сред цветовете се свързва със зеленото. Вторият е женски и следващ дом.
Консигнификаторите му са Юпитер и Телец; ако Юпитер е поставен във втори дом или е негов господар, той е белег за имоти  или богатство; Слънцето и Марс никога не са добре поставени в този дом – или показват разпръсване на състоянието в зависимост от капацитета и качеството на човека, който е роден в съответния момент или който задава въпроса...

Глава XX
Какво означава сигнификатор, кверент и квезит; и въведение в преценката на хорар
Кверент е човекът, който задава въпроса и желае разрешение; квезит е човекът или нещото, което се търси или за което се пита.
Сигнификатор не е нищо друго освен планетата, управляваща дома, който обозначава търсения човек или нещо; например, ако изгрява Овен, тъй като Марс е негов управител, ще бъде сигнификатор на кверента, тоест изгряващият знак отчасти ще обозначава неговата физика, тяло или ръст – управителят на асцендента, съобразно знака, в който се намира, Луната и планетата на асцендента, също свързани заедно, ще покажат неговото качество или обстоятелства; така че, който и знак да изгрява, планетата, която е негов управител, ще бъде наречена управител на дома или сигнификатор на човека, задаващ въпроса.
Така че, на първо място, когато се задава някакъв въпрос, изгряващият знак и неговият управител винаги се присъждат на този, който прави питането.
Второ, после трябва да разгледате поставената за разглеждане материя и да видите на кой от дванадесетте дома принадлежи по право – след като съобразите дома, разгледайте знака и неговия управител, как и в какъв знак и в коя част от небесата е поставен, има ли достойнства, какъв аспект сключва с управителя на асцендента, кой възпрепятства вашия сигнификатор, кой е дружелюбен към него, тоест каква е тази планета и кой дом управлява или в кой дом е разположена. Разгледайте как човек, обозначаван от същата планета, ще ви помага или ще ви пречи, или ще бъде в такова отношение с вас, каквото символизира планетата; ако е управител на такъв дом, е враг; ако е управител на дом, който обозначава врагове, значи е много враждебен; ако е от дружелюбен дом, е приятел.
Целият естествен ключ на астрологията се крие в предшестващите думи, правилно разбрани. Със следващите примери ще направя нещата по-ясни; защото не искам да крия и няма да крия нещо, чрез което обучаващият се може да бъде държан в неведение от разбирането, което е полезно за него и най-подходящо да бъде научно. Във всеки хорар определяме Луната като консигнификатор заедно с кверента или управителя на асцендента. След като добре прецените няколкото прилягания и отделяния на управителите на домовете, обозначаващи вашите въпроси, както и Луната – нейното положение и качеството на различимите й аспекти, и аспектите, които всеки сигнификатор образува към всеки, можете да започнете да преценявате и да обмисляте дали нещото, за което се пита, ще се получи – да или не; с какви или чии средства, времето, когато – и дали – ще бъде добре за кверента да продължи по-нататък в питанията си – да или не...

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

КОЛИЧКА

Количката Ви е празна.